Sýr ricotta vám v mžiku pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty. Na sladko nebo na slano – ricotta se hodí k těm nejjemnějším chutím a dodává jídlům idealní konzistenci, ochucuje první chody a je součástí znamenitých dezertů.
Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Mimo to obsahuje snadno vstřebatelný vápník a vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A, dále pak významné množství minerálních solí, především sodík, draslík a fosfor. Jedná se o mléčný výrobek, který můžete jíst bez obav: má totiž omezené množství tuků a kalorií.
Drahocenné vlastnosti ricotty jsou důležité zejména pro výživu dětí a dospívajících, ale také osob nad 50 let, protože její antioxidační vlastnosti pomáhají udržet tělo mladé. Ricotta je díky nízkému přísunu kalorií a vysokému obsahu bílkovin vhodným řešením také v případě, že vás přepadne noční hlad.
Jak se uchovává
Při nákupu je ricotta měkká, má pěknou sytě bílou barvu a jemnou mléčnou vůni. Pokud ji nespotřebujete okamžitě, je vhodné uchovávat ji v chladničce v uzavřené nádobě, aby si zachovala své vlastnosti. Po několika dnech může být o něco sušší, v takových případech ji můžete využít při vaření.
Jak si ji vychutnat
Ricotta je výborná jako ingredience v kuchyni, součást náplní i druhých chodů. Skvělá je i namazaná na chleba, zkuste ji i jako podklad dalších ingrediencí na klasických českých chlebíčcích! Evergreenem jsou také ricottové dezerty.
Deset napadů, jak použít ricottu
Quenelle
Ricottu využijete třeba na přípravu podlouhlých nočků zvaných quenelle, které jsou vhodné do zeleninových krémů a polévek. Lze je vařit také přímo ve vývaru, případne je možné servírovat spolu s teplými omáčkami. Smíchejte ricottu s nastrouhanou citrónovou či pomerančovou kůrou nebo s bylinkami, jako je bazalka a petrželka, výraznější chuti můžete nočkům dodat přidáním sladké papriky nebo feferonky.
Polpette
Kuličky polpette jsou ideálním způsobem, jak využít zbylou ricottu. Smíchejte 200 gramů ricotty s vejcem, solí, pepřem a s nastrouhanou Gran Moravií dle chuti. Na pánvi rozehřejte olej, lžící vytvořte kuličky a dávejte je přímo na pánev. Dobře je opečte po obou stranách a podávejte horké.
Náplně
Všechny ricottové krémy je možné použít na plnění masa, zeleniny, slaných koláčů, zeleninových nákypů, závitků a raviolů.
Bruschetty
Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a potom vymačkejte šťávu, nasekejte 40 g ořechů s polovinou stroužku česneku. Vše dejte do misky spolu s ricottou, přidejte olej a pepř a nechte uležet. Namažte na teplou bruschettu.
K dochucení
Ricotta je ideální také k prvním chodům. Třeba smíchaná s šafránem a troškou oleje je vhodná k ochucení různých druhů těstovin, jako jsou penne či orecchiette. Obohatit s ní můžete zeleninu nakrájenou na kostičky a orestovanou na pánvi.
Panini a sendviče
Rozkrojte 2 housky. V misce smíchejte 125 g ricotty a 80 g krému z černých oliv a směs namažte na panini. Ozdobte čerstvým salátem a 120 g ančoviček.
S ovocem
Omyjte a nadrobno nakrájejte jahody a angrešt a ochuťte je citronovou štávou. Zpracujte ricottu s cukrem, trochou vanilky a lžící mléka. Ovoce dejte do pohárku a ozdobte ricottovým krémem. Nechte v chladničce asi dvě hodiny odpočinout.
Tiramisu
Ricottové tiramisu je stejně tak krémové jako to klasické. Jednoduše ho připravíte nahrazením mascarpone ricottou.
Koláče & Dorty
Na mřížkové koláče a plněné dorty použijte 400 g ricotty, přidejte 2 vejce a zpracujte s asi 180 g cukru, přidejte 200 g čerstvé smetany a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Směs dejte na křehké nebo listové těsto a dejte péct při 190 °C na 40 minut. Jakmile koláč vychladne, pocukrujte ho a podávejte.
Cheesecake
Ricotta je vhodná na přípravu jemných cheesecaků. Použít ji můžete místo krémových sýru nebo společně s nimi a dále postupovat podle vašeho oblíbeného receptu. Vyzkoušejte cheesecake s jahodami, šlehackou a ricottou.
Foto: Shutterstock
Sýr ricotta vám v mžiku pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty. Jak pracovat s ricottou na sladko i na slano?
-
S dětmi v kuchyni – jak na to
Martina Vrbická - Vařme jinak||Kulinářské tipy, Zábava a volný čas, děti, vaření, zdravá strava
Chtěla bych tu pro vás postupně zveřejňovat takovou minisérii S dětmi v kuchyni, kde bych vás chtěla podpořit ke...
-
Zavařování okurek: tradiční i neotřelé metody
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, tipy, vaření
Způsobů zavařování okurek existuje hned několik a podobně i receptů na nejlepší nálevy. Zavařujete v troubě, klasicky nebo vůbec?
-
Pusťte se do pečení. Recepty našich babiček nikdy nezklamou a nové zase dodají šmrnc
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, cukroví, inspirace, recepty, vánoce
Čas pečení nastává a určitě se tak hodí oprášit recepty na cukroví našich babiček, které nikdy nezklamou. Dopřejte si...
-
Mikuláš zdravě: tipy na sladkosti rostlinného původu
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, kulinářské tipy, vánoce, zdraví
Sladké má rád skoro každý a občas si všichni rádi zamlsáme. Zvlášť teď krátce před Mikulášem se hodí mít...
-
Čas vánočního pečení začíná. Co nachystat jako první a s jakým cukrovím vyčkat?
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspriace, pečení, tipy, vánoce
Nastává nám adventní čas, a to znamená jediné, postupné přípravy na Vánoce. Právě nyní nastává vhodná doba začít péct...
-
Denisa Kolaříková: Žena sommeliérka není tabu
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, kultura, tipy
Umí poznat dobré víno a na soutěžích směle konkuruje mužům. Sommelierka Denisa Kolářová se drží hesla, že základem je...
-
Trendy recept: upečte si mechový dort se špenátem
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, dezert, inspirace, recepty
Z tohoto dortu až oči přecházejí, skvěle chutná a hlavně – zvládne ho opravdu každý. Vyzkoušejte ho sami a překvapte...
-
Hovězí maso v podzimní kuchyni: Vyzkoušejte nové recepty
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, zdravá strava
odzim je tady konečně v celé své kráse a s ním i touha vyčarovat si v kuchyni pokrmy, které pořádně zahřejí, zasytí...