Rebarbora neboli reveň kadeřavá je rostlina pocházející z Číny a může dorůstat až do výšky dvou metrů. S oblibou ji využíváme v kuchyni, a to především do koláčů či marmelád. V každém případě musí být před konzumací tepelně upravená. Pak už si můžete užívat její osvěžující nakyslou chuť, kterou nic nenahradí.

Nejčastěji se uvádí, že rebarbora přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a pomáhá detoxikovat tělo. Faktem je, že obsahuje kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, dále v ní nalezneme vitamíny skupiny B, mangan, vápník či draslík.

I když vám rebarbora zachutná, konzumujte ji s mírou. Ve větších dávkách má totiž projímavý účinek. Této zelenině by se raději měly vyhnout těhotné ženy. V rebarboře se postupně navyšuje hladina kyseliny šťavelové, proto je nyní nejvyšší čas pro její sklizeň. I tak se doporučuje kombinovat ji s mléčnými výrobky.

Recept připravila Vendula Jirásková

Obrácené rebarborové řezy

Ingredience:

8 řapíků rebarbory

2 lžíce másla

6 lžic cukru

4 vejce

1 lžíce oleje

4 lžíce polohrubé mouky

špetka skořice

1/2 prášku do pečiva

Postup:

Rebarboru oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Pekáček potřeme změklým máslem, posypeme dvěma lžícemi cukru a na něj rozložíme rebarboru, kterou posypeme lžící cukru a skořicí.

Vejce vyšleháme se třemi lžícemi cukru, přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na rebarboru a pečeme 25 minut ve středně vyhřáté troubě.

Vychladlé řezy obrátíme na prkénko, rozkrájíme a podáváme ozdobené šlehačkou.

Recept připravila Dita Hankeová

Křehký rebarborový koláč

Ingredience:

Těsto

300 g hladké mouky

200 g Hery

175 g cukru

1 vejce

nastrouhaná kůra z půlky citronu

Náplň

800 g rebarbory

500 g kompotovaných hrušek

šťáva z půlky citronu

1 vanilkový cukr

1 skořicový cukr

1 lžíce krupicového cukru

3 lžíce mléka

1 vanilkový pudink

50 g rozinek

2 vejce

Postup:

Mouku prosejeme na vál, přidáme Heru nakrájenou na kousky, cukr, vejce a citronovou kůru. Všechny přísady dobře prohněteme, těsto zabalíme do fólie a uložíme na dvě hodiny do chladničky. Rebarboru pečlivě očistíme a nakrájíme na špalíčky. Hrušky necháme v cedníku okapat a pokrájíme na menší kousky. Rozinky opláchneme. Rebarboru promícháme s hruškami a rozinkami, ochutíme citronovou šťávou, vanilkovým a skořicovým cukrem.

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Polovinu těsta rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme formu a vytvoříme nízký okraj. Těsto na několika místech propícháme vidličkou a rozdělíme na něj směs rebarbory a hrušek. Vejce s cukrem, mlékem a pudinkovým práškem vyšleháme do hladka a touto zálivkou přelijeme ovoce. Zbylé těsto rozválíme a nakrájíme na úzké proužky, z nichž na koláči vytvoříme mřížku a ozdobný okraj.

Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 45 až 50 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Recept připravila Lucie Delicious

Čočkový salát s jahodami a rebarborou

Ingredience:

100 g zelené čočky

rebarbora

1 hrnek jahod

hrášek

jarní cibulka

pažitka

klíčky

2 lžíce Ume octa

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce javorového sirupu

sůl

pepř

Instrukce:

Zelenou čočku si uvaříme na skus a necháme vychladnout. Rebarboru si omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Spaříme ji vařící vodou a propláchneme pod studenou. Jahody si omyjeme a nakrájíme také na tenká kolečka.

Na zálivku prošleháme ume ocet s olivovým olejem, javorovým sirupem, solí a pepřem.

V míse smícháme čočku s rebarborou, jahodami, hráškem, nasekanou jarní cibulkou a pažitkou. Přelijeme zálivkou, důkladně promícháme, ozdobíme klíčky a podáváme, případně dáme chladit do lednice.

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz

Foto: Shuterstock, se souhlasem Dity Hankeové, Lucie Delicious a Venduly Jiráskové

Tagy:
4 Komentářů
  1. HelenaSvatková 3 roky ago

    Určitě velmi chutný, navinulá chuť rebarbory ho osvěží.

  2. Romana Mlynářová 3 roky ago

    Na chatě podáváme koláč pro rekreanty, chutná.

  3. Moje mamka mi pekla v mládí rebarborový koláč. Měla jsem ho moc ráda.

    • Barbora Štarhová - Ženy s.r.o. 3 roky ago

      Naděždo, pokud máte někde recept, můžete ho s námi sdílet v záložce “Recepty” 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account