Minulý víkend jsme navštívili 21. ročník festivalu marmelád, cukru a čokolády ve francouzském městečku Salouel (Pikardie). Když jsem poprvé uviděla plakát upozorňující na tuto akci, řekla jsem si dvě věci: že tam rozhodně nesmím chybět, a že to nebude nic velkého. Nakonec se z toho vyklubalo největší setkání malých výrobců marmelád ze všech koutů Francie.
Nekonečno chutí v krásných skleničkách
Nebyl by to správný festival marmelád, kdyby se nemohlo ochutnávat! Každý výrobce měl před sebou spoustu otevřených lahviček, které jste mohly bez ostychu vyzkoušet. Chutě totiž byly opravdu pestré: rebarbora s ananasem, meruňka s rakytníkem, mirabelka, meloun s malinami, malina s liči, mango s limetkou, jahoda s mátou, či dokonce příchuť zelené rajče. A to rozhodně není všechno, ba spíš úplné minimum. Koukněte samy…

U mě nakonec vyhrála příchuť malina s liči díky jemně štiplavější chuti.
„Confiture de lait“ aneb mléčná marmeláda
Ačkoliv to mají Francouzi pojmenované marmeláda a jako marmeládu si to mažou na bagetu či na palačinky, má to s marmeládou společné snad jen to, že je to moc dobré. Jedná se totiž o tepelně upravené slazené mléko s karamelovou příchutí. I tato „mléčná marmeláda“ zde byla v mnoha podobách: mléko s bílou čokoládou, mléko a káva, mléko s kokosem, s chilli, atd. Řekla bych, že jde o naše vařením zkaramelizované kondenzované mléko, ale v trochu sofistikovanější podobě.

Jiné cukrovinky…
I když to byl festival zaměřený především na marmelády, bylo zde i mnoho jiných sladkostí. Především pak čokoláda, makronky a ovocné „žužu“ kostky. Nás však nejvíce zaujaly jakési čokoládové čipsy. Jednalo se o malé křupavé kousky bílé čokolády opět s různými příchutěmi (pistácie, růže, jahoda, fialka, apod.).

A to nejlepší nakonec!
Nakonec jsme objevili i stánek se šneky. Prodávali se tam již předpřipravení, tzn. uvaření a ochucení bylinkovým máslem. Stačilo je dát jen na 6 minut do trouby rozpálené na 240 stupňů. Zvědavost nám nedala a zkusili jsme je. Světe div se, bylo to dobré! Při samotné konzumaci však doporučuji nemyslet na to, že je to ten slizký šnek ze zahrádky – ta představa mi nedělala dobře. Bon appétit!

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account