465

Meteník

Vytisknout recept
Znáte meteník? My už ano, skvělá chuťovka z kysaného zelí. Určitě vyzkoušejte!
Všechny přísady promícháme v míse až vznikne tužší, mazlavé těsto (ne moc řídké). Plech vylijeme olejem (nikoliv vymažeme, ale opravdu vylijeme - těsto neobsahuje tuk, takže se to vstřebá) a těsto na něj rozetřeme (povrch nehladíme, ale necháváme co největší nerovnosti). Mašlovačkou povrch HODNĚ důkladně potřeme olejem (opravdu nešetřit - čím víc, tím líp) a dáme do rozpálené trouby na 220 stupňů Celsia péct. Olej se pomalu vsákne a meteník musí být ve výsledku hnědý jako chleba a křupavý. Pokud ho vytáhnete z trouby dřív, bude z toho taková gumová placka. Mezi tím, než se meteník upeče, oloupeme si tak 3-4 velké stroužky česneku, rozmačkáme si ho do hrnečku od oleje, zamícháme se solí a uděláme si česnekovou pastu. Když upečený meteník vytáhneme z trouby, ještě vlažný jej potíráme česnekovou pastou, případně posolíme (podle chuti). 
Krájíme na čtverečky a podáváme klidně ještě vlažné. 
Do druhého dne vám nevydrží. Nemějte strach. Pochopila jsem, proč se to toto jídlo jmenuje meteník. No protože, když ho upečete, budete mít brzo vymeteno 🙂 Recept jsem získala na Slovensku. Pekli a prodávali ho ve skanzenu Vlkolínec. A já pak páchla po česneku celou zpáteční cestu 🙂   
Aby byl výsledek zaručen, pozor na dvě věci:
- nešetřit s olejem
- nevytahovat z trouby předčasně
Jo a ještě jedna věc. Před prvním ochutnáváním nechejte všechny hádat, z čeho to je. Garantuju vám, že nikdo neuhádne, že tam je kyselé zelí i s tou kyselou vodou. Není to tam absolutně cítit. 
 
300 g - Kysané zelí
500g - Mouka
1ks - Prášek do pečiva
350 - 400ml - Mléko
příprava - 30 minut
vaření - 10 minut
Kategorie Chuťovka
Uvařila MartinaJiříková

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account