Zárukou opravdu kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství. Takové produkty naleznete na farmářských trzích i v obchodních řetězcích pod správnými logy.
Jak poznat biopotraviny?
Biopotraviny v obchodech s jistotou poznáte podle dvou označení. Biolist slouží jako evropské logo a biozebra s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ značí biopotraviny vyprodukované a certifikované v ČR. Tyto symboly tak společně garantují, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, geneticky modifikované organismy, umělá hnojiva, umělá dochucovadla či barviva.
Zvířatům z ekologického zemědělství jsou zase v plné míře zajištěny ty nejlepší životní potřeby včetně pastvy nebo dostatečného venkovního výběhu. Koupí a spotřebou bioproduktů navíc podpoříte zemědělství, které je plně v souladu s přírodou, přináší jí mnoho environmentálních benefitů a pomáhá ji zachovat pro budoucí generace stejně tak, jako jsme my toto dědictví převzali po našich předcích.
Lokální strava a žádné zbytky
Nejen, že biopotravinami ozvláštníte svůj jídelníček, ale navíc také získáte spoustu kvalitních živin a vitamínů. V minulosti se velmi dbalo na využitelnost a zpracovávalo se tak téměř vše, co v daném období rostlo na poli, zahradě či v lese, zvířata pak od čumáčku po ocásek. Strava tak byla zároveň lokální, čehož můžete snadno docílit i dnes, přestože třeba nemáte svou zahrádku.
Počet bio farem roste, stejně jako jejich nabídka
Stačí se jen rozhlédnout po okolí a vyrazit na tu nejbližší. Ale pozor – ne každá farma je zároveň bio farmou a ne vše, co koupíte na farmářských trzích, je bio. Bio se smí značit pouze produkty vypěstované v souladu s legislativou pro ekologické zemědělství. Každá bio farma se musí před tím, než může nést tento název zaregistrovat do ekologického zemědělství na Ministerstvu zemědělství a zahájit tzv. přechodné období. Jedná se o dobu, kdy již farma nesmí používat nepovolené vstupy jako umělá hnojiva, herbicidy či pesticidy, zároveň ale ještě není bio, probíhá čištění půdy i zvířat od chemie, kterou používá konvenční zemědělství.
Jak funguje biofarma a kdo zaručí, že je potravina skutečně BIO?
Ministerstvo zemědělství na základě Zákona o ekologickém zemědělství pověřuje kontrolní organizace k zajištění dodržování všech pravidel ohledně péče o zvířata, zpracování či pěstování. Každý ekozemědělec, výrobce biopotravin a obchodník musí mít uzavřenou smlouvu o kontrole s jednou z organizací (celkem jsou 4 akreditované společnosti). Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní kontrolou na pravidla hospodaření či produkce v ekologickém zemědělství. K tomu je navíc kontrolován (stejně jako jeho konvenční kolegové) například Státní veterinární správou či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Každoročně inspektoři osobně navštíví každou jednu biofarmu, provádějí také namátkové kontroly. Kromě účetnictví posuzují například zejména ustájení zvířat, kvalitu krmiva, pole nebo skladové prostory. Pokud kontrola neprokáže žádné porušení pravidel, organizace vydá certifikát o původu bioproduktu.
Foto: Shutterstock
Jak poznat bioopraviny? Zárukou kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství
-
Pravé italské pochoutky si můžete vychutnat, i když má vaše oblíbená restaurace zavřeno
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
O časech, kdy nebylo nic jednoduššího než vyrazit do své oblíbené italské restaurace, kdykoli jsme dostali chuť, si nejspíš...
-
Jahodové políbení: Vychutnejte si lahodné svěží recepty plné jahod
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
V příštích měsících se jistě stanou jahody hvězdami našich kuchyní, neboť se dají využít do nejrůznějších receptů a všichni...
-
Green power: 3 recepty na zelené smoothies, které vás „nakopnou“ k produktivními dni
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, Recepty, recepty, tipy
Odstartujte svoje ráno přívalem energie. Jak? Stačí si rozmixovat jeden z našich receptů na zelené smoothie! Hotovo za 5...
-
Zakopaný poklad: Nepodceňujte brambory, stačí málo a vykouzlíte z nich opravdové lahůdky
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Brambory patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším plodinám na světě, a to nejen díky svému všestrannému využití v kuchyni.
-
Připravte si osvěžující domácí zmrzlinu. Lepší nenajdete
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, tipy
Zmrzlinu milují děti i dospělí a nejspíš většina z nás má svou oblíbenou, je však fajn objevovat i zcela...
-
Únor nemusí být tak suchý. Těmito nealkoholickými drinky si s chutí připijete
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, nápoje
Suchý únor představuje pro mnohé skutečnou výzvu. Vydržet měsíc bez alkoholu nemusí být ale tak těžké. Inspirujte se, co...
-
Recept na zdravé sušenky pro děti, po kterých se jen zapráší
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, děti, kulinářské tipy
Sladké má rád snad každý, a co teprve děti. Rádi byste jim trochu mlsání dopřáli, ale zároveň je nechcete...
-
Vegetariánské pokrmy mohou být velmi chutné, přesvědčte se
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Vegetariánská jídla nejsou pouze o zelenině a tofu, i tento způsob stravování umí být velmi pestrý. Stačí vědět, jak...
Poté, co jsem četla tento článek o rozpoznávání biopotravin, jsem pochopila, jak je důležité znát původ jídla, které jím. Myslím si, že farmářské trhy jsou jedním z nejlepších míst, kde mohu najít nejlepší bio potraviny. Ať už hledám čerstvé a voňavé bylinky bez pesticidů, chutné a sladké sezónní ovoce, nebo vajíčka od slepic, která byla chována ve volném výběhu.
Bio potravinám nevěřím.