Růžičková kapusta patří mezi druhy zeleniny, které buď milujete, nebo je nemůžete ani vidět. Dejte jí však šanci, někdy totiž pouze stačí zvolit jinou úpravu a mile překvapí i své odpůrce. Vychutnat si ji můžete i v zimě, kdy chlad dokonce její chuť zlepšuje. Přínosy má růžičková kapusta také pro naše zdraví, neboť obsahuje spoustu vitamínů a bílkovin. Výborná je připravená pouze v páře, ale sluší jí i další úpravy.

Mluvíme-li o přínosech růžičkové kapusty pro náš organismus, pojďme si je trochu přiblížit. Na zeleninu má nezvykle vysoký obsah bílkovin, z minerálů se v ní nachází železo, hořčík, draslík či vápník a hýří také širokou paletou vitamínů, tedy zvláště vitamíny C, E a K, vitamíny skupiny B, dále obsahuje kyselinu listovou a beta-karoten. Díky obsahu glukosinolátů se růžičková kapusta skvěle hodí rovněž pro podporu imunitního systému a má antimikrobiální, protinádorové a antioxidační účinky. Pro vysoký obsah vlákniny si ji oblíbí také ti, kdo chtějí pár kilo zhubnout, neboť kapusta navodí pocit sytosti.

Kromě již zmíněné přípravy v páře, lze kapustičky například opéct v trojobalu nebo různě zapékat. Zkuste zařadit růžičkovou kapustu do svého jídelníčku, připravte si například některý z těchto receptů.

Kung Pao růžičková kapusta

Ingredience

asi 1 kg růžičkové kapusty rozkrojené na poloviny
2 lžíce extra panenského olivového oleje
Sůl
Mletý černý pepř
1 polévková lžíce sezamového oleje
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
1/2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce vody
2 lžičky jablečného octa
1 polévková lžíce omáčky hoisin
1 polévková lžíce hnědého cukru
2 lžičky česnekové chilli omáčky
Špetka drcených vloček červené papriky
Sezamová semínka na ozdobu
Zelená cibule nakrájená na tenké plátky, na ozdobu
Nasekané pražené arašídy, na ozdobu

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Růžičkovou kapustu rozprostřete na velký plech, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte, dokud růžičková kapusta nezměkne a nebude mírně křupavá, asi 20 minut. Přendejte růžičkovou kapustu do velké mísy (ale plech nechte poblíž).

V malé pánvi rozehřejte sezamový olej, přidejte česnek a vařte, dokud nezačne být cítit, asi 1 minutu. Vmíchejte kukuřičný škrob, přidejte sójovou omáčku, vodu, jablečný ocet, omáčku hoisin, hnědý cukr a česnekovou chilli pastu. Dochuťte solí, pepřem a červenou paprikou. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud nezhoustne, asi 3 minuty.

Růžičkovou kapustu přelijte omáčkou a promíchejte, poté ji vraťte na plech a pečte, dokud není glazovaná a lepkavá.

Před podáváním ozdobte arašídy, sezamovými semínky a zelenou cibulkou.

Krémové kapustičky

Ingredience

Sůl
1 kg růžičkové kapusty, podélně rozpůlené
2 lžíce másla
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 lžička nasekaného tymiánu
1 lžička mletého černého pepře
1 hrnek husté smetany
1/2 hrnku zakysané smetany
špetka nastrouhaného čerstvého muškátového oříšku
1/2 hrnku jemně nastrouhaného parmezánu
1 hrnek strouhané mozzarelly
1/4 hrnku čerstvé pokrájené pažitky

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 190 °C. Velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu, bohatě osolte. Naplňte velkou mísu ledem a studenou vodou. Vařte růžičkovou kapustu ve vroucí vodě, dokud listy nezískají jasně zelenou barvu, asi 2 minuty. Slijte a ihned přendejte do ledové vody. Po zchlazení, asi 5 minut, dobře osušte a přendejte do zapékací misky o rozměrech.

Ve velké pánvi na středně nízkém ohni rozpusťte máslo, za občasného míchání osmahněte šalotku, česnek, tymián a pepř, dokud šalotka nezměkne, asi 4 minuty. Vmíchejte hustou smetanu, zakysanou smetanu, muškátový oříšek a 2 lžičky soli. Odstavte z plotny. Přidejte parmazán a 1/2 hrnku mozzarelly a míchejte, dokud se nerozpustí a nezchladí.

Smetanovou směs nalijte na růžičkovou kapustu a promíchejte. Posypte zbývajícím 1/2 hrnkem mozzarelly. Pečte odkryté dokud kapusta nezezlátne, 25 až 30 minut. Posypte pažitkou a podávejte teplé.

Kapustičkové pickels

Ingredience

Sůl
1/2 kg růžičkové kapusty, oříznuté a rozpůlené
2 velké snítky čerstvého kopru
1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
1 hrnek vody
1 hrnek bílého octa
1 lžička černého pepře
1 polévková lžíce žlutých hořčičných semínek
1/2 lžičky drcených vloček červené papriky
2 lžičky soli
1 lžička cukru

Foto: Shutterstock

Postup

Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte růžičkovou kapustu do měkka, asi 3 minuty. Růžičkovou kapustu slijte a propláchněte pod studenou vodou, aby vychladla.

Spolu s koprem a česnekem naskládejte kapustu do skleniček.

Vraťte hrnec na plotnu a přidejte vodu, ocet, zrnka pepře, hořčičná semínka, vločky červené papriky, sůl a cukr. Přiveďte k varu a vařte, dokud se sůl a cukr nerozpustí.

Horkým nálevem opatrně přelijte růžičkovou kapustu a nechte vychladnout. Sklenice uzavřete, uložte do chladničky a před podáváním nechte alespoň 3 hodiny odležet.

Bonusový recept, až vás bude honit mlsná

Růžičková kapusta v parmazánovém kabátku

Ingredience

½ kg růžičkové kapusty, rozpůlené
1/2 hrnku mouky
2 rozšlehaná vejce
3/4 hrnku strouhanky
1 hrnek nastrouhaného parmazánu
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky česnekového prášku
1/4 lžičky kajenského pepře

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech pečicím papírem. Do středně velké mělké mísy přidejte mouku a do samostatné mísy vejce. Ve třetí míse smíchejte strouhanku, parmazán, olivový olej, sůl, česnekový prášek a kajenský pepř.

Po částech obalujte růžičkovou v tomto trojobalu, rozložte na plech a pečte asi 25 minut dozlatova a dokřupava.

 

 

Zdroj: www.nzip.cz, Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
1 Komentář
  1. Iva Pekařová 10 měsíců ago

    Máte určitě pravdu v tom že jakmile člověk trošku vyzkouší novou stravu tak se hned bude cítit lépe. Já jsem si to také nepřipouštěla, ale kamarádka mě do toho dostala a já jsem za to mnohem více vděčná. Ona ví jak mě podpořit, to zase ano! Dokonce říká že třeba i stravování a doplňky stravy jí dokážou dost nakopnout v práci i o víkendu.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account