V zimě není nic lepšího než teplá miska polévky. Souhlasíte? Koneckonců existuje důvod, proč se tomuto období říká „polévková sezóna“. Ať už dáváte přednost tradičním ingrediencím jako je hrášek, paprika nebo dýně, existuje spousta zajímavých přísad, které vaši zimní polévku „dotáhnou“ k dokonalosti. Bonusem navíc je, že ji budeme mít hotovou za pár minut a ještě vše připravíte v jednom hrnci. Neváhejte se inspirovat.

Kořeněná rajčatová polévka s opečeným bylinkovým pita chlebem

Příprava této polévky vám bude trvat méně než půl hodiny a příloha z pita chlebu s bylinkami provoní celou vaši domácnost. 

Ingredience:

2 lžičky olivového oleje

1 velká cibule (nakrájená)

1 červená paprika (nakrájená)

2 stroužky česneku

1 paprička jalapeno

kousek zázvoru

2 lžičky mletého koriandru

1 lžička mletého kmínu

2 rajčata (nahrubo nakrájená)

1/2 plechovky kokosového mléka

2 lžička másla (pokojové teploty)

2 lžíce kokosu (jemně nastrouhaného)

2 lžíce čerstvého koriandru (nasekaný)

1 lžička hnědého cukru

sůl a pepř

Postup: 

1. Předehřejte si troubu na 220°C. V hrnci na polévku rozehřejte olej, přidejte cibuli, pepř a sůl a za občasného míchání vařte 8 až 10 minut dokud cibulka nezesklovatí. 

2. Mezitím si najemno nastrouhejte česnek, papričky jalapeňo a zázvor. Přidejte k cibuli a restujte další minutu. Poté přidejte drcený koriandre a kmín a vařte další minutu. 

3. Přidejte rajčata, kokosové mléko a 2 šálky vody. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte vše k varu. Pak teplotu snižte a mírně povařte zakryté pokličkou přibližně 10 minut.

4. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku do hladká. 

5. Zatímco se polévka vaří, rozehřejte si v troubě pita chleba, dokud nebude lehce opečený (přibližně 7 až 9 minut). V malé misce smíchejte máslo, kokos, koriandre a cukr. Namažte na opečené pita chleby a podávejte spolu s polévkou. 

Polévka z máslové dýně s kurkumou

Polévka s bohatou chutí, která zahřeje už na pohled.

Ingredience:

3 lžičky olivového oleje

1 velká cibule (nakrájená)

1 zeleninový bujón

1 střední máslová dýně (oloupaná, zbavena semínek, nakrájená na kousky)

semínka z oloupané dýně

2 střední mrkve (nakrájené na kousky)

2 lžičky kurkumy

1/2 plechovky kokosového mléka

sůl a pepř

Postup:

1. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na střední teplotě. Přidejte cibuli a za občanského míchání a restujte dokud nezesklovatí. 

2. Mezitím smíchejte základ bujónu se 6 šálky vroucí vody a počkejte dokud se nerozpustí. 

3. Přidejte dýni, mrkev, 2 lžičky kurkumy a pepř a sůl a restujte další minutu. Přidejte vývar, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte dokud zelenina nezměkne přibližně 18 až 22 minut. 

4. Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C. Na plech dejte semínka z vydlabané dýně, kurkumu, sůl a opékejte dokoupala přibližně 9 až 11 minut. 

5. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku. Posypte opraženými semínky a vmíchejte kokosové mléko.

Kuřecí nudlová polévka z pomalého hrnce

Nejtěžší na přípravě této kuřecí polévky je vydržet neochutnávat, dokud se nedovaří. Její vůně vás naprosto okouzlí.

Ingredience:

2 malá kuřecí prsa bez kostí a kůže

4 středně velké mrkve (nakrájené na kousky)

2 stonky celeru (nakrájené na kousky)

2 velké stroužky česneku (nakrájené nadrobno)

1 cibule (nakrájená nadrobno)

2 velké smítky čerstvého kopru 

1 litr kuřecího vývaru

balení širokých vaječných nudlí

1 mražený hrášek

sůl a pepř

Postup: 

1. Kuře ochutíme solí a pepřem a dáme na dno pomalého hrnce. Navrch přidáme mrkev, celer, česnek, cibuli a kopr. Přidáme kuřecí vývar a vaříme s pokličkou na nízkém plameni, dokud není kuře uvařené. Celý proces může klidně trvá 3 až 4 hodiny. 

2. Kuře vyndáme z polévky a dáme na prkénko, kde necháme přiblinžně 5 minut vychladnout. Poté nakrájíme na kousky. 

3. Zatímco kuře chladne, přidáme do polévky nudle, zapneme vysoký stupeň a vaříme dokud nudle nezměknou přibližně 10 až 15 minut podle návodu.

4. Nakonec vmícháme hrášek a kuřecí maso a počkáme, jakmile se hrášek neuvaří. Polévku ozdobíme koprem. 

Foto: Shutterstock, archiv

Tagy:
3 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 3 roky ago

    Dnes jsem vařila dýňovou polévku. Byla moc dobrá.

  2. Naděžda Křičenská 3 roky ago

    Pěkné recepty, které ráda vyzkouším.

  3. MariannaFabušová 3 roky ago

    Vďaka za zaujímavé tipy na polievky.Veru občas už sama neviem,čo uvariť,rada sa nechám inšpirovať.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account