Milujete sladké, lehké dezerty, které se připraví raz dva? Než rozpálíte troubu na koláč nebo bábovku, ještě si od pečení chvilku odpočněte a připravte si doma kousek Itálie. Nezahřeje vás jako italské slunce, ale ta chuť vás pošle do nebe.
Božské tiramisu vás zvedne ze židle
Slovo tiramisu vzniklo ze slova tirami su, což v překladu znamená “zvedni mě”. Tento dezert se díky mascarpone řadí k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec. Vyrábí se z tvarohového sýra mascarpone, který se smíchá s vyšlehanými vajíčky s cukrem. Cukrářské piškoty namáčíme do silné kávy smíchané s Amarettem a pokládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem a necháme v lednici ztuhnout. Tiramisu je dnes jedním z nejznámějších italských receptů, avšak dějiny moderního receptu se dají vysledovat pouze do roku 1970 v okolí města Treviso v severní Itálii. Podobné recepty jsou také známy již z dob renesance a pocházejí z měst Siena, Florencie a Benátek. Dostala jste na něj chuť? Nic nepečte a rovnou si ho připravte.
S Panna cottou v posteli
Je to božský hřích. Vychutnáváte si ho, povalujete na jazyku a nechcete polknout. Co je na té „vařené smetaně”? Italský dezert z oblasti Piemontu se vyrábí ze smetany, želatiny a krupicového cukru. Do hrnce nalijeme smetanu s cukrem a mícháme do té doby, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme okapat. Poté přidáme do hrnce a necháme ji zcela rozpustit. Smetana se nesmí vařit, udržujeme asi na 80 stupních. Pak směs nalijeme do formy a necháme v lednici alespoň 6 hodin odležet. Ztuhlou Panna cottu můžeme podávat politou karamelem.
Foto: Shutterstock, archiv
Připravte si sladké italské dezerty. Je to raz dva!
-
K Svatomartinskému vínu nemusíte jíst jen husy. Zkuste sýr, radí sommelier
Petra Kubal||Kulinářské tipy
Svatomartinská vína se začnou otevírat v 11 hodin a 11 minut jako každý rok i dnes 11.11. 🙂 Pokud...
-
Podzimní recepty aneb upečte si doma Halloween
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Nezáleží na tom, jestli tento americký svátek slavíte nebo ne, vaše rodina bude z...
-
Zavařování okurek: tradiční i neotřelé metody
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, tipy, vaření
Způsobů zavařování okurek existuje hned několik a podobně i receptů na nejlepší nálevy. Zavařujete v troubě, klasicky nebo vůbec?
-
Grilování trochu jinak… Tipy na grilovačku od projektu Rostlinně
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Grilování… Tato velmi oblíbená společenská událost se pojí s nástupem pěkného jarního počasí i s letními pařáky strávenými s...
-
Připravte si skvělý oběd do práce snadno a rychle
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, zdravá strava
Krabičkové stravování nemusí být jen součástí diety, jedná se o skvělý způsob, jak si připravovat jídlo do práce. Ušetříte...
-
Michael Tretter: Věřím pouze sám sobě
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, inspirace, inspirativní muži, rozhovor
Patří mezi české barové legendy. Nyní se stal Michal Tretter ambasadorem nové značky CBD Elixeer Coctails. Jeho bar v...
-
Vánoční přípravy startují, objevte inspiraci pro štědrovečerní tabuli
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, vánoce
Začíná adventní čas a přípravy na Vánoce se tak naplno rozběhnou. Inspirujte se tipy na štědrovečerní menu a vylaďte...
-
3 snadné polévky, které jsou ideální pro příchod chladnějších podzimních dnů
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy
Když najednou pocítíte nutkání vytáhnout všechny své tlusté a hřejivé svetry ze skříně, vyndat chlupaté pantofle a zapálit svíčky,...