Zárukou opravdu kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství. Takové produkty naleznete na farmářských trzích i v obchodních řetězcích pod správnými logy.
Jak poznat biopotraviny?
Biopotraviny v obchodech s jistotou poznáte podle dvou označení. Biolist slouží jako evropské logo a biozebra s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ značí biopotraviny vyprodukované a certifikované v ČR. Tyto symboly tak společně garantují, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, geneticky modifikované organismy, umělá hnojiva, umělá dochucovadla či barviva.
Zvířatům z ekologického zemědělství jsou zase v plné míře zajištěny ty nejlepší životní potřeby včetně pastvy nebo dostatečného venkovního výběhu. Koupí a spotřebou bioproduktů navíc podpoříte zemědělství, které je plně v souladu s přírodou, přináší jí mnoho environmentálních benefitů a pomáhá ji zachovat pro budoucí generace stejně tak, jako jsme my toto dědictví převzali po našich předcích.
Lokální strava a žádné zbytky
Nejen, že biopotravinami ozvláštníte svůj jídelníček, ale navíc také získáte spoustu kvalitních živin a vitamínů. V minulosti se velmi dbalo na využitelnost a zpracovávalo se tak téměř vše, co v daném období rostlo na poli, zahradě či v lese, zvířata pak od čumáčku po ocásek. Strava tak byla zároveň lokální, čehož můžete snadno docílit i dnes, přestože třeba nemáte svou zahrádku.
Počet bio farem roste, stejně jako jejich nabídka
Stačí se jen rozhlédnout po okolí a vyrazit na tu nejbližší. Ale pozor – ne každá farma je zároveň bio farmou a ne vše, co koupíte na farmářských trzích, je bio. Bio se smí značit pouze produkty vypěstované v souladu s legislativou pro ekologické zemědělství. Každá bio farma se musí před tím, než může nést tento název zaregistrovat do ekologického zemědělství na Ministerstvu zemědělství a zahájit tzv. přechodné období. Jedná se o dobu, kdy již farma nesmí používat nepovolené vstupy jako umělá hnojiva, herbicidy či pesticidy, zároveň ale ještě není bio, probíhá čištění půdy i zvířat od chemie, kterou používá konvenční zemědělství.
Jak funguje biofarma a kdo zaručí, že je potravina skutečně BIO?
Ministerstvo zemědělství na základě Zákona o ekologickém zemědělství pověřuje kontrolní organizace k zajištění dodržování všech pravidel ohledně péče o zvířata, zpracování či pěstování. Každý ekozemědělec, výrobce biopotravin a obchodník musí mít uzavřenou smlouvu o kontrole s jednou z organizací (celkem jsou 4 akreditované společnosti). Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní kontrolou na pravidla hospodaření či produkce v ekologickém zemědělství. K tomu je navíc kontrolován (stejně jako jeho konvenční kolegové) například Státní veterinární správou či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Každoročně inspektoři osobně navštíví každou jednu biofarmu, provádějí také namátkové kontroly. Kromě účetnictví posuzují například zejména ustájení zvířat, kvalitu krmiva, pole nebo skladové prostory. Pokud kontrola neprokáže žádné porušení pravidel, organizace vydá certifikát o původu bioproduktu.
Foto: Shutterstock
Jak poznat bioopraviny? Zárukou kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství
-
Vegetariánské pokrmy mohou být velmi chutné, přesvědčte se
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Vegetariánská jídla nejsou pouze o zelenině a tofu, i tento způsob stravování umí být velmi pestrý. Stačí vědět, jak...
-
Antidegustace. Jak probíhá večer plný párování úžasného vína s výborným jídlem?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Párování vína s delikatesami: Objevte kulinářský zážitek s Vladimírem Vaňkem Právem se tato vinná degustace jmenuje zážitková. Jde o...
-
Nejlepší podzimní potraviny, které vám pomohou zhubnout
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, hubnutí, tipy
Co se vám vybaví, když se řekne podzimní jídlo? Dýňová polévka? Pečená zelenina? Dušené pečené maso? Ať už si...
-
Jak si doma připravit nejlepší pastrami sendvič?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Pastrami je zcela po právu fenoménem. I když samotná úprava masa je považována za typickou newyorskou specialitu, do Ameriky...
-
Green power: 3 recepty na zelené smoothies, které vás „nakopnou“ k produktivními dni
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, Recepty, recepty, tipy
Odstartujte svoje ráno přívalem energie. Jak? Stačí si rozmixovat jeden z našich receptů na zelené smoothie! Hotovo za 5...
-
Prostřeno s láskou: uvařte na Valentýna perfektní večeři pro dva
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, láska, recepty, tipy
Ať už Valentýna slavíte nebo vás svátek zamilovaných nechává chladnými, na romantické recepty je vždycky nálada. Co si uvařit...
-
Tatarák: delikatesa (nejen) pro milovníky syrového masa
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, tipy
Tatarský biftek, nebo jednoduše „tatarák“, je stálicí na jídelních lístcích mnoha restaurací. Jak si ho snadno a rychle připravit...
-
Nasušte si dokonalé domácí křížaly, s našimi tipy to půjde snadno
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, domácnost, inspirace, tipy
Jednou z tradičních podzimních činností je bezesporu sklizeň jablek. Jak si je ale uchovat do zásoby na zimu? Zkuste...
Poté, co jsem četla tento článek o rozpoznávání biopotravin, jsem pochopila, jak je důležité znát původ jídla, které jím. Myslím si, že farmářské trhy jsou jedním z nejlepších míst, kde mohu najít nejlepší bio potraviny. Ať už hledám čerstvé a voňavé bylinky bez pesticidů, chutné a sladké sezónní ovoce, nebo vajíčka od slepic, která byla chována ve volném výběhu.
Bio potravinám nevěřím.