Čočka je zásadní součástí české kuchyně. Už od malička nám ji maminky servírovaly na talíři a ve školních jídelnách byla také oblíbenou součástí menu. Navíc je tato luštěnina zdravá a bohatá na bílkoviny, což je důležité především pro vegetariány, a také podporuje zažívací trakt.
Řekli byste ale, že je ještě několik věcí, které jste o čočce nevěděli?
Nosí peníze?
Každý určitě zná tradici, že na Nový rok by se měla jíst čočka. Proč? Protože tento pokrm by měl přinést v budoucím roce do rodiny hromadu peněz. Není sice jisté, kdy a jak tato tradice vznikla, odvíjí se zřejmě hlavně od toho, že čočka připomíná mince. Průzkumy ale v poslední době ukázaly, že tuto tradici dodržují pouze 2/5 lidí! Nejpoctivějšími z nich jsou vysokoškoláci. Tradice je zkrátka lepší nepokoušet!
Hodí se i do burgeru
Pokud jste vegetariáni, budete čočkové burgery určitě znát. Jestli ale dáváte přednost spíš masu, možná se trochu zarazíte. Když totiž ochutnáte čočkový burger, na první dobrou skoro nepoznáte rozdíl. Stačí jen rozmixovat v mixéru doměkka uvařenou čočku beluga, červenou čočku nebo mix obou čoček společně s cibulí, česnekem, kořením a trochou oleje. Poté hmotu vytvarujte do tvaru hamburgerů a hoďte na chvilku na pánvičku.
Pokud chcete být ještě zdravější, upečte čočkové burgery v troubě. Podávejte stejně jako masové hamburgery v housce, se zeleninou a dipem. Uvidíte, že vaše chuťové buňky zaplesají!
Skvělá dekorace
Máte rádi hezké dekorace a styl, který zaujme? Čočku nemusíte mít pouze na talíři v uvařeném stavu. Kupte si skleněnou nádobu, do které nasypete několik druhů čoček. Použijte červenou, zelenou a černou čočku, které vzájemně vytvoří barevnou mozaiku vrstev. Nádobu postavte na polici v kuchyni a uvidíte, jak se najednou vaše království rozzáří barvami. Když navíc na chutnou luštěninu dostanete chuť, budete ji mít hezky při ruce.
Je s námi odpradávna
Čočka je na světě už od nepaměti. V Turecku byla dokonce archeology objevena čočka, která je stará 4000 let! Po zasetí vzklíčila jen díky tomu, že ji před neblahými vlivy chránily střepy nádoby, do které byla uložena. Díky tomu mohou vědci zkoumat, v čem byla čočka tehdy jiná. Už teď je jasné, že se od té dnešní liší zejména tím, že je plazivější a slabší. Rostlina je velmi cenná hlavně pro zemědělce. Nese v sobě totiž prastaré geny.
Foto: Shutterstock
Co všechno nevíte o čočce?
-
Den, kdy se mám ráda: BRNO – děkujeme!
KristinaGrey||Mám se ráda
Brněnský Avion opět hlásil plno, všechny jste byly skvělé, pozitivně naladěné a plny očekávání zábavného sobotního odpoledne. A my...
-
Jste sova? Podle odborníků si užíváte dobrodružnějšího sexuálního života
Redakce Ženy s.r.o.||Mám se ráda
Lidé večerního chronotypu, označovaní běžně jako sovy, si dle výzkumu amerických odborníků užívají dobrodružnějšího sexuálního života, mají více sexu...
-
Vaše finanční mantra podle znamení zvěrokruhu
Lucie Janotová||Mám se ráda
Budete mít díky penězům krásný život nebo jsou kořenem všeho zlata? Nebo je pravda někde mezi tím? Ať už...
-
Jak si splnit své sny? Poraďte se s čarodějkou a designérkou života, Danou Kratochvílovou
Redakce Ženy s.r.o.||Mám se ráda
Chcete změnit svůj život nebo Vás trápí nějaký problém? Hledáte svého ideálního partnera, chcete změnit práci, mít šťastný domov,...
-
Co karty nechtějí, to neprozradí, říká kartářka Kateřina Šlehoferová
Redakce Ženy s.r.o.||Mám se ráda
Kateřina Šlehoferová je na Dni, kdy se mám ráda, již pravidelným hostem. Její výklad karet se během let stal...
-
Jak se účinně chránit před vlivem geopatogenních zón?
Lucie Janotová||Mám se ráda
Trápí vás delší dobu nevysvětlené zdravotní potíže a i přes veškerou péči lékařů nemůžete najít jejich příčinu? Špatně spíte...
-
Proč začít skákat přes švihadlo? Pomůže vám to zhubnout a mít postavu snů!
Lucie Janotová||Mám se ráda
Vraťte se zpátky do dětských let. Skákání přes švihadlo je super zábava a navíc cvičení ve vysoké aerobní intenzitě,...
-
Jak se v zimě zahřát? Toto jsou skvělé tipy odborníků
Lucie Janotová||Mám se ráda
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů. 1. Jana...