Pokud patříte mezi rodiny, jež se rády schází o víkendu u grilu, zbystřete! Hamburgery, párky nebo klobásy jsou určitě vaší oblíbenou klasikou, ale proč všechny členy domácnosti nepřekvapit novými grilovacími recepty, které snadno a rychle rozšíří váš repertoár? Pokud plánujete večírek na zahradě nebo piknik na zahájení grilovací sezóny, vybrali jsme pro vás tři snadné a chutné recepty, které si zamiluje každý.
Jakými novými grilovacími recepty odstartovat sezónu?
Kuřecí fajitas salát s limetkou a koriandrovým dresinkem
Už jste někdy jedli grilované avokádo? Pokud ne, přišel čas to napravit! Je to nebe!
Ingredience:
2 kuřecí prsa bez kůže
2 papriky (oranžová a žlutá), podélně rozčtvrcené
1 jalapeňo, rozpůlené podélně
1 střední cibule, nakrájená na silná kolečka
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 avokádo
2 limetky
1 lžička medu
2 šálky koriandru (nasekaného)
2 malá srdce římského salátu, listy oddělené
1 balení tortil
Sůl a pepř
Postup:
1. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu.
2. Kuře ochuťte solí a pepřem. Ve velké misce promíchejte papriky a cibuli s 1 lžící olivového oleje a také je dochuťte solí a pepřem. Avokádo rozkrojte napůl, odstraňte pecku a jemně potřete 1 lžičkou olivového oleje.
3. Ogrilujte kuřecí maso, dokud nebude propečené (trvá to asi 7 až 8 minut z každé strany) a dejte ho na prkénko bokem. Zeleninu grilujte, dokud nezměkne (4 až 6 minut z každé strany) a poté ji přidejte také na prkénko. Avokádo grilujte řeznou stranou dolů, dokud nebude okouřené (asi 1 až 2 minuty).
4. Kuře nechte chvilku odpočinou a mezitím nakrájejte avokádo na kostičky.
5. Kůru z 1 limetky nastrouhejte najemno a vymačkejte 6 lžic limetkové šťávy. Přidejte med, koriandr a zbývající 2 lžíce oleje a vše v mixéru rozmixujte do hladka.
6. Římský salát přelijte 1/4 šálku dresinku a navrch dejte nakrájenou papriku, cibuli, avokádo a kuřecí maso. Podávejte polité se zbylým dresinkem na pšeničné tortile.
Grilované kuřecí souvlaki
Toto oblíbené řecké jídlo se rychle připravuje a ještě rychleji jí, protože je to prostě dokonalá dobrota!
Ingredience:
2 kuřecí prsa bez kostí, nakrájené na kostky
3 polévkové lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky sušeného orgánu
1 balení baby rajčat
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy
1/2 balení salátu
4 jarní cibulky
1/2 čerstvého kopru
4 kusy pita chleba
1 balení řeckého jogurtu
8 špejlí
Sůl a pepř
Postup:
1. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Ve velké misce promíchejte kuře s 1 lžící olivového oleje, přidejte koriandr, oregano a sůl a pepř. Marinované kuře pak napíchejte na špejle.
2. Umístěte rajčata a česnek na pevný kus grilovacího alobalu. Pokapejte je 1 lžící oleje a posype solí a pepřem. Přeložte alobal tak, abyste vytvořili sáček.
3. Umístěte sáček a špízy na gril a opékejte. Čas od času sáčkem zatřeste a kuře otáčejte, dokud nebude propečené (trvá to asi 8 až 10 minut z každé strany). Těsně po vyjmutí z grilu kuře potřete 1 lžící citrónové šťávy.
4. Mezitím ve velkém misce promíchejte salát, jarní cibulku a kopr se zbývajícími 2 lžícemi citrónové šťávy a lžící oleje. Přidejte sůl a pepř. Pokud chcete ogrilovat i pita chleba, aby byl teplý, trvá to asi 1 minutu z každé strany.
5. Jako tip použijte řecký jogurt ochucený česnekem a bylinkami.
Kukuřično-cuketové lívanečky
Pro jedinečnou obnovu klasického burgeru vyzkoušejte vegetariánskou verzi z cukety a kukuřice. Dobrou zprávou je, že tuto skvělou přílohu můžete dělat i grilu i na pánvi.
Ingredience:
4 středně velké cukety
Kukuřičná zrna z 1 klasu
Kůra z 1 citrónu
4 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
1 velké vejce, rozšlehané
1 šálek mouky
1/2 lžičky prášku na pečení
3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
1 balení baby rajčat, překrojených napůl
1 balení rukoly
Sůl a pepř
Postup:
1. Cuketu nastrouháme na struhadle (velké otvory) a přendáme do mísy. Přidáme 1/2 lžičky soli a necháme 10 minut uležet. Poté vymačkáme přes utěrku co nejvíce vlhkosti a vrátíme zpět do mísy.
2. Do mísy k cuketě přidáme kukuřici, citrónovou kůru, polovinu jarní cibulky a 1/4 lžičky soli a pepře a vše promícháme. Přidáme vejce a znovu promícháme, aby se vše spojilo. V malé misce smíchejte mouku a prášek do pečiva. Vše přidáme do cuketovo-kukuřičné směsi a vytvoříme konzistentní hmotu.
3. Navlhčenou rukou vytvarujte malé placičky a umístěte je postupně na gril. Grilujte dozlatova asi 2 až 3 minuty z každé strany.
4. Ve velké misce promíchejte rajčata se zbývající lžící oleje a solí a pepřem. Promíchejte s rukolou a zbytkem jarní cibulky podle chuti. Ihned podávejte.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
Grilujeme a zkoušíme novinky.
Já miluju grilování. Na létu mám grilování nejradši 😀 . Sednout si večer k ohni a užívat si tu pohodu s dobrým jídlem a pitím, to je prostě nejvíc 🙂 . Celé roky jsme grilovali na ohni, ale teď jsme si s manželem začali pohrávat s myšlenkou, že bychom si pořídili plynový gril. Nebyly bychom zakouření a myslím si, že by se dal i lépe regulovat. Líbí se nám jeden gril z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani . Nemáte s ním, nebo nějakým jiným plynovým grilem někdo zkušenost?
Dobrý recept na chutný oběd na horké letní dny.
Děkujeme za recepty, mohou se hodit 🙂
Děkuji za inspiraci, ano my už jsme zahájili sezónu grilování 🙂