Milujete sladké, lehké dezerty, které se připraví raz dva? Než rozpálíte troubu na koláč nebo bábovku, ještě si od pečení chvilku odpočněte a připravte si doma kousek Itálie. Nezahřeje vás jako italské slunce, ale ta chuť vás pošle do nebe.
Božské tiramisu vás zvedne ze židle
Slovo tiramisu vzniklo ze slova tirami su, což v překladu znamená “zvedni mě”. Tento dezert se díky mascarpone řadí k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec. Vyrábí se z tvarohového sýra mascarpone, který se smíchá s vyšlehanými vajíčky s cukrem. Cukrářské piškoty namáčíme do silné kávy smíchané s Amarettem a pokládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem a necháme v lednici ztuhnout. Tiramisu je dnes jedním z nejznámějších italských receptů, avšak dějiny moderního receptu se dají vysledovat pouze do roku 1970 v okolí města Treviso v severní Itálii. Podobné recepty jsou také známy již z dob renesance a pocházejí z měst Siena, Florencie a Benátek. Dostala jste na něj chuť? Nic nepečte a rovnou si ho připravte.
S Panna cottou v posteli
Je to božský hřích. Vychutnáváte si ho, povalujete na jazyku a nechcete polknout. Co je na té „vařené smetaně”? Italský dezert z oblasti Piemontu se vyrábí ze smetany, želatiny a krupicového cukru. Do hrnce nalijeme smetanu s cukrem a mícháme do té doby, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme okapat. Poté přidáme do hrnce a necháme ji zcela rozpustit. Smetana se nesmí vařit, udržujeme asi na 80 stupních. Pak směs nalijeme do formy a necháme v lednici alespoň 6 hodin odležet. Ztuhlou Panna cottu můžeme podávat politou karamelem.
Foto: Shutterstock, archiv
Připravte si sladké italské dezerty. Je to raz dva!
-
Jak správně uvařit čaj?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Výběr kvalitního čaje je krok číslo jedna. Druhým a neméně důležitým bodem je jeho příprava. Správná délka louhování, teplota...
-
Ostružina – nenápadný černý poklad plný chuti
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Dříve se na ně chodívalo spíše do lesa, dnes však ostružiny můžete pěstovat i doma na zahradě. Tato tajemně...
-
Zimní džemy a marmelády: vitamíny uchované ve skleničce
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Víte, že sezóna želírování s létem nekončí? Zavařovat ovoce do džemů a marmelád můžete i na podzim (jablka, hrušky,...
-
Nezdržujte se na home office s přípravou jídla, vyzkoušejte menu do 30 minut
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky...
-
Proč následující druhy zeleniny nezbavovat slupky
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, zajímavosti
Znáte to – připravíte si zeleninu na nedělní oběd a chopíte se škrabky, protože přece brambory, mrkev a další...
-
Vánoční pečení s dětmi: připravte originální cukroví
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, děti, recepty, vánoce
Co si letos upéct s dětmi? Máme pro vás pár tipů na originální vánoční cukroví, které budou vaše nejmenší...
-
Rychle a lehce: 3 saláty pro teplé letní dny
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Času se nám většinou nedostává, proto hledáme způsoby, jak jej ušetřit. Při přípravě jídla to jde poměrně snadno, takové...
-
Jak vybrat to nejlepší maso? Neutrácejte za odpad!
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
I vy chcete nejen k nedělnímu obědu vybrat to nejlepší maso? Tápete však nad etiketou a snažíte se rozluštit,...