Patříte-li k těm, kdo slaví svátek Svatého Valentýna, pak již příští týden budete jistě chtít pro svou drahou polovičku připravit něco speciálního. A jelikož láska prochází žaludkem, pak taková vlastnoručně připravená večeře, bude tím pravým. Nebo si ji připravte třeba společně, uvidíte, že i to má své kouzlo.
Zapomeňte však na těžká a tučná jídla, ta by vás spíše uspala a z krásného večera a noci by nic nebylo. Chce to tedy naopak něco lehčího a především správně zvolené ingredience, které probudí vášeň. Není totiž tajemstvím, že určité potraviny a koření působí jako afrodiziaka. Patří k nim například čokoláda, jahody, avokádo, granátové jablko, vlašské ořechy, borůvky, chřest, losos, ústřice, celer, fíky, mandle, chilli, med, skořice a mnoho dalších.
Pojďte se tedy inspirovat valentýnským menu, které se stane jistě správnou předehrou. Přidejte k tomu květinu nebo třeba společný zážitek a večer či celý víkend tím dotáhnete k dokonalosti.
Začněte valentýnský den již společnou snídaní, lívance nejsou nikterak náročné, ale rozjasní den.
Postup
V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přilijte mléko, vejce, olej a vanilku a promíchejte, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte jahody.
Vymažte a rozehřejte velkou pánev nebo lívanečník. Po velkých lžících nakapejte těsto na pánev a pečte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje nejsou suché. Obraťte a smažte, dokud nezhnědne i druhá strana. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
Kuře „vezmi si mě“ neboli Marry me Chicken
Ingredience
3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
Čerstvě mletý černý pepř, sůl
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce čerstvých tymiánových lístků
1 lžička červené papriky
3/4 šálku kuřecího vývaru
1/2 šálku nakrájených sušených rajčat
1/2 šálku husté smetany
1/4 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
Natrhaná čerstvá bazalka, na podávání
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, kuřecí maso vydatně osolte a opepřete a smažte dozlatova, asi 5 minut z každé strany. Přeneste kuře na talíř.
Na stejné pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce oleje. Vmíchejte česnek, tymián a vločky červené papriky. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní. Vmíchejte vývar, rajčata, smetanu a parmazán, osolte. Přiveďte k varu, pak vraťte kuře a nahromaděnou šťávu na pánev. Přeneste pánev do trouby. Kuře pečte, dokud není propečené, 10 až 12 minut.
Kuře naaranžujte na talíř. Potřete ho omáčkou. Navrch dejte bazalku.
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte a vysypejte moukou čtyři formičky/mističky. Čokoládu a máslo vložte do kastrůlku nad vařící vodu. Často míchejte a stírejte gumovou stěrkou, dokud se čokoláda nerozpustí. Ve velké míse smíchejte vejce a cukr; šlehejte elektrickým mixérem, dokud nebude čokoláda bledá a hustá. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, mouku, kakaový prášek a špetku soli, dokud se nespojí. Nalijte těsto do připravených mističek a položte je na plech. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou boky ztuhlé, ale střed je stále kolébavý, 10 až 13 minut. Před podáváním nechte alespoň 5 minut vychladnout.
Cointreau Cosmo
Ingredience
30 ml likéru Cointreau
30 ml brusinkového džusu
30 ml čerstvé limetkové šťávy
60 ml vodky
Postup
Všechny ingredience smíchejte v koktejlovém šejkru. Přidejte led a protřepejte, dokud nebude koktejl dobře vychlazený. Přelijte do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobte pomerančovým twistem.
Zdroj: allrecipes.com, delish.com, cointreau.com
Foto: Shutterstock