Patříte-li k těm, kdo slaví svátek Svatého Valentýna, pak již příští týden budete jistě chtít pro svou drahou polovičku připravit něco speciálního. A jelikož láska prochází žaludkem, pak taková vlastnoručně připravená večeře, bude tím pravým. Nebo si ji připravte třeba společně, uvidíte, že i to má své kouzlo.

Zapomeňte však na těžká a tučná jídla, ta by vás spíše uspala a z krásného večera a noci by nic nebylo. Chce to tedy naopak něco lehčího a především správně zvolené ingredience, které probudí vášeň. Není totiž tajemstvím, že určité potraviny a koření působí jako afrodiziaka. Patří k nim například čokoláda, jahody, avokádo, granátové jablko, vlašské ořechy, borůvky, chřest, losos, ústřice, celer, fíky, mandle, chilli, med, skořice a mnoho dalších.

Pojďte se tedy inspirovat valentýnským menu, které se stane jistě správnou předehrou. Přidejte k tomu květinu nebo třeba společný zážitek a večer či celý víkend tím dotáhnete k dokonalosti.

Začněte valentýnský den již společnou snídaní, lívance nejsou nikterak náročné, ale rozjasní den.

Foto: Shutterstock

Jahodové lívance

Ingredience

1 hrnek univerzální mouky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 šálek mléka
1 velké vejce
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce vanilkového extraktu
1 šálek nakrájených čerstvých jahod

Postup

V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přilijte mléko, vejce, olej a vanilku a promíchejte, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte jahody.
Vymažte a rozehřejte velkou pánev nebo lívanečník. Po velkých lžících nakapejte těsto na pánev a pečte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje nejsou suché. Obraťte a smažte, dokud nezhnědne i druhá strana. Postup opakujte se zbývajícím těstem.

Kuře „vezmi si mě“ neboli Marry me Chicken

Ingredience

3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
Čerstvě mletý černý pepř, sůl
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce čerstvých tymiánových lístků
1 lžička červené papriky
3/4 šálku kuřecího vývaru
1/2 šálku nakrájených sušených rajčat
1/2 šálku husté smetany
1/4 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
Natrhaná čerstvá bazalka, na podávání

Foto: Shutterstock

Postup

Troubu předehřejte na 190 °C. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, kuřecí maso vydatně osolte a opepřete a smažte dozlatova, asi 5 minut z každé strany. Přeneste kuře na talíř.
Na stejné pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce oleje. Vmíchejte česnek, tymián a vločky červené papriky. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní. Vmíchejte vývar, rajčata, smetanu a parmazán, osolte. Přiveďte k varu, pak vraťte kuře a nahromaděnou šťávu na pánev. Přeneste pánev do trouby. Kuře pečte, dokud není propečené, 10 až 12 minut.
Kuře naaranžujte na talíř. Potřete ho omáčkou. Navrch dejte bazalku.

Lávový dortík

Ingredience

7 čtverečků (cca 125 g) hořké čokolády (min. 60%), jemně nasekané
½ šálku másla
3 velká vejce pokojové teploty
⅓ šálku cukru
2 lžíce hladké mouky
4 lžičky neslazeného kakaového prášku
1 špetka soli

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte a vysypejte moukou čtyři formičky/mističky. Čokoládu a máslo vložte do kastrůlku nad vařící vodu. Často míchejte a stírejte gumovou stěrkou, dokud se čokoláda nerozpustí. Ve velké míse smíchejte vejce a cukr; šlehejte elektrickým mixérem, dokud nebude čokoláda bledá a hustá. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, mouku, kakaový prášek a špetku soli, dokud se nespojí. Nalijte těsto do připravených mističek a položte je na plech. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou boky ztuhlé, ale střed je stále kolébavý, 10 až 13 minut. Před podáváním nechte alespoň 5 minut vychladnout.

Cointreau Cosmo

Ingredience

30 ml likéru Cointreau

30 ml brusinkového džusu
30 ml čerstvé limetkové šťávy
60 ml vodky

Foto: Shutterstock

Postup

Všechny ingredience smíchejte v koktejlovém šejkru. Přidejte led a protřepejte, dokud nebude koktejl dobře vychlazený. Přelijte do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobte pomerančovým twistem.

Zdroj: allrecipes.com, delish.com, cointreau.com

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account