Čočka je zásadní součástí české kuchyně. Už od malička nám ji maminky servírovaly na talíři a ve školních jídelnách byla také oblíbenou součástí menu. Navíc je tato luštěnina zdravá a bohatá na bílkoviny, což je důležité především pro vegetariány, a také podporuje zažívací trakt.
Řekli byste ale, že je ještě několik věcí, které jste o čočce nevěděli?
Nosí peníze?
Každý určitě zná tradici, že na Nový rok by se měla jíst čočka. Proč? Protože tento pokrm by měl přinést v budoucím roce do rodiny hromadu peněz. Není sice jisté, kdy a jak tato tradice vznikla, odvíjí se zřejmě hlavně od toho, že čočka připomíná mince. Průzkumy ale v poslední době ukázaly, že tuto tradici dodržují pouze 2/5 lidí! Nejpoctivějšími z nich jsou vysokoškoláci. Tradice je zkrátka lepší nepokoušet!
Hodí se i do burgeru
Pokud jste vegetariáni, budete čočkové burgery určitě znát. Jestli ale dáváte přednost spíš masu, možná se trochu zarazíte. Když totiž ochutnáte čočkový burger, na první dobrou skoro nepoznáte rozdíl. Stačí jen rozmixovat v mixéru doměkka uvařenou čočku beluga, červenou čočku nebo mix obou čoček společně s cibulí, česnekem, kořením a trochou oleje. Poté hmotu vytvarujte do tvaru hamburgerů a hoďte na chvilku na pánvičku.
Pokud chcete být ještě zdravější, upečte čočkové burgery v troubě. Podávejte stejně jako masové hamburgery v housce, se zeleninou a dipem. Uvidíte, že vaše chuťové buňky zaplesají!
Skvělá dekorace
Máte rádi hezké dekorace a styl, který zaujme? Čočku nemusíte mít pouze na talíři v uvařeném stavu. Kupte si skleněnou nádobu, do které nasypete několik druhů čoček. Použijte červenou, zelenou a černou čočku, které vzájemně vytvoří barevnou mozaiku vrstev. Nádobu postavte na polici v kuchyni a uvidíte, jak se najednou vaše království rozzáří barvami. Když navíc na chutnou luštěninu dostanete chuť, budete ji mít hezky při ruce.
Je s námi odpradávna
Čočka je na světě už od nepaměti. V Turecku byla dokonce archeology objevena čočka, která je stará 4000 let! Po zasetí vzklíčila jen díky tomu, že ji před neblahými vlivy chránily střepy nádoby, do které byla uložena. Díky tomu mohou vědci zkoumat, v čem byla čočka tehdy jiná. Už teď je jasné, že se od té dnešní liší zejména tím, že je plazivější a slabší. Rostlina je velmi cenná hlavně pro zemědělce. Nese v sobě totiž prastaré geny.
Foto: Shutterstock
Co všechno nevíte o čočce?
-
Pozor! Toto jsou příznaky, že máte nízkou hladinu železa, a proto se pořád cítíte unaveni
Lucie Janotová||Mám se ráda
Nízký obsah železa je jednou z nejběžnějších a nejrozšířenějších poruch výživy na světě. Podle Světové zdravotnické organizace je jediným...
-
Den, kdy se mám ráda: Seznam na lásku a jak si najít ideálního partnera
KristinaGrey||Mám se ráda
Sama si prošla depresemi, než jí došlo, že musí začít dělat věci jinak a to nejlépe ihned. Měla frustraci z práce,...
-
Proč byste měli jednou provždy říct dost přísným dietám?
Lucie Janotová||Mám se ráda
Pokud jste na tom stejně jako já a toužíte zhubnout, pak jste pravděpodobně jednou za život dodržovali nějaké striktní...
-
Jak to s těhotenstvím chodí, když na dortu máte 40 i více svíček?
Redakce Ženy s.r.o.||Mám se ráda
Herečky Halle Berry a Nicol Kidman si rodinu pořídily až ve vyšším věku. Mají vaše sympatie? A jak to...
-
Vysadila jste antikoncepci? Co se stane s vaší pletí?
Redakce Ženy s.r.o.||Mám se ráda
O hormonální antikoncepci a jejím vlivu na pleť se ví již dlouho. Ovšem co stojí za tím, že se...
-
Co znamenají vaše sny? Tohle jsou nejčastější výklady podle spánkových odborníků
Lucie Janotová||Mám se ráda
Všichni je čas od času máme. Bláznivé sny, které nás nutí hned po probuzení otevřít internet a hledat jejich...
-
To nejlepší z podzimu aneb labužnické desatero plné harmonie
OlgaBušková||Mám se ráda
Deset kouzel podzimu: Jak si naplno užít toto magické období Než opadá všechno listí ze stromů a usne babí...
-
Co jsem měla vědět dřív, než jsem se rozhodla zhubnout?
Lucie Janotová||Mám se ráda
Toužíte zhubnout a změnit svou postavu? A ne jen na jen dočasně, ale prostě napořád. Mohu vás ujistit: jde...