Pokud patříte mezi rodiny, jež se rády schází o víkendu u grilu, zbystřete! Hamburgery, párky nebo klobásy jsou určitě vaší oblíbenou klasikou, ale proč všechny členy domácnosti nepřekvapit novými grilovacími recepty, které snadno a rychle rozšíří váš repertoár? Pokud plánujete večírek na zahradě nebo piknik na zahájení grilovací sezóny, vybrali jsme pro vás tři snadné a chutné recepty, které si zamiluje každý.
Jakými novými grilovacími recepty odstartovat sezónu?

Kuřecí fajitas salát s limetkou a koriandrovým dresinkem
Už jste někdy jedli grilované avokádo? Pokud ne, přišel čas to napravit! Je to nebe!
Ingredience:
2 kuřecí prsa bez kůže
2 papriky (oranžová a žlutá), podélně rozčtvrcené
1 jalapeňo, rozpůlené podélně
1 střední cibule, nakrájená na silná kolečka
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 avokádo
2 limetky
1 lžička medu
2 šálky koriandru (nasekaného)
2 malá srdce římského salátu, listy oddělené
1 balení tortil
Sůl a pepř
Postup:
1. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu.
2. Kuře ochuťte solí a pepřem. Ve velké misce promíchejte papriky a cibuli s 1 lžící olivového oleje a také je dochuťte solí a pepřem. Avokádo rozkrojte napůl, odstraňte pecku a jemně potřete 1 lžičkou olivového oleje.
3. Ogrilujte kuřecí maso, dokud nebude propečené (trvá to asi 7 až 8 minut z každé strany) a dejte ho na prkénko bokem. Zeleninu grilujte, dokud nezměkne (4 až 6 minut z každé strany) a poté ji přidejte také na prkénko. Avokádo grilujte řeznou stranou dolů, dokud nebude okouřené (asi 1 až 2 minuty).
4. Kuře nechte chvilku odpočinou a mezitím nakrájejte avokádo na kostičky.
5. Kůru z 1 limetky nastrouhejte najemno a vymačkejte 6 lžic limetkové šťávy. Přidejte med, koriandr a zbývající 2 lžíce oleje a vše v mixéru rozmixujte do hladka.
6. Římský salát přelijte 1/4 šálku dresinku a navrch dejte nakrájenou papriku, cibuli, avokádo a kuřecí maso. Podávejte polité se zbylým dresinkem na pšeničné tortile.

Grilované kuřecí souvlaki
Toto oblíbené řecké jídlo se rychle připravuje a ještě rychleji jí, protože je to prostě dokonalá dobrota!
Ingredience:
2 kuřecí prsa bez kostí, nakrájené na kostky
3 polévkové lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky sušeného orgánu
1 balení baby rajčat
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy
1/2 balení salátu
4 jarní cibulky
1/2 čerstvého kopru
4 kusy pita chleba
1 balení řeckého jogurtu
8 špejlí
Sůl a pepř
Postup:
1. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Ve velké misce promíchejte kuře s 1 lžící olivového oleje, přidejte koriandr, oregano a sůl a pepř. Marinované kuře pak napíchejte na špejle.
2. Umístěte rajčata a česnek na pevný kus grilovacího alobalu. Pokapejte je 1 lžící oleje a posype solí a pepřem. Přeložte alobal tak, abyste vytvořili sáček.
3. Umístěte sáček a špízy na gril a opékejte. Čas od času sáčkem zatřeste a kuře otáčejte, dokud nebude propečené (trvá to asi 8 až 10 minut z každé strany). Těsně po vyjmutí z grilu kuře potřete 1 lžící citrónové šťávy.
4. Mezitím ve velkém misce promíchejte salát, jarní cibulku a kopr se zbývajícími 2 lžícemi citrónové šťávy a lžící oleje. Přidejte sůl a pepř. Pokud chcete ogrilovat i pita chleba, aby byl teplý, trvá to asi 1 minutu z každé strany.
5. Jako tip použijte řecký jogurt ochucený česnekem a bylinkami.

Kukuřično-cuketové lívanečky
Pro jedinečnou obnovu klasického burgeru vyzkoušejte vegetariánskou verzi z cukety a kukuřice. Dobrou zprávou je, že tuto skvělou přílohu můžete dělat i grilu i na pánvi.
Ingredience:
4 středně velké cukety
Kukuřičná zrna z 1 klasu
Kůra z 1 citrónu
4 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
1 velké vejce, rozšlehané
1 šálek mouky
1/2 lžičky prášku na pečení
3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
1 balení baby rajčat, překrojených napůl
1 balení rukoly
Sůl a pepř
Postup:
1. Cuketu nastrouháme na struhadle (velké otvory) a přendáme do mísy. Přidáme 1/2 lžičky soli a necháme 10 minut uležet. Poté vymačkáme přes utěrku co nejvíce vlhkosti a vrátíme zpět do mísy.
2. Do mísy k cuketě přidáme kukuřici, citrónovou kůru, polovinu jarní cibulky a 1/4 lžičky soli a pepře a vše promícháme. Přidáme vejce a znovu promícháme, aby se vše spojilo. V malé misce smíchejte mouku a prášek do pečiva. Vše přidáme do cuketovo-kukuřičné směsi a vytvoříme konzistentní hmotu.
3. Navlhčenou rukou vytvarujte malé placičky a umístěte je postupně na gril. Grilujte dozlatova asi 2 až 3 minuty z každé strany.
4. Ve velké misce promíchejte rajčata se zbývající lžící oleje a solí a pepřem. Promíchejte s rukolou a zbytkem jarní cibulky podle chuti. Ihned podávejte.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
Grilujeme a zkoušíme novinky.
Já miluju grilování. Na létu mám grilování nejradši
. Sednout si večer k ohni a užívat si tu pohodu s dobrým jídlem a pitím, to je prostě nejvíc
. Celé roky jsme grilovali na ohni, ale teď jsme si s manželem začali pohrávat s myšlenkou, že bychom si pořídili plynový gril. Nebyly bychom zakouření a myslím si, že by se dal i lépe regulovat. Líbí se nám jeden gril z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani . Nemáte s ním, nebo nějakým jiným plynovým grilem někdo zkušenost?
Dobrý recept na chutný oběd na horké letní dny.
Děkujeme za recepty, mohou se hodit
Děkuji za inspiraci, ano my už jsme zahájili sezónu grilování