Vegetariánství má základ v latinském slově vegetare, což znamená oživit. Podstatou tohoto stále oblíbenějšího způsobu stravování je konzumace potravin pouze rostlinného původu v kombinaci s živočišnými jako vejce, sýr či mléko. Z jídelníčku tedy člověk zcela vyloučí maso. Nutno však dodat, že vegetariánství existují různé formy, někdo si tedy ve stravě ponechá ryby, jiný konzumuje pouze raw a podobně. Důležité ovšem je, abyste v každém pokrmu nezapomínali na bílkovinou složku.

Motivace k vegetariánství jsou různé, asi nejčastěji se jedná o etické a ekologické důvody. Podle mnohých může být organismus vegetariánů ochuzen o některé důležité živiny, ale mají-li dobře sestavený jídelníček, nemusí tomu tak být. Vegetariánská jídla totiž nejsou pouze o zelenině a tofu, které pro mnohé je ingrediencí bez chuti. Ovšem pozor, i tofu může být velmi chutné, důležité je umět ho správně připravit. Pestrý a chutný může být celý vegetariánský jídelníček, když víte, jak na to.

Špenátový quiche

Ingredience

½ šálku másla
1 malá cibule
3 stroužky česneku
1 balíček mraženého sekaného špenátu
1 plechovka žampionů
1 balení bylinkové a česnekové fety
1 balíček drceného sýra Cheddar
sůl a pepř podle chuti
1 korpus na quiche (lze si upéct i vlastní)
4 vejce
1 šálek mléka

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 190 °C. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a česnek a osmahněte je, dokud lehce nezhnědnou. Vmíchejte špenát, houby, fetu a 1/2 hrnku čedaru. Dochuťte solí a pepřem. Lžící směs vložte do koláčové formy.

Vejce a mléko šlehejte, dokud se nespojí. Dochuťte solí a pepřem. Nalijte na špenátovou směs a nechte vaječnou směs důkladně spojit se špenátovou směsí.

Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Povrch posypte zbývajícím čedarem a pečte, dokud střed koláče neztuhne, ještě 35 až 40 minut. Před krájením a podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.

Houbové kari

Ingredience

50 g másla
500 g hub dle chuti
4-6 lžic slunečnicového oleje
1 lžička kmínu
1 lžička fenyklových semínek
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 lžička mletého zázvoru
¼ lžičky mleté kurkumy
½ lžičky chilli
½ lžičky garam masaly
400 g nakrájených rajčat
1 lžička cukru krupice
2 lžíce hustého plnotučného řeckého jogurtu
2 lžíce nasekaného koriandru
vařená rýže nebo naan k podávání

Foto: Shutterstock

Postup

Máslo rozpusťte ve velké pánvi wok a houby na něm 10 minut restujte, nebo dokud se neodpaří veškerá vlhkost a nezačnou hnědnout. Přendejte je do mísy a dejte stranou.

Na stejné pánvi rozehřejte olej a za stálého míchání na něm asi 30 sekund smažte kmín a fenyklová semínka, dokud neuvolní oříškovou vůni. Vmíchejte cibuli a vařte 12-15 minut dozlatova. Snižte teplotu, přidejte česnek a pokračujte ve smažení po dobu 1 minuty. Přidejte zázvor, kurkumu, mleté chilli a garam masalu, poté rajčata a cukr. Vařte odkryté 5-7 minut, nebo dokud masala nezhoustne a na okraji pánve se nevytvoří vrstva oleje.

Lžíci jogurtu dejte do malé misky, přidejte malou naběračku horké masaly a dobře míchejte, než jogurt vmícháte do misky s masalou. Přilijte 100 ml horké vody a vařte 3-4 minuty, dokud kari nezíská konzistenci smetany. Podle chuti dochuťte, pak vraťte houby do pánve a promíchejte, aby se prohřály. Posypte nasekaným koriandrem a podávejte s vařenou rýží nebo naanem.

Mexická fazolová polévka s guacamole

Ingredience

2 lžičky oleje
1 velká cibule
1 červená paprika
2 nasekané stroužky česneku
2 lžičky jemného chilli
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého kmínu
400 g nakrájených rajčat
400 g černých fazolí v plechovce
1 lžička zeleninového bujónu v prášku
1 malé avokádo
hrst nasekaného koriandru
1 limetka, odšťavněná
½ červené chilli papričky (pokud máte rádi)

Foto: Shutterstock

Postup

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli (1 lžíci si nechte na pozdější přípravu guacamole) a papriku a za častého míchání smažte 10 minut. Vmíchejte česnek a koření, pak přisypte rajčata a fazole i s tekutinou, půl plechovky vody a bujonový prášek. Přikryté vařte 15 minut.

Mezitím oloupejte avokádo a vyklopte do mísy, přidejte zbylou cibuli, koriandr a limetkovou šťávu s trochou chilli (pokud používáte) a dobře rozmačkejte.

Naberte polévku do dvou misek, posypte ji guacamole a podávejte.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, nzip.cz, bbcgoodfood.com, allrecipes.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account