Káva: Radosti pro chuťové buňky a zdraví pro tělo
Většina z nás vnímá kávu jako součást každodenního života. Někdo neudělá krok bez ranní „startovací“ kávy, někdo zas bez poobědové „siestové“ kávy s dortíkem, a někdo se neobejde bez své „hlavně neusnout“ kávy pozdě večer, když honí své resty. Všechny ji však máme spojenou především s přísunem nové energie v podobě kofeinu. Je to však jediná věc, kvůli které stojí za to kávu pít?
Určitě byste měly vědět o jejích blahodárných účincích!
1. Kofein pozitivně ovlivňuje krátkodobou paměť, zvyšuje pozornost, reakční schopnost a schopnost přemýšlet.
2. Dlouhodobé pití kávy působí jako prevence proti cukrovce 2. typu, jelikož zlepšuje citlivost k inzulinu.
3. Káva je dobrá na játra a žlučové kameny. Jednak snižuje riziko vzniku jaterní cirhózy, a zároveň podporuje vyprazdňování žlučníku.
4. Dlouhodobé pití malých dávek kofeinu (cca 90mg) snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
5. Káva v mírném množství působí jako antioxidant. To znamená, že pomáhá chránit DNA před volnými radikály, které jsou původci mnoha vážných onemocnění (rakovina).
Káva má tedy mnoho pozitivních účinků! Ale i zde je třeba se řídit heslem „všeho moc škodí“ a nepít víc než 3 šálky denně.
Dále byste měly vědět, jak poznat dobrou kávu!
Odborníci a milovníci kávy kroutí nechápavě hlavami nad těmi, co pijí instantní kávové nápoje, a tvrdí, že opravdu kvalitní může být pouze káva zrnková. Jak ale kvalitu poznat? Jejich rada je vlastně úplně jednoduchá: „Kvalitní káva hezky vypadá a krásně voní.“ Jakmile tedy objevíte balení, ve kterém budou mít všechna zrnka podobnou barvu a budou Vám příjemně vonět, máte vyhráno.
Doporučit jeden druh kávy nebo jednu značku je podle odborníků nemožné. Každý má totiž jiné chutě a je třeba si vyzkoušet, co chutná právě vám. Pokud by vás kávová kultura zajímala více, vyskytuje se v Čechách čím dál tím více lokálních pražíren, které by vám s výběrem kávy mohly být nápomocné.
Co byste ale vědět raději neměly…
… co je zač nejdražší káva na světě!
Nejdražší káva na světě se jmenuje Kopi Luwak, což je v překladu z indonéštiny Cibetková káva. Co má ale taková cibetka dočinění s nejdražší kávou? Představte si, že tato káva má své nezaměnitelné aroma díky tomu, že projde trávicím traktem právě zmiňované cibetky. Cibetka se totiž živí hmyzem a tropickými plody, mezi nimiž nesmí chybět plody kávovníku. V žaludku cibetky je plod zbaven hořkých látek a kávovníková zrna jsou vyloučena ve zcela nepoškozené podobě. A tak se sbírá trus tohoto roztomilého zvířátka, aby se v něm našla nepoškozená zrna zbavená hořkosti, se kterými se pak již nakládá jako se zrny normálními.
A proč je tak drahá? Cibetky se odmítají kávovými boby živit v zajetí. Jejich trus tak lze najít pouze ve volné přírodě a není ho tedy mnoho.
Máte chuť vyzkoušet nějakou novou kávu (třeba Cibetkovou), nebo raději zůstanete u své oblíbené?
Zdroj foto:Pixabay.com