Minulý víkend jsme navštívili 21. ročník festivalu marmelád, cukru a čokolády ve francouzském městečku Salouel (Pikardie). Když jsem poprvé uviděla plakát upozorňující na tuto akci, řekla jsem si dvě věci: že tam rozhodně nesmím chybět, a že to nebude nic velkého. Nakonec se z toho vyklubalo největší setkání malých výrobců marmelád ze všech koutů Francie.
Nekonečno chutí v krásných skleničkách
Nebyl by to správný festival marmelád, kdyby se nemohlo ochutnávat! Každý výrobce měl před sebou spoustu otevřených lahviček, které jste mohly bez ostychu vyzkoušet. Chutě totiž byly opravdu pestré: rebarbora s ananasem, meruňka s rakytníkem, mirabelka, meloun s malinami, malina s liči, mango s limetkou, jahoda s mátou, či dokonce příchuť zelené rajče. A to rozhodně není všechno, ba spíš úplné minimum. Koukněte samy…
U mě nakonec vyhrála příchuť malina s liči díky jemně štiplavější chuti.
„Confiture de lait“ aneb mléčná marmeláda
Ačkoliv to mají Francouzi pojmenované marmeláda a jako marmeládu si to mažou na bagetu či na palačinky, má to s marmeládou společné snad jen to, že je to moc dobré. Jedná se totiž o tepelně upravené slazené mléko s karamelovou příchutí. I tato „mléčná marmeláda“ zde byla v mnoha podobách: mléko s bílou čokoládou, mléko a káva, mléko s kokosem, s chilli, atd. Řekla bych, že jde o naše vařením zkaramelizované kondenzované mléko, ale v trochu sofistikovanější podobě.
Jiné cukrovinky…
I když to byl festival zaměřený především na marmelády, bylo zde i mnoho jiných sladkostí. Především pak čokoláda, makronky a ovocné „žužu“ kostky. Nás však nejvíce zaujaly jakési čokoládové čipsy. Jednalo se o malé křupavé kousky bílé čokolády opět s různými příchutěmi (pistácie, růže, jahoda, fialka, apod.).
A to nejlepší nakonec!
Nakonec jsme objevili i stánek se šneky. Prodávali se tam již předpřipravení, tzn. uvaření a ochucení bylinkovým máslem. Stačilo je dát jen na 6 minut do trouby rozpálené na 240 stupňů. Zvědavost nám nedala a zkusili jsme je. Světe div se, bylo to dobré! Při samotné konzumaci však doporučuji nemyslet na to, že je to ten slizký šnek ze zahrádky – ta představa mi nedělala dobře. Bon appétit!
Marmeláda, cukr a čokoláda po francouzsku
-
Soutěžte o dárkovou sadu s přírodním diamantem pro vaše miminko
Jitka Kratochvílová (Joudi de la Cour)||Ženy s.r.o. v médiích
V období od 5. 2. do 14. 2. 2016 vyhlašujeme soutěž o dvě dárkové sady přívěšků pro vaše miminko...
-
„NE z nás dělá to, kým jsme! Nebojme se jej používat,“ radí blogerka a koučka Soňa Uhrová
IvanaSýkorová||Ženy s.r.o. v médiích
Soňa Uhrová o koučinku, sebelásce a životních překážkách Jak nastartovat své podnikání srdcem, motivovat zaměstnance a jak mít radost...
-
Kam v Praze na legendy?
Redakce Ženy s.r.o.||Ženy s.r.o. v médiích
Nechte se pozvat do podniku ROYAL připomínajícího atmosféru První republiky! Kam v Praze, ať už jste místní nebo turistka? Vyzkoušejte...
-
Natallia má dvě děti a prodává zámky: Jak to stíhá?
JanaLeBlanc||Ženy s.r.o. v médiích
Život odbornice na zámky a hrady v Česku Natallia Makovik je původně z Běloruska, ale v Česku žije patnáct let. Vystudovala...
-
Dobrá rada od Evy Markové: Jak uspět u pohovoru?
JanaLeBlanc||Ženy s.r.o. v médiích
Eva Marková je koučka, která se snaží dodávat ženám sílu a odvahu do klíčových okamžiků života. Hledání práce je...
-
Můžete se přestat bát?
JanaLeBlanc||Ženy s.r.o. v médiích
Máte strach? Jana LeBlanc taky. Přesto vám bude rozmlouvat, když se ho budete chtít zbavit. Protože … Jak se...
-
Vůně, které lidé milují. Vítězí vanilka, jablečný štrúdl a čerstvě posekaná tráva
Petra Kubal||Ženy s.r.o. v médiích
Vůně a emoce: Vůně ovlivňuje naše pocity a reakce Hluboký nádech a jen cítit tu úžasnou vůni, která vykouzlí...
-
4 citáty od Eleanor Roosevelt, které se vyplatí v životě následovat
KristýnaMalina||Ženy s.r.o. v médiích
Eleanor Roosevelt. Manželka prezidenta, která se kromě svých povinností ještě bojovala za práva žen a menšin. I proto mi...