Snad v žádné české domácnosti nesmí chybět omáčky, bez nichž by bramborový salát, sendviče či grilování ztratily ten správný šmak. Ano, hádáte správně, řeč je o majonéze a tatarské omáčce. Zvláště tatarky se u nás spotřebuje ročně několik tun, v žádném jiné státě se netěší takové oblibě. Vlastně není divu, skvěle doplní spoustu pokrmů. Kde se ale vůbec vzala?

Základem tatarské omáčky je majonéza, jejíž vznik je trochu nejasný. Koluje mnoho příběhů, ale jako nejpravděpodobnější se jeví ten, který její původ přisuzuje francouzskému kuchaři vévody Louise Armanda de Vignerot du Plessis. Když v 18. století vévoda známý jako Richelieu porazil u Port Mahónu britská vojska, nechal na oslavu vítězství připravit hostinu. Jeho kuchař měl jako její součást podávat omáčku z vajec a smetany, jenže musel improvizovat, neboť smetanu neměl k dispozici. Použil tedy místo ní olej a nová studená omáčky byla na světě. Setkala se s velkým úspěchem a byla pojmenována po přístavu Mahón na Menorce – mahonnaise.

Majonézu později francouzští kuchaři začali ochucovat kyselými okurkami, cibulí, pažitkou, česnekem, šalotkou, kapary, solí, pepřem, někdy také petrželí, hořčicí či vejci. Tuto omáčku servírovali k tatarským biftekům, proto se jí začalo říkat sauce tartare, tedy nám dobře známá tatarská omáčka. Postupně zdomácněla i v dalších zemích a hospodyňky si ji i doma samy připravovaly. Doba však pokročila, stala se uspěchanější a domácí výrobu nahradil potravinářský průmysl, díky němuž můžeme mít majonézu i tatarku stále při ruce v lednici. Řekli byste, že už s tatarkou nic lepšího vymyslet nelze, ale to je omyl. Například receptura Hellmann´s tatarky byla vyladěna do krémovější a ještě lahodnější podoby. Ladí tak dokonale nejen s různými pokrmy, obzvláště smaženými, ale na zcela novou úroveň pozvedne i obyčejný sendvič. Nemusíte se přitom obávat, že by rozmočila pečivo, funguje totiž podobně jako smetanový sýr nebo máslo, ale sendviči dodá mnohem výraznější a lepší chuť.

Pokud se vám začaly sbíhat sliny, ale zároveň trochu pochybujete, že by skvělé mohlo být ještě lepší, pak není nic jednoduššího, než novinku vyzkoušet. Zapojte se do jejího testování a již za pár dní si můžete doma připravit třeba některý z těchto receptů.

Avokádový sendvič

Ingredience

2 plátky kváskového chleba

2 plátky sýra gouda

1/2 avokáda

1/4 okurky

1 vejce

2 listy kadeřavé kapusty

2 lžíce tatarské omáčky Hellmann’s

alfalfa klíčky (vojtěšky) nebo jiné, vaše oblíbené klíčky

sůl a pepř podle chuti

máslo nebo olej na opečení

Foto: se souhlasem Hellmann´s
Postup

Nejprve uvařte vejce natvrdo. Toho docílíte tak, že vejce vložíte do hrnce, zalijete vodou a přivedete k varu. Po dosažení varu snižte teplotu na minimum a vařte 9 až 12 minut. Vejce vyjměte, nechte zchladnout ve studené vodě a poté jej oloupané nakrájejte na plátky. Ty osolte a opepřete.

Mezitím můžete také několik minut povařit kadeřavou kapustu (použijte pouze listy a tvrdý stonek odstraňte) v horké vodě, aby změkla tak akorát na skus. Kapustu můžete také pokapat olivovým olejem a citronovou šťávou, abyste dodali extra chuť.

Dva plátky svého oblíbeného chleba lehce opečte (v opékači nebo na pánvi) a poté jeden z nich potřete tatarskou omáčkou. Na to položte plátky okurky, klíčky, vejce, avokádo, plátky sýra a kadeřavou kapustu. Navrch položte druhý plátek chleba potřený tatarskou omáčkou.

Foto: se souhlasem Hellmann´s

Sendvič s grilovaným sýrem

Ingredience

4 plátky kváskového chleba

150 g červené cibule

2 lžíce řepkového oleje

100 gramů strouhaného čedaru

100 gramů sýru gouda nakrájeného na tenké plátky

4 lžíce tatarské omáčky Hellmann’s

2 kousky fíků (případně jablka nebo hrušky)

sůl a černý pepř podle chuti

máslo nebo olej na opečení

Příprava

Nejprve rozehřejte pánev na středně nízké teplotě. Na pánev přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli, zalijte ji trochou vody a duste pod pokličkou, dokud nezesklovatí. Poté pokličku odklopte a nechte vodu odpařit. Přidejte olej a cibuli pomalu smažte do tmavě zlaté barvy, což bude trvat ještě asi 20 minut. Nakonec cibuli osolte, posypte cukrem a černým pepřem.

Dolní plátek chleba rovnoměrně potřete tatarskou omáčkou a zasypte vrstvou nastrouhaného sýru čedar. Navrch položte karamelizovanou cibuli a plátky čerstvých fíků (nebo ovoce dle vlastního výběru). Vše zakryjte plátky sýru gouda a poté vrchním plátkem chleba.

Rozpalte velkou pánev nebo grilovací rošt na středním plameni. Na pánev přidejte 1 lžíci másla a nechte ho rozpustit. Sendviče vložte na pánev a opékejte je asi 2 až 3 minuty z každé strany nebo dokud chléb nezezlátne a sýr se nerozpustí. K rychlejšímu roztavení sýru můžete použít pokličku. V případě potřeby přidejte na pánev při obracení sendvičů více másla, aby se nepřichytily a dosáhly křupavého, zlatavého povrchu.

Podávejte samotné nebo s vaším oblíbeným salátem. Dobrou chuť!

 

 

Zdroj: Wikipedia Commons, Hellmann´s

Foto: Shutterstock a se souhlasem Hellmann´s

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account