Grilování k létu zkrátka patří, mnozí se své letní kuchyně nevzdávají ani v horším počasí. Není divu, grilovat můžete takřka kdekoliv, samozřejmě v závislosti na typu grilu, a především se vždy sejde rodina či parta dobrých přátel. Jídla připravená tímto způsobem jsou poměrně lehká a dokonalou pochoutku vytvoříte z masa, ryb, sýra, zeleniny a dokonce i ovoce. Nebojte se experimentovat, vyzkoušejte třeba recepty našich čtenářek.
Recept připravila Dagmar Kostenková.
Grilované kuře s karibskou krustou
Ingredience:
4 kuřecí stehna nebo 8 kuřecích dílků
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 chilli paprička bez jadérek
4 lžíce sojové omáčky
3 lžíce oleje
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce octa
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička mletého nového koření
0,5 lžičky sušeného tymiánu
0,5 lžičky mleté skořice
0,5 lžičky mletého muškátového oříšku
Instrukce:
Kuře očistíme, osušíme a rozdělíme v kloubu na poloviny. Připravené díly pak několikrát nařízneme. Všechny zbylé suroviny na marinádu rozmixujeme v mixéru na pastu, ve které obalíme díly kuřete. Zakryjeme a necháme odležet v chladu asi 2 hodiny.
Po odležení z kuřete setřeme přebytečnou marinádu a grilujeme nejprve na rozpáleném grilu z obou stran. Grilujeme jen krátce a na přímém žáru, abychom získali otisk mřížky. Poté maso přesuneme nad nepřímý mírný žár a dopečeme do úplného propečení asi 25 až 30 minut pod poklopem.
Recept připravila Petra Horníková.
Losos grilovaný na cedrové prkénku
Ingredience:
1-1,5 kg filetů z lososa
sůl
pepř
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu či agávového sirupu
1 lžíce citronové šťávy
čerstvé bylinky
plátky citronu
Instrukce:
Rozpálíme v grilu dřevěné uhlí a rovnoměrně je rozprostřeme. Lososa omyjeme a zbavíme pinzetou velkých kostí, osolíme. Z oleje, hořčice, medu a citronové šťávy vyrobíme marinádu (stačí lehce prošlehat). Vyndáme namočené prkénko, položíme na něj celý filet a ostrým nožem naporcujeme. Potřeme důkladně marinádou, aby se dostala i do vzniklých zářezů. Celé prkénko položíme na grilovací rošt, přiklopíme víko a necháme grilovat cca 25 minut.
Nic neotáčejte a nelekejte se většího množství kouře, který se hrne z grilu. To je ten efekt namočeného prkénka, který vám rybu současně s grilováním i krásně vyudí.
Recept připravila Věra Kyselová.
Grilované cuketo-mozzarellové jednohubky
Ingredience:
1 menší cuketa
1 mozzarella
2-3 menší rajčátka
olivový olej
2-3 stroužky česneku
bazalka
sůl
Instrukce:
Cuketu nakrájíme na plátky, nemusíme nechat vypotit, z obou stran ogrilujeme. Klademe plátek cukety, mozzarelly, rajčete a přiklopíme opět plátkem grilované cukety. Můžeme přichytit párátkem, ale nemusíme, můžeme dělat i kolik vrstev. Hotovou “jednohubku” zakápneme olivovým olejem smíchaným s česnekem a troškou soli a můžeme přidat nadrobno nasekanou bazalku.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Petry Horníkové a Věry Kyselové.
Všechny ty recepty vypadají neodolatelně 🙂 . Už se těším, až si koupíme nový gril a hned všechno vyzkouším. Zvažujeme, jestli si vybrat plynový, nebo elektrický gril z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani . Dokážete nám někdo poradit, jaký gril je pro takové to běžné rodinné grilování lepší? My jsme totiž úplně bezradní 😀 .
Skvělé tipy 🙂
Děkujeme 🙂
Když takhle jedeme k naším přátelům grilovat na chatu, tak už si občas pronajmeme na půjčovna dodávek i nějaké obytné auto a projedeme republiku. Nechceme totiž trávit tolik času na cestách, a tak si půjčujeme dodávku, se kterou se dostaneme všude a spíme rovnou v autech.
Super recepty.
Děkujeme 🙂