Máte chuť dát si něco sladkého k víkendové kávě, ale nesmíte lepek? Žádný problém! Připravte si dokonalé dezerty, které potěší všechny z nás s intolerancí na lepek nebo onemocněním celiaky. Toto onemocnění totiž umí dobře potrápit zvlášť, když toužíme po něčem sladkém k zakousnutí. K přípravě bezlepkových dezertů můžete vybírat hned z několika alternativ klasické mouky. Nabízí se například mandlová, kokosová, pohanková, čiroková, jáhlová, lněná či můžete využít nějaké univerzální bezlepkové směsi.
3 nové recepty na bezlepkové sladké pečení
Jablečný koláč
Šťavnatý koláč s vůní skořice je nesmrtelnou klasikou.
Ingredience:
Na těsto:
250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta,
1/2 kypřícího prášku,
100 g másla,
3 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti),
1 vejce
Na náplň:
cca 7 oloupaných a nastrouhaných jablek,
skořice,
třtinový cukr dle chuti
Postup:
1. Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme těsto (pokud bude moc sypké, můžeme přidat trochu vody či mléka) a necháme chvíli ztuhnout v lednici.
2. Mezitím si připravíme jablečnou vrstvu, na kterou budeme potřebovat nastrouhaná jablka, dochucená skořicí a cukrem. Těsto vyndáme z lednice a 2/3 z něj vymačkáme do formy vymazané máslem (průměr ideálně 28 cm).
3. Na těsto rozmístíme již připravená jablka smíchaná se skořicí a cukrem. Zbylou 1/3 těsta rozválíme a nakrájíme na tenké plátky, které budeme vrstvit na koláč do tvaru mřížky. Když budeme mít hotovo dáme péct na 180° cca 30-35 min.
Bezlepkoví skořicoví šneci z kynutého těsta
Jsou trendy! Jsou oblíbené! A pokud jste je ještě nezkusili, věřte nám, že je budete milovat!
Ingredience:
50–100 g cukru,
330 g Univerzální směsi bez lepku Labeta,
1 lžíce psyllia,
1/3 kostky čerstvého droždí,
170 ml mléka,
1 vejce,
100 g másla
Ingredience na skořicové máslo (jen smícháme)
asi čtvrtina rozpuštěného másla,
cukr
skořice dle chuti
Postup:
1. Nejprve vyšleháme máslo s cukrem a poté přidáme mouku a vejce. V mouce uděláme důlek, nadrobíme do něj kvasnice, přidáme trochu cukru, zalijeme vlažným mlékem (trocha z odměřeného množství) a necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka necháme nabobtnat psyllium (cca 10 min), které následně vmícháme do těsta a zpracujeme.
2. Necháme asi hodinu kynout a můžeme válet (nejlepší je válet mezi dvěma pečícími papíry, aby těsto zůstalo vláčné a zároveň se nám nelepilo na pracovní plochu.)
3. Z těsta vyválíme tenčí plát, který potřeme připraveným skořicovým máslem. Po potření zatočíme, nakrájíme a dáme péct na pekáček s pečícím papírem při 180 °C cca 40 min.
Domácí bezlepkový makovec
Vláčný makovec je plný zdravých superpotravin a k tomu všemu ještě výborně chutná.
Ingredience:
3 hrnky máku (objem hrnku 250 ml),
3 hrnky Univerzální směsi bez lepku Labeta,
3/4 hrnku cukru (nebo více dle chuti),
3/4 hrnku rozpuštěného másla,
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť),
1 kypřící prášek do pečiva,
1 vanilinový cukr,
vlažné mléko dle potřeby
Postup:
1. Smícháme nejprve sypké ingredience a poté přidáme ty tekuté. Jako poslední jemně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků a dáme péct na 180 °C po dobu cca 25 min.
2. Moučník můžete dle chuti osvěžit citrónovou polevou
Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme citronovou šťávu a horkou vodu. Vymícháme, dokud nedostaneme hustou bílou polevu, případně doředíme vodou nebo přisypeme ještě trochu moučkového cukru. Rozetřeme na makovec a necháme zatuhnout.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Labeta
Autorka: Lucie Janotová
fajn recepty
V mene kamarátky vám ďakujem za recepty- práve včera jej dcére diagnostikovali Celiakiou 3 stupňa,tak každý recept pre Celiatikov bude pre ňu inšpiratívny!!!
Prima recepty.