Cuketa je výborná zelenina, kterou lze použít do slaných i sladkých receptů a vlastně nikdo nepozná, že tam vůbec je. Cuketa obsahuje vlákninu a je také zdrojem mnoha vitamínů a minerálů.

Kromě plodu samotného, který je nejlepší konzumovat dříve, než doroste obřích rozměrů, si můžete připravit třeba i osmažená semínka či květy. Více informací o cuketě a několik tipů na její využití nasladko naleznete ZDE. Nyní jsme pro vás vybrali pár inspirativních receptů, jak využít cuketu ve slaných pokrmech. Vyzkoušejte hlavní jídlo, dobrotu k vínu a omáčku, kterou si uchováte klidně i na zimu.

Foto: se souhlasem Heleny Strachotové

Recept připravila Helena Strachotová.

Cuketové lasagne

Ingredience

1 lžíce olivového oleje

1 cibule

3 stroužky česneku

500 g mletého masa (hovězí nebo mix)

hrst majoránky

špetka bazalky

špetka pepře

80 g rajčatového protlaku

200 g sýra (ementál)

1 mozzarella

1 větší cuketa

Instrukce

Na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibulku, poté přidáme a orestujeme mleté maso. Přidáme malý rajčatový protlak a 250 ml vody, povaříme, dokud nám nevznikne krásná hustá omáčka. V mezičase, při vaření omáčky, oloupeme cuketu a nakrájíme ji na tenké plátky. Do omáčky rozdrtíme česnek, dochutíme majoránkou, bazalkou, pepřem a solí, případně cukrem, pokud příliš vyniká kyselost protlaku.

Začneme vykládat pečicí mísu. První vrstvu tvoří cuketové plátky, které posypeme ementálem, přidáme vrstvu omáčky s mletým masem a pokračujeme další vrstvou cukety a sýra. Vrstvy střídáme, dokud máme dostatek ingrediencí, vždy končíme vrstvou cukety. Poslední vrstvu cukety poklademe plátky mozzarelly a posypeme zbývajícím ementálem.

Vše dáme zapéct na 180 °C na 25 minut do trouby. Na posledních 5 minut můžeme teplotu zvýšit na 200 °C, odklopit víko zapékací mísy a zapnout horký vzduch, aby se nám vytvořila křupavá sýrová krusta.

Foto: se souhlasem Marie Veselé

Recept připravila Marie Veselá.

Cuketové jednohubky

Ingredience

1 hrnek strouhané cukety

1/2 střední cibule

1/4 hrnku nastrouhaného sýra

1/3 hrnku strouhanky

1/4 lžičky soli

pepř

Instrukce

Nastrouháme si cuketu a zbavíme ji vody (vymačkáme ji). Cuketu dáme do mísy a přidáme všechny ostatní ingredience, promícháme. Plech si vymažeme olejem nebo vysteleme pečicím papírem a postupně na něj lžící děláme “bobečky” z těsta. Pečeme 16-18 minut při 200 °C, ale je potřeba v polovině pečení jednohubky otočit.

Foto: se souhlasem Emílie Balonové

Recept připravila Emília Balonová.

Cuketové sugo, omáčka nejen na těstoviny

Ingredience

2-3 cukety

4 cibule

2 česneky

sůl

koření dle chuti (bazalka, kmín apod.)

olivový olej

1 kg rajčat

1 rajčatový protlak

1-2 lžíce medu

Instrukce

Na oleji si zpěníme cibuli (asi 3 minuty), přidáme prolisovaný česnek a minutku necháme propojit chutě. Cuketu si nastrouháme, zbavíme vody a přidáme do hrnce. Restujeme asi 5 minut. Přidáme rajčata, 1dcl vody a vaříme za občasného míchání přibližně 30 minut. Přidáme kousek másla (pokud zavařujete, tak olivový olej), med sůl, bazalku a rozmixujeme. Nalijeme do sklenic a můžeme uchovat i delší dobu.

Foto: Shutterstock a se souhlasem Heleny Strachotové, Marie Veselé a Emílie Balonové.

Tagy:
2 Komentářů
  1. Prima recepty. Zase mám co vyzkoušet.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account