Znáte to – připravíte si zeleninu na nedělní oběd a chopíte se škrabky, protože přece brambory, mrkev a další dobroty jste zvyklí loupat. Jenže co když vám řekneme, že si nejen zbytečně přiděláváte práci, ale navíc se připravujete o cenné živiny?
Následující druhy zeleniny, ale i ovoce byste slupky zbavovat neměli.
Zázračná jablka
Jablka patří k tradičním pochutinám české kuchyně. Nejenže vynikají úžasnou chutí, ale navíc poskytují tělu celou řadu důležitých živin. Ovšem pokud je před konzumací loupete, připravujete se o spoustu z nich. Tak například se ve slupce skrývá pořádná porce vitaminů A a C, ale také sloučenina s názvem quercetin, který podporuje činnost mozku a spekuluje se o něm jako o jednom z možných hráčů v prevenci degenerativních chorob mozku. A aby toho nebylo málo, představuje slupka skvělý zdroj vlákniny, která – jak známo – prospívá trávením a zdraví střev. Jen byste měli jablka před konzumací důkladně omýt (ideálně v roztoku, který je zbaví chemického postřiku), případně kupovat ta v bio kvalitě.
Obyčejné, ale ceněné brambory
Oloupat brambory třeba na nedělní oběd pro pětičlennou rodinu není zrovna zábavný úkol. Naštěstí je to také poměrně zbytečný úkol. Bramborová slupka skrývá odhadem až pětinu všech důležitých živin, jež tato plodina nabízí. A i to je docela úctyhodný výčet. Tak například obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, mangan pro zdraví kostí, draslík pro normální krevní tlak, fosfor či zinek a vlákninu. Bylo by škoda se o jejich významnou část připravit právě loupáním. Prostě brambory pečlivě omyjte vodou a uvařte je i se slupkou. Mimochodem, ta dodá téhle oblíbené příloze i nový chuťový rozměr.
Mrkev nejen pro zdraví očí
Obdobně jako s bramborami se to má i s mrkví. I ona skrývá pořádnou porci živin, jež našemu tělu nabízí, ve slupce nebo těsně pod ní. A i ji stačí před konzumací pořádně vydrhnout, není třeba loupat. A jaké výživové poklady v mrkvi najdeme? Především je významným zdrojem betakarotenu, který se podílí na zdraví našeho zraku. Dále v této zelenině najdete vitamin C či K1, který ovlivňuje kondici kostí, ale i cévních stěn, antioxidant lutein spojovaný s prevencí srdečních a očních chorob nebo minerál selen. A samozřejmě cennou vlákninu. Mimochodem, zmíněný betakaroten naše tělo mnohem lépe vstřebává poté, co mrkev projde varem.
Podceňovaná okurka
Okurku má spousta lidí za trochu nudnou zeleninu, která se hodí maximálně do salátu nebo – v případě nakladaček – k zavaření. Ale to bychom ji podceňovali. Začněme tím, že je významným zdrojem vlákniny. Ovšem za předpokladu, že ji necháte pěkně neoloupanou. Ostatně slupka obsahuje nejen vlákninu, ale i pořádnou porci živin, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, minerály mangan, fosfor, síru, draslík nebo třeba vápník pro zdravý vývoj kostí. Opět stačí okurku důkladně omýt. Mimochodem, když ji například do salátu nastrouháte i se slupkou, nebude díky výrazně zelené barvě slupky působit tak nudně…
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account