Také si nejraději vyrábíte všechno domácí? U zmrzliny je to snadné. Stačí si pořídit tvořítko na nanuky. Nechte se inspirovat zaručenými recepty z naší domácnosti. Všechny recepty jsou zhruba na 6 nanuků.
Borůvky a máta
Můžete vždy vyrobit mléčnou či bezlaktózovou variantu. Použijte klasické mléko, nebo kokosové, smíchejte 0,5 l tekutiny s jedním bílým jogurtem či zakysanou smetanou (kokosovým jogurtem v případě bezlaktózové varianty). Do tvořítek nasypte borůvky a lístečky máty, zalijte připravenou směsí a dejte zamrazit.
Kiwi a maliny
Tenhle jogurtový nanuk ocení především děti. Oloupejte a na tenká kolečka pokrájejte kiwi. Maliny podle velikosti přepulte, nebo nechte, jak jsou. Velký řecký jogurt smíchejte se sklenicí mléka a naplňte tvořítka. Snažte se, aby kolečka kiwi byly nalepené po stranách tvořítek, tak dosáhnete krásného vzhledu. Kdo chce, přidá ještě jahody.
Levandulové nanuky
Tenhle recept ocení především rodiče či dospělácká návštěva. Připravte si ledový zelený čaj (nejlépe sypaný) a přidejte hrst levandule. Nechte 10 minut louhovat. Byliny i čaj přeceďte a do čisté, vychladlé tekutiny přidejte natrhaná kvítka levandule bez větviček. Pak už jen nalít do tvořítek a zamrazit. Výborná je i verze s jogurtem. Ten jen nařeďte hrnkem levandulového odvaru.
Lesní ovoce, meduňka a domácí granola
Výživnější verzí nanuků je tento recept z kokosového mléka (nejlépe plechovka krému + sklenice kokos. mléka), lesního ovoce a domácí granoly. Granolu vyrobíte jednoduše pomocí ovesných vloček, medu a lžíce másla. Máslo (nebo ještě lépe ghí) rozpalte, přidejte vločky a med a míchejte do slepení. Hmotu přendejte na pečící papír a vytvarujte do tenké placky. Dejte do trouby, zapečte do zezlátnutí a nechte vychladnout. Vychladlou placku prostě rozdrobte na malé kousky. Ty potom přidejte do tvořítka na nanuky jako první, následují ostružiny a borůvky, lístek meduňky a kokosové mléko.
Jahodové nebe
Kdo milujete jahody, budete milovat tuhle zmrzku. Zralé jahody rozmačkejte na dřeň, přidejte javorový sirup podle chuti a dejte první vrstvu téhle lahodné dřeně do tvořítek. Následuje zakysaná smetana a opět jahodová dřeň. Špejlí nakonec ve tvořítku trochu promíchejte, abyste docílili mramorového vzhledu.
Kořeněné nanuky na léto i na Vánoce
A teď trocha zimní nostalgie – svařte plnotučné mléko se skořicí, badyánem a perníkovým kořením, přilijte hrnek černého čaje a máte základ na tuhle kořeněnou parádu. Co se týče ovoce, můžete do nanuků pokrájet například fíky, které se ke směsi skvěle hodí. Další variantou jsou oříšky či mandle, nebo čokoládové vločky.
Foto: Shutterstock, Pinterest
Nejlepší letní zmrzlina: domácí! Udělejte si ke svačině květinovo-ovocné nanuky
-
Redakční mixování aneb jak udělat lahodné smoothie ve vakuu!
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Tento super mixér od Catler umožní zpracovat suroviny bez přístupu vzduchu, což výrazně zpomaluje jejich oxidaci, také dochází k...
-
Valentýnská večeře: objevte místa, kam zajít za romantikou a dobrým jídlem
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, láska, tipy
Stůl pro dva, prosím! Valentýnská večeře je perfektním způsobem, jak spojit lásku k dobrému jídlu i milovanému člověku. Kde...
-
Vraťte křen do vaší kuchyně. Tato aromatická pochoutka prospěje vašemu zdraví!
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Křen. Štiplavá, aromatická pochoutka, která do české kuchyně patří. Jenže ruku na srdce – kdy jste jej naposledy použili...
-
Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Ghí je východními kulturami už tisíce let doporučováno jako nejlepší produkt pro zdravý životní styl i léčbu. V kuchyni je...
-
Na skok do Řecka: Dobroty, které stojí za to ochutnat
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, cestování, inspirace, tipy
Co se vám vybaví, když se řekne dovolená Řecko? Křišťálově čisté moře, bílé domečky i pohostinnost místních sem láká...
-
Proč jsou proteiny důležité a jak je můžeme doplnit?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky lidského těla. Lidské tělo je až z 20% tvořeno právě bílkovinami. Kvůli výstavbě...
-
Oslavte světový den veganství skvělými zimními recepty
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, rostlinně, zdravá strava
Mezi doporučení většiny expertů na výživu patří zařazení alespoň jednoho bezmasého jídla týdně. Faktem ale zůstává, že spotřeba masa...
-
Hovězí maso v podzimní kuchyni: Vyzkoušejte nové recepty
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, zdravá strava
odzim je tady konečně v celé své kráse a s ním i touha vyčarovat si v kuchyni pokrmy, které pořádně zahřejí, zasytí...