Pořádáte doma večírek nebo si chcete běžný večer ozvláštnit něčím jiným než je sklenkou vína či láhví piva? Zkuste koktejly! Pravda, příprava koktejlu vyžaduje větší pozornost a v obchodě bude třeba vybrat více než jeden druh nápoje, ale tato námaha nepřijde nazmar. Koktejl vám totiž bude nejen chutnat, ale také na něj bude moc hezký pohled, protože se můžete absolutně vyřádit – jak na chuti, tak na jeho dekoraci. Dneska jsme si vzali na paškál Margaritu!
Klasická Margarita
Tento koktejl se skvěle hodí, pokud plánujete večer koukat na nějaký důležitý sportovní přenos. Jestli tak chcete udělat dojem na pánské osazenstvo, zkuste jim k fotbalu připravit Margaritu. V Americe neodmyslitelně patří k finálovému zápasu amerického fotbalu – Super Bowl.
Traduje se, že byl tento koktejl pojmenován po dívce jménem Marjorie (Margarita je španělský ekvivalent), která byla alergická na všechny druhy alkoholu kromě tequily. Koktejl obsahující pouze tequilu pro ni vymyslel jeden mexický barman na Rosarita Beach.
Na přípravu klasické Margarity se používá: 4 cl tequily, 2 cl Cointreau (francouzský pomerančový likér) nebo Triple sec, 2 cl limetkové šťávy a led. Můžete si koktejl dosladit agávovým sirupem! Zdobí se nejčastěji mořskou solí a plátkem limetky, a to tak, že naříznete měsíček limetky, objedete jím skleničku po obvodu a takto navlhčenou ji „namočíte“ do talířku se solí.
Holubičí Paloma
Poněkud odlehčenější je variace klasické Margarity v podobě Palomy (španělsky holubice). V Palomě totiž chybí pomerančový likér, který je nahrazen osvěžující grapefruitovou sodovkou. Skvěle se hodí do horkých dnů, ale určitě vám bude chutnat i jindy.
Samozřejmě si grapefruitovou limonádu můžete koupit, ale vždy to chutná lépe, když si sirup vyrobíte sami. Zkuste nastrouhat kůru z grapefruitu a poté z něho vymačkejte všechnu šťávu. Šťávu smíchejte s kůrou a přidejte stejné množství cukru. Směs míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Radí se nechat šťávu odpočinout přes noc (ale kdo by na to chtěl myslet). Do této šťávy pak přidejte koupenou sodovku. Tento postup můžete aplikovat na všechny citrusy.
Na přípravu Palomy potřebujete: 4 cl tequily, 1 cl limetkové šťávy, 1,5 cl čerstvé grapefruitové šťávy a dolít sodovkou.
Na Margaritě je skvělé, že dobře chutná skoro se všemi druhy ovoce. Výborná je teď v létě také jahodová nebo melounová!
Foto: Shutterstock, Pinterest