Drobné kuličky plné chuti, která se liší v závislosti na odrůdě, ovšem zpravidla je lehce nakyslá. Koho právě napadlo, že se jedná o rybíz, má pravdu. Zrovna nyní v zahradách dozrává a i když jej nejčastěji zužitkujeme na koláč, šťávu či marmeládu, která dokonale ladí k lineckému pečivu na Vánoce, lze jej využít například i v receptech slaných.
Rybízu existuje více jak 50 odrůd, které minimálně na první pohled odlišíme díky barvě – setkat se můžeme s rybízem červeným, černým, bílým či žlutým. Mnohem důležitější však jsou přínosy tohoto ovoce pro naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínu C, dokonce ho má čtyřikrát více než citrusové plody, což je dobré pro naši imunitu. Také se v něm nachází nezanedbatelné množství železa, vápníku a draslíku. Trávení a cholesterol příznivě ovlivňuje pektin, rozpustná forma vlákniny. Černý rybíz v sobě navíc ukrývá flavonoidy, jimž vděčí za svou barvu a které jsou účinnými antioxidanty. Co se týče vitamínů a minerálů, tak jejich obsah se liší v závislosti na odrůdě a také na zralosti bobulí. Setkat se tak v rybízu můžeme i s vitamíny skupiny B, hořčíkem, vitamínem A či E.
Jak již bylo zmíněno, využití rybízu je opravdu široké. Můžete ho mlsat jen tak čerstvý, zařadit do sladkých receptů, oblíbené je v mnoha zemích například čatní nebo skvěle ladí se sýry či zvěřinou. Pokud se vám rybízu urodí velké množství a marmelád, džemů či šťáv už máte plný sklep, lze jej také zamrazit. Nebo zkuste vyrobit rybízové víno.
Relish z červeného rybízu a červené cibule
Ingredience
2 střední červené cibule
1 malá červená paprika
2 lžíce olivového oleje
1 červená chilli paprička
2 velké stroužky česneku
1 malý kousek čerstvého zázvoru
200 ml červeného vinného octa
140 g světlého cukru
1 lžička prášku z pěti koření
200 g červeného rybízu
Postup
Cibuli nakrájejte na tenké klínky, smíchejte s červenou paprikou a olejem a smažte ji zprudka na pánvi 5-8 minut, dokud lehce nezměkne. Vyjměte ji z pánve a dejte stranou.
Chilli, česnek a zázvor vložte do pánve s polovinou octa. Přiveďte k varu a pak 2-3 minuty povařte. Přidejte cibuli a pepř a zbylý ocet, všechen cukr, koření a 1 lžičku soli. Přiveďte k varu a pak směs asi 5 minut vařte, dokud nezhoustne. Přidejte červený rybíz a vařte ještě asi 5 minut, nebo dokud rybíz nepraskne, ale stále má tvar a tekutina je sirupovitá.
Vyjměte a nalijte do žáruvzdorné sklenice. Přikryjte a ještě horké uzavřete. V lednici vydrží až 3 týdny.
Postup
Na pánvi rozpusťte máslo. Sušenky vložte do plastového sáčku a válečkem na těsto je rozdrťte na jemnou drť (nebo je krátce rozmixujte v kuchyňském robotu). Vmíchejte je do rozpuštěného másla spolu s lehce opraženým kokosem a cukrem. Směs pevně vtlačte na dno a po stranách koláčové formy s volným dnem. Nechte vychladit.
V kuchyňském robotu vyšlehejte 200 g černého rybízu a 50 g krupicového cukru dohladka. Přetřete přes síto do malé misky, abyste získali pyré.
Pro přípravu omáčky jemně zahřívejte 100 g černého rybízu na pánvi se 40 g cukru po dobu 3 minut, dokud bobule neprasknou. Přetřete přes síto do misky, přikryjte a nechte vychladnout.
V míse vyšlehejte krémový sýr, limetkovou kůru a zbývajících 75 g cukru dohladka a poté pomalu zašlehejte limetkovou šťávu. Vmíchejte crème fraîche a poté rybízové pyré. Lžící směs vložíme do sušenkové formy a zavíčkujeme. Chlaďte alespoň 2 hodiny.
Při podávání vyjměte cheesecake z formy. Pokapejte ho omáčkou, posypte zbylým rybízem a podávejte.
Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo, cukr a olej šlehejte, dokud směs nebude vypadat lehce a nadýchaně. Vmíchejte citronovou kůru (šťávu si ponechte) a poté vejce. Prosejeme mouku a prášek do pečiva. Vmíchejte ji do směsi a přidejte podmáslí. Šlehejte, dokud směs nebude hladká. Přidejte rybíz. Naplňte máslem vymazanou a moukou vysypanou bábovkovou nebo dortovou formu. Pečte hodinu a poté zkontrolujte, zda se boky začínají od okrajů smršťovat a zda je vrchní část světle hnědá. Nechte bábovku několik minut vychladnout ve formě a poté ji vyklopte na drátěnou mřížku.
Před podáváním silně posypte moučkovým cukrem, nebo smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem v takovém množství, aby vznikla poleva, kterou bábovku potřete.
Zdroj: www.nzip.cz; www.bbcgoodfood.com; www.deliciousmagazine.co.uk; www.olivemagazine.com
Foto: Shutterstock