Cuketa je výborná zelenina, kterou lze použít do slaných i sladkých receptů a vlastně nikdo nepozná, že tam vůbec je. Cuketa obsahuje vlákninu a je také zdrojem mnoha vitamínů a minerálů.
Kromě plodu samotného, který je nejlepší konzumovat dříve, než doroste obřích rozměrů, si můžete připravit třeba i osmažená semínka či květy. Více informací o cuketě a několik tipů na její využití nasladko naleznete ZDE. Nyní jsme pro vás vybrali pár inspirativních receptů, jak využít cuketu ve slaných pokrmech. Vyzkoušejte hlavní jídlo, dobrotu k vínu a omáčku, kterou si uchováte klidně i na zimu.
Recept připravila Helena Strachotová.
Cuketové lasagne
Ingredience
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
500 g mletého masa (hovězí nebo mix)
hrst majoránky
špetka bazalky
špetka pepře
80 g rajčatového protlaku
200 g sýra (ementál)
1 mozzarella
1 větší cuketa
Instrukce
Na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibulku, poté přidáme a orestujeme mleté maso. Přidáme malý rajčatový protlak a 250 ml vody, povaříme, dokud nám nevznikne krásná hustá omáčka. V mezičase, při vaření omáčky, oloupeme cuketu a nakrájíme ji na tenké plátky. Do omáčky rozdrtíme česnek, dochutíme majoránkou, bazalkou, pepřem a solí, případně cukrem, pokud příliš vyniká kyselost protlaku.
Začneme vykládat pečicí mísu. První vrstvu tvoří cuketové plátky, které posypeme ementálem, přidáme vrstvu omáčky s mletým masem a pokračujeme další vrstvou cukety a sýra. Vrstvy střídáme, dokud máme dostatek ingrediencí, vždy končíme vrstvou cukety. Poslední vrstvu cukety poklademe plátky mozzarelly a posypeme zbývajícím ementálem.
Vše dáme zapéct na 180 °C na 25 minut do trouby. Na posledních 5 minut můžeme teplotu zvýšit na 200 °C, odklopit víko zapékací mísy a zapnout horký vzduch, aby se nám vytvořila křupavá sýrová krusta.
Recept připravila Marie Veselá.
Cuketové jednohubky
Ingredience
1 hrnek strouhané cukety
1/2 střední cibule
1/4 hrnku nastrouhaného sýra
1/3 hrnku strouhanky
1/4 lžičky soli
pepř
Instrukce
Nastrouháme si cuketu a zbavíme ji vody (vymačkáme ji). Cuketu dáme do mísy a přidáme všechny ostatní ingredience, promícháme. Plech si vymažeme olejem nebo vysteleme pečicím papírem a postupně na něj lžící děláme “bobečky” z těsta. Pečeme 16-18 minut při 200 °C, ale je potřeba v polovině pečení jednohubky otočit.
Recept připravila Emília Balonová.
Cuketové sugo, omáčka nejen na těstoviny
Ingredience
2-3 cukety
4 cibule
2 česneky
sůl
koření dle chuti (bazalka, kmín apod.)
olivový olej
1 kg rajčat
1 rajčatový protlak
1-2 lžíce medu
Instrukce
Na oleji si zpěníme cibuli (asi 3 minuty), přidáme prolisovaný česnek a minutku necháme propojit chutě. Cuketu si nastrouháme, zbavíme vody a přidáme do hrnce. Restujeme asi 5 minut. Přidáme rajčata, 1dcl vody a vaříme za občasného míchání přibližně 30 minut. Přidáme kousek másla (pokud zavařujete, tak olivový olej), med sůl, bazalku a rozmixujeme. Nalijeme do sklenic a můžeme uchovat i delší dobu.
Foto: Shutterstock a se souhlasem Heleny Strachotové, Marie Veselé a Emílie Balonové.
Prima recepty. Zase mám co vyzkoušet.
Dobroty