Malé oválně poklady, které již nyní září svou fialovou barvou v zahradách. Ano, řeč je o švestkách, případně také slívách. Těchto zdraví prospěšných pokladů si cenili již v antickém Řecku a Římě. Obsahují totiž kromě vlákniny a antioxidantů i více než 15 vitamínů a minerálů. Kromě schopnosti snížit rizika některých onemocnění, umí dokonale roztančit naše chuťové pohárky.
Švestka na tisíc způsobů
Ač čerstvé šťavnaté švestky chutnají nejlépe, neztratí se ani v bezpočtu receptů. Švestkové buchty, koláče, knedlíky nebo povidla, která v mnohých vyvolávají vzpomínky na dětství u babičky. Rozhodně se však nemusíte držet jen osvědčené sladké klasiky, protože švestky dokonale ladí i se slanými pokrmy. Taková švestková omáčka k masu či sýrům promění i obyčejné jídlo ve skutečný gastronomický zážitek. A určitě vám není nikterak neznámý výtečný předkrm nebo party chuťovka švestky s mandlí obalené ve slanině.
V zimě jako když najdete
Když se zadaří a švestek je bohatá úroda, vyvstane otázka, jak s nimi naložit. Možností je hned několik. Již zmíněná poctivá povidla se neztratí v žádné domácnosti a pro jejich přípravu potřebujete jen pár ingrediencí. Receptů je vícero, ale základ tvoří vyzrálé švestky a cukr. K tomu pak přidáte buď ocet nebo rum, případně koření jako skořice a badyán. Poctivá domácí povidla se vaří dlouhou, aby byla opravdu hutná. V zimních měsících zajásáte i nad švestkovým kompotem. Švestky však můžete i vypeckovat a zamrazit nebo usušit. Mnoho studií potvrzuje, že polyfenoly obsažené ve švestkách, a to i těch sušených mají silné protizánětlivé účinky. Koneckonců známým lékem, který pomáhá bojovat s viry a bacily je slivovice, ovšem v malém množství.
Až si příště dáte švestku, pořádně si ji vychutnejte. Toto neobyčejné ovoce totiž podporuje trávení, pomáhá při chudokrevnosti a zácpě, chrání srdce, detoxikuje organismus a ocení jej i dietáři. Zároveň ucítíte trochu závan nostalgie, neboť švestky nás svým způsobem propojují s našimi předky. V neposlední řadě dávají prostor pro zmíněnou kulinářskou kreativitu, kterou můžete začít trénovat na následujících receptech.
Švestkový crumble s pistáciemi
Ingredience
1 kg zralých švestek nakrájených na plátky
2 ČL jemně nastrouhané citronové kůry
2 PL čerstvé citronové šťávy
¼ šálku kukuřičného škrobu
½ šálku plus ⅓ šálku hnědého cukru
1 ČL soli
¾ ČL mletého kardamonu nebo mleté skořice
¾ šálku hladké mouky
6 PL chlazeného másla nakrájeného na malé kousky
2 PL nahrubo nasekaných pistácií
Postup
Umístěte mřížku do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. Do velké mísy vhoďte švestky, citronovou kůru, citronovou šťávu, kukuřičný škrob, ½ hrnku hnědého cukru, ½ lžičky soli a ¼ lžičky kardamonu. Směs nechte odstát, dokud se nevytvoří šťáva, trvá to přibližně 5-10 minut.
Mezitím smíchejte mouku a zbývající ⅓ hrnku hnědého cukru, přidejte ½ lžičky soli a ½ lžičky kardamomu. Následuje máslo a pulzujte v robotu, dokud směs nebude mít písčitou konzistenci a nezačne tvořit větší hrudky.
Přeneste švestky i se šťávou do hluboké koláčové formy o průměru přibližně 20 cm nebo do pekáče o rozměrech 20x20x5 cm. Na ovoce rozprostřete „těsto“, které v ruce zmáčkněte po malých hrstech, aby se směs spojila. Pak ji rozlámejte na různě velké kousky. Celé následně rovnoměrně posypte pistáciemi.
Crumble pečte dokud šťáva nezhoustne, nezačne bublat a povrch není zlatohnědý, tedy asi 40-45 minut. Nechte mírně vychladnout.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Ingredience
500 g brambor (nejlépe starších, moučných)
150 g hrubé mouky
1 vejce + 1 žloutek
špetka soli
Náplň a posypka
10 švestek
1 PL másla
2 PL mletého máku
2 PL moučkového cukru
Postup
Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme. Nastrouháme je najemno.
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu.
K nastrouhaným bramborám přidáme hrubou mouku, vejce a žloutek, přisolíme a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme mouku.
Vytvoříme placičky, do nichž zabalíme švestku. Knedlíky vaříme 7-8 minut ve vroucí vodě.
Podáváme posypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polité máslem.
Kuře na švestkách
Ingredience
6-8 kuřecích stehen
Na ochucení kuřete
1 citron zbavený kůry
½ ČL hnědého cukru
1 PL mletého koření sumak
2 ČL soli
½ ČL černého pepře
½ ČL skořice
½ ČL nového koření
2 PL extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
1 malý svazek tymiánu
Na švestkový základ
8-10 švestek střední velikosti, rozpůlené nebo rozčtvrcené
2 šalotky nakrájené na kolečka
1 PL medu
1 PL extra panenského olivového oleje
½ Čl soli
½ ČL skořice
¼ ČL nového koření
1 bobkový list
Postup
Citronovou kůru dejte do malé misky a vmíchejte do ní koření sumak, sůl, pepř, cukr, skořici a nové koření. Přidejte olivový olej a česnek. Kuře potřete a nechte marinovat 1 hodinu nebo přes noc.
Vyjměte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Smíchejte švestky, šalotku, med, olej, sůl, skořici, nové koření, bobkový list a 2 lžíce vody. Na dno pekáče rovnoměrně rozprostřete ½ švestkové směsi. Poté na ni rozsypte tymián a na švestky položte kuře. Pečte 30 minut.
Poté vyjměte a snižte teplotu trouby na 180 °C. Kuře polévejte šťávou z pekáčku, v němž bylo kuře naložené. Vymačkejte na něj šťávu z citronu a na pánev rozprostřete zbývající švestky, poté pokračujte v pečení, dokud kuře nemá zlatavou kůži a není propečené, 10-15 minut. Po upečení podávejte se švestkami, rýží či kuskusem.
Autor: Kristýna Solničková
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Švestky jsou výborné. Crumble bych si dala, nebo třeba švestkové knedlíky. Navíc marmeláda (nebo povidla) navařit do zásoby, to je super věc.
také mám nejraději čerstvé, jen na svačinu
Crumble vyzkouším.
crumble bych si dala, i švestkové knedlíky, třeba zítra k obědu .-)
Recepty vyzkouším, letos se mi trochu švestek urodí.
Já mám ráda čerstvé ovoce, takže i švestky byly k dopoledním svačinám.