Malé oválně poklady, které již nyní září svou fialovou barvou v zahradách. Ano, řeč je o švestkách, případně také slívách. Těchto zdraví prospěšných pokladů si cenili již v antickém Řecku a Římě. Obsahují totiž kromě vlákniny a antioxidantů i více než 15 vitamínů a minerálů. Kromě schopnosti snížit rizika některých onemocnění, umí dokonale roztančit naše chuťové pohárky.

Švestka na tisíc způsobů

Ač čerstvé šťavnaté švestky chutnají nejlépe, neztratí se ani v bezpočtu receptů. Švestkové buchty, koláče, knedlíky nebo povidla, která v mnohých vyvolávají vzpomínky na dětství u babičky. Rozhodně se však nemusíte držet jen osvědčené sladké klasiky, protože švestky dokonale ladí i se slanými pokrmy. Taková švestková omáčka k masu či sýrům promění i obyčejné jídlo ve skutečný gastronomický zážitek. A určitě vám není nikterak neznámý výtečný předkrm nebo party chuťovka švestky s mandlí obalené ve slanině.

V zimě jako když najdete

Když se zadaří a švestek je bohatá úroda, vyvstane otázka, jak s nimi naložit. Možností je hned několik. Již zmíněná poctivá povidla se neztratí v žádné domácnosti a pro jejich přípravu potřebujete jen pár ingrediencí. Receptů je vícero, ale základ tvoří vyzrálé švestky a cukr. K tomu pak přidáte buď ocet nebo rum, případně koření jako skořice a badyán. Poctivá domácí povidla se vaří dlouhou, aby byla opravdu hutná. V zimních měsících zajásáte i nad švestkovým kompotem. Švestky však můžete i vypeckovat a zamrazit nebo usušit. Mnoho studií potvrzuje, že polyfenoly obsažené ve švestkách, a to i těch sušených mají silné protizánětlivé účinky. Koneckonců známým lékem, který pomáhá bojovat s viry a bacily je slivovice, ovšem v malém množství.

Až si příště dáte švestku, pořádně si ji vychutnejte. Toto neobyčejné ovoce totiž podporuje trávení, pomáhá při chudokrevnosti a zácpě, chrání srdce, detoxikuje organismus a ocení jej i dietáři. Zároveň ucítíte trochu závan nostalgie, neboť švestky nás svým způsobem propojují s našimi předky. V neposlední řadě dávají prostor pro zmíněnou kulinářskou kreativitu, kterou můžete začít trénovat na následujících receptech.

Foto: Shutterstock

Švestkový crumble s pistáciemi

Ingredience

1 kg zralých švestek nakrájených na plátky

2 ČL jemně nastrouhané citronové kůry

2 PL čerstvé citronové šťávy

¼ šálku kukuřičného škrobu

½ šálku plus ⅓ šálku hnědého cukru

1 ČL soli

¾ ČL mletého kardamonu nebo mleté skořice

¾ šálku hladké mouky

6 PL chlazeného másla nakrájeného na malé kousky

2 PL nahrubo nasekaných pistácií

Postup

Umístěte mřížku do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. Do velké mísy vhoďte švestky, citronovou kůru, citronovou šťávu, kukuřičný škrob, ½ hrnku hnědého cukru, ½ lžičky soli a ¼ lžičky kardamonu. Směs nechte odstát, dokud se nevytvoří šťáva, trvá to přibližně 5-10 minut.

Mezitím smíchejte mouku a zbývající ⅓ hrnku hnědého cukru, přidejte ½ lžičky soli a ½ lžičky kardamomu. Následuje máslo a pulzujte v robotu, dokud směs nebude mít písčitou konzistenci a nezačne tvořit větší hrudky.

Přeneste švestky i se šťávou do hluboké koláčové formy o průměru přibližně 20 cm nebo do pekáče o rozměrech 20x20x5 cm. Na ovoce rozprostřete „těsto“, které v ruce zmáčkněte po malých hrstech, aby se směs spojila. Pak ji rozlámejte na různě velké kousky. Celé následně rovnoměrně posypte pistáciemi.

Crumble pečte dokud šťáva nezhoustne, nezačne bublat a povrch není zlatohnědý, tedy asi 40-45 minut. Nechte mírně vychladnout.

Foto: Shutterstock

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Ingredience

500 g brambor (nejlépe starších, moučných)

150 g hrubé mouky

1 vejce + 1 žloutek

špetka soli

Náplň a posypka

10 švestek

1 PL másla

2 PL mletého máku

2 PL moučkového cukru

Postup

Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme. Nastrouháme je najemno.

Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu.

K nastrouhaným bramborám přidáme hrubou mouku, vejce a žloutek, přisolíme a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme mouku.

Vytvoříme placičky, do nichž zabalíme švestku. Knedlíky vaříme 7-8 minut ve vroucí vodě.

Podáváme posypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polité máslem.

Foto: Shutterstock

Kuře na švestkách

Ingredience

6-8 kuřecích stehen

Na ochucení kuřete

1 citron zbavený kůry

½ ČL hnědého cukru

1 PL mletého koření sumak

2 ČL soli

½ ČL černého pepře

½ ČL skořice

½ ČL nového koření

2 PL extra panenského olivového oleje

2 stroužky česneku

1 malý svazek tymiánu

Na švestkový základ

8-10 švestek střední velikosti, rozpůlené nebo rozčtvrcené

2 šalotky nakrájené na kolečka

1 PL medu

1 PL extra panenského olivového oleje

½ Čl soli

½ ČL skořice

¼ ČL nového koření

1 bobkový list

Postup

Citronovou kůru dejte do malé misky a vmíchejte do ní koření sumak, sůl, pepř, cukr, skořici a nové koření. Přidejte olivový olej a česnek. Kuře potřete a nechte marinovat 1 hodinu nebo přes noc.

Vyjměte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu.

Předehřejte troubu na 200 °C.
Smíchejte švestky, šalotku, med, olej, sůl, skořici, nové koření, bobkový list a 2 lžíce vody. Na dno pekáče rovnoměrně rozprostřete ½ švestkové směsi. Poté na ni rozsypte tymián a na švestky položte kuře. Pečte 30 minut.

Poté vyjměte a snižte teplotu trouby na 180 °C. Kuře polévejte šťávou z pekáčku, v němž bylo kuře naložené. Vymačkejte na něj šťávu z citronu a na pánev rozprostřete zbývající švestky, poté pokračujte v pečení, dokud kuře nemá zlatavou kůži a není propečené, 10-15 minut. Po upečení podávejte se švestkami, rýží či kuskusem.

Autor: Kristýna Solničková

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
6 Komentářů
  1. Aneta Kollerová Mašková 11 měsíců ago

    Švestky jsou výborné. Crumble bych si dala, nebo třeba švestkové knedlíky. Navíc marmeláda (nebo povidla) navařit do zásoby, to je super věc. 🙂

  2. NelaVávrová 11 měsíců ago

    také mám nejraději čerstvé, jen na svačinu 🙂

  3. Naděžda Křičenská 11 měsíců ago

    Crumble vyzkouším.

  4. Lenka Hudečková 11 měsíců ago

    crumble bych si dala, i švestkové knedlíky, třeba zítra k obědu .-)

  5. Romana Mlynářová 11 měsíců ago

    Recepty vyzkouším, letos se mi trochu švestek urodí.

  6. HelenaSvatková 11 měsíců ago

    Já mám ráda čerstvé ovoce, takže i švestky byly k dopoledním svačinám.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account