Také si nejraději vyrábíte všechno domácí? U zmrzliny je to snadné. Stačí si pořídit tvořítko na nanuky. Nechte se inspirovat zaručenými recepty z naší domácnosti. Všechny recepty jsou zhruba na 6 nanuků.
Borůvky a máta
Můžete vždy vyrobit mléčnou či bezlaktózovou variantu. Použijte klasické mléko, nebo kokosové, smíchejte 0,5 l tekutiny s jedním bílým jogurtem či zakysanou smetanou (kokosovým jogurtem v případě bezlaktózové varianty). Do tvořítek nasypte borůvky a lístečky máty, zalijte připravenou směsí a dejte zamrazit.
Kiwi a maliny
Tenhle jogurtový nanuk ocení především děti. Oloupejte a na tenká kolečka pokrájejte kiwi. Maliny podle velikosti přepulte, nebo nechte, jak jsou. Velký řecký jogurt smíchejte se sklenicí mléka a naplňte tvořítka. Snažte se, aby kolečka kiwi byly nalepené po stranách tvořítek, tak dosáhnete krásného vzhledu. Kdo chce, přidá ještě jahody.
Levandulové nanuky
Tenhle recept ocení především rodiče či dospělácká návštěva. Připravte si ledový zelený čaj (nejlépe sypaný) a přidejte hrst levandule. Nechte 10 minut louhovat. Byliny i čaj přeceďte a do čisté, vychladlé tekutiny přidejte natrhaná kvítka levandule bez větviček. Pak už jen nalít do tvořítek a zamrazit. Výborná je i verze s jogurtem. Ten jen nařeďte hrnkem levandulového odvaru.
Lesní ovoce, meduňka a domácí granola
Výživnější verzí nanuků je tento recept z kokosového mléka (nejlépe plechovka krému + sklenice kokos. mléka), lesního ovoce a domácí granoly. Granolu vyrobíte jednoduše pomocí ovesných vloček, medu a lžíce másla. Máslo (nebo ještě lépe ghí) rozpalte, přidejte vločky a med a míchejte do slepení. Hmotu přendejte na pečící papír a vytvarujte do tenké placky. Dejte do trouby, zapečte do zezlátnutí a nechte vychladnout. Vychladlou placku prostě rozdrobte na malé kousky. Ty potom přidejte do tvořítka na nanuky jako první, následují ostružiny a borůvky, lístek meduňky a kokosové mléko.
Jahodové nebe
Kdo milujete jahody, budete milovat tuhle zmrzku. Zralé jahody rozmačkejte na dřeň, přidejte javorový sirup podle chuti a dejte první vrstvu téhle lahodné dřeně do tvořítek. Následuje zakysaná smetana a opět jahodová dřeň. Špejlí nakonec ve tvořítku trochu promíchejte, abyste docílili mramorového vzhledu.
Kořeněné nanuky na léto i na Vánoce
A teď trocha zimní nostalgie – svařte plnotučné mléko se skořicí, badyánem a perníkovým kořením, přilijte hrnek černého čaje a máte základ na tuhle kořeněnou parádu. Co se týče ovoce, můžete do nanuků pokrájet například fíky, které se ke směsi skvěle hodí. Další variantou jsou oříšky či mandle, nebo čokoládové vločky.
Foto: Shutterstock, Pinterest
Nejlepší letní zmrzlina: domácí! Udělejte si ke svačině květinovo-ovocné nanuky
-
Tajemství černého bezu a co z něho připravit
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace
Černý bez je mnohými nedoceněnou rostlinou. Přitom blahodárně působí na naše zdraví a dají se z něho připravit výtečné...
-
Štědrovečerní hostina jinak: Řízek může být i rostlinný
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, zdraví
Štědrý den se nezadržitelně blíží a s ním i vidina štědrovečerní hostiny. Všichni se už určitě těšíme na tradiční štědrovečerní...
-
Tatarská omáčka: Vévodí letním grilovačkám, ale milujeme ji na různé způsoby
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, testování, tipy, zajímavosti
Tatarská omáčka patří v mnoha zemích mezi nepostradatelné součásti nejrůznější pokrmů. Jak chutná její nová vylepšená verze?
-
Barevné poklady ze zahrádky aneb lahodné ovocné koláče, které si všichni zamilují
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Letošní úroda ovoce je na mnoha místech vlivem počasí velmi omezená, přesto na nějaký lahodný domácí koláč určitě postačí.
-
Bez masa: 3 nové lákavé recepty
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, rostlinně
Ano, dát si steak k večeři je uspokojivé. Podle výživových expertů ale roste názor, že jeden den (nebo více...
-
Burčákové mýty a pověry: Jak poznat ten nejlepší?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, tipy, zajímavosti
Burčáková sezóna je tu. Morava a Čechy jsou jednou z mála oblastí, kde se tato perlivá a nezaměnitelně vonící pochoutka...
-
K Svatomartinskému vínu nemusíte jíst jen husy. Zkuste sýr, radí sommelier
Petra Kubal||Kulinářské tipy
Svatomartinská vína se začnou otevírat v 11 hodin a 11 minut jako každý rok i dnes 11.11. 🙂 Pokud...
-
PIZZA, VÍNO a VALENTÝN Zapalte svíčku, pusťte si romantickou hudbu a oslavte letos Valentýna doma!
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Většina zamilovaných párů oslavuje svátek svatého Valentýna ve své oblíbené restauraci. Letos to bohužel nepůjde, ale krásný romantický večer si...