Obědy v práci mnozí řeší objednáním jídla přes některou z donáškových služeb, jiní si koupí rychlou bagetu nebo salát cestou do zaměstnání. Existuje však i jiný způsob, který je možná o maličko časově náročnější, ale ve výsledku ušetříte a zpravidla i jíte zdravěji. Připravte si jídlo doma a vezměte si ho s sebou v krabičce.
Mezi nejlepší varianty obědů do práce patří luštěninové či těstovinové saláty, které jsou výborné teplé i studené. Sendviče lze dělat na tisíc způsobů, pestré poke bowl se staly hitem a určitě nezapomeňte na extra krabičku se zeleninou, kterou si můžete vylepšit tím, že si připravíte také chutný dip. Jistě, pokud milujete klasiku a máte možnost si oběd ohřát, není problém vzít do krabičky i omáčky nebo polévky. Vždy však dobře vybírejte nádobu, do níž vše dáváte, aby dobře těsnila.
Pojďme si tedy dodat trochu inspirace, máme pro vás tři skvělé recepty. Zasytí vás, ale neutlumí, naopak budete mít dostatek energie na zbytek pracovního dne.
Těstovinový salát s kuřetem a zeleninou
Ingredience
4 lžíce olivového oleje
455 g kuřecího masa na kostičky
2 mrkve nakrájené na plátky
1 cuketa nakrájená na plátky
1 žlutá dýně nakrájená na plátky
270 g kapusty nakrájené na kousky
2 prolisované stroužky česneku
3 šálky celozrnných těstovin (asi 600 g)
2 čajové lžičky sušeného oregana
2 lžičky soli
2 lžičky pepře
Postup
Rozpalte velkou pánev se 2 lžícemi olivového oleje, přidejte nakrájená kuřecí prsa, sůl, pepř a oregano. Vařte, dokud nezrůžoví. Kuře vyjměte z pánve a dejte stranou. Na pánev přidejte mrkev a restujte ji 2-3 minuty, dokud nezměkne, následně přidejte cuketu a dýni a smažte další minutu, dokud lehce nezprůsvitní. Přidejte kapustu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku soli a 1 lžičku pepře. Restujte, dokud kapusta nezačne vadnout.
Zeleninu dejte trochu stranou, přidejte česnek a asi 30 sekund jej restujte, poté promíchejte se zeleninou. Přidejte uvařené těstoviny a maso, poté 1 lžičku oregana a promíchejte. Vše se musí rovnoměrně spojit.
Recept je na 4 porce, pokud jej tedy budete jíst sami, máte navařeno, neboť vám vydrží v lednici až 4 dny.
Portobello Bowl
Ingredience
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 lžička soli
½ čajové lžičky kmínu
1 lžička uzené papriky
1 ½ čajové lžičky chilli
1 lžička červeného pepře
4 žampiony portobello
1 lžíce oleje
1 velká bílá cibule
3 stroužky česneku
3 šálky hnědé rýže (asi 675 g)
1 šálek pico de gallo (salsa fresca)
1 šálek černých fazolí
1 šálek kukuřice
1 šálek strouhaného sýra čedar
1 avokádo nakrájené na plátky
1 limetka nakrájená na plátky
čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
Papriky nakrájejte na plátky/nudličky, dejte do mísy a přidejte ½ lžičky soli, ¼ lžičky kmínu, ½ lžičky uzené papriky, 1 lžičku chilli a ½ lžičky vloček červené papriky. Papriky rovnoměrně obalte v koření a dejte stranou.
Z žampionů portobello odstraňte nožičky a nakrájejte je na kousky široké 2 cm), poté je přendejte do velké mísy. Přidejte zbývající ½ lžičky soli, ½ lžičky chilli, ½ lžičky uzené papriky, ¼ lžičky kmínu a ½ lžičky vloček červené papriky. Houby rovnoměrně obalte v koření a dejte stranou.
Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání ji restujte, dokud nezprůsvitní, asi 3 minuty. Přidejte česnek a papriky a za stálého míchání vařte dalších asi 5 minut, dokud papriky nezměknou. Směs paprik a cibule vyjměte z pánve a dejte stranou. Přidejte na pánev houby a za stálého míchání restujte, dokud houby nezměknou, asi 5 minut.
Uvařenou rýži rozdělte do 4 nádob na uchovávání potravin, na rýži dejte pico de gallo, černé fazole, kukuřici, sýr čedar, vařené papriky a cibuli a na plátky nakrájené portobello. Ozdobte plátkem avokáda, limetkou a koriandrem. Nechte vystydnou a uchovejte v lednici, opět lze až 4 dny.
Zelenina s uzeninou po italsku z jednoho pekáčku
Ingredience
2 velké mrkve
2 menší brambory
1 malá střední cuketa
2 červené papriky
1 brokolice
370 g uzené italské krůtí nebo kuřecí klobásy
po 1/2 polévkové lžíci sušené bazalky, sušeného oregana, sušené petržele, česnekového prášku
1/2 čajové lžičky cibulového prášku a sušeného tymiánu
jemná mořská sůl a čerstvě nadrcený pepř
1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
4 a 1/2 lžíce olivového oleje
Volitelně: čerstvá petrželka a quinoa nebo rýže
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech nebo pekáček vyložte pergamenovým papírem a dejte stranou.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, brambory omyjte a nakrájejte (slupku ponechte). Chcete to, aby kousky byly poměrně malé. Cukety podélně rozpůlíme a pak nakrájíme silné půlměsíce o tloušťce asi 1/2 cm. Brokolici rozdělejte na růžičky. Papriky nakrájejte na 1 cm velké kousky, klobásu nakrájejte na kolečka.
Všechnu zeleninu spolu s klobásou rozložte na připravený plech, pokapejte olivovým olejem. Posypte veškerým kořením a dle chuti osolte a opepřete. Rukama promíchejte, rozprostřete tak, aby se nic příliš nepřekrývalo. Plech vložte do trouby a pečte 15 minut. Vyjměte, promíchejte a vraťte do trouby na dalších 10-20 minut. Po vyjmutí z trouby posypte nastrouhaným parmazánem a nasekanou čerstvou petrželkou. Podávejte samotné nebo jako přílohu použijte rýži či quinou.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock