Zmrzlinu milují děti i dospělí a nejspíš většina z nás má svou oblíbenou, ale je fajn objevovat i zcela nové příchutě. Taková italská zmrzlina chutná naprosto senzačně, ale tu nejlepší si uděláte doma. Přesně totiž víte, co v ní je. Dnes už je na trhu bezpočet různých formiček, takže snadno vykouzlíte i domácí nanuky, které nemají konkurenci. Děti je budou zbožňovat a vy zůstanete klidní, protože do sebe nedávají jen hromadu cukru.
Fantazii se meze nekladou, tak se směle pusťte do přípravy pravé domácí zmrzliny. A zkuste třeba i něco netradičního.

Recept připravila Linda Kubíková
Bezové nanuky s květinami
Ingredience
3 lžíce bezového sirupu
pár kousků jedlých květin (sedmikrásky, okvětní plátky růží, levandule apod.), případně bylinky
1 l vody
Instrukce
Sirup smícháme s litrem vody, takto připravenou limonádu vlijeme do formiček na nanuky a opatrně přidáme jedlé květy. Snažte se, aby neklesly až na dno. Zamrazte a pak už si jen vychutnávejte svěží letní chuť.

Recept připravila Lucie Delicious
Domácí jahodovo-rybízové nanuky v jogurtu
Ingredience
Nanuky
1 hrnek jahod
1 hrnek červeného rybízu
2 lžíce javorového sirupu
špetka vanilkového prášku
Poleva
1 kelímek sójového jogurtu, či jiného
1 lžíce kokosového cukru
mrazem sušené ovoce (nebo čerstvé)
Instrukce
Jahody omyjeme a zbavíme stopek, rybíz obereme. Tyčovým mixérem rozmixujeme ovoce s javorovým sirupem a vanilkovým práškem. Takto připravenou směsí naplňte formičky na nanuky a dejte zamrazit. Mezitím si připravte polevu, do které pak nanuky namáčejte a posypte ovocem. Dejte ještě na chvíli opět zamrazit.

Recept připravila Petra Horníková
Netradiční bazalková zmrzlina
Ingredience
50 g bazalky
1 hustý bílý jogurt (můžete dát i kokosový)
1 Mascarpone
120 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
Instrukce
Bazalkové listy rozmixujeme s cukrem do husté pasty. Jogurt smícháme s Mascarpone a po částech směs vmícháme k bazalce. Hmotu přendejte do nižší nádoby, zakryjte víkem či potravinářskou fólií a dejte zamrazit (cca 6 hodin). Chcete-li se vyhnout zmrzlým krystalkům, po dvou hodinách ji překlopte do mísy, rozmixujte a dejte zpět do mrazáku. Toto opakujte 3-4x.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Lindy Kubíkové, Lucie Delicious a Petry Horníkové
prima tipy
Velmi lákavé
Zajímavé tipy na zmrzlinu.