V Jídelně Kuchařek bez domova zahajují již čtvrtou sezónu a na podzim se s jejich červeným stánkem s dobrotami můžete setkat na nejrůznějších akcích. Ženy, které neměly domov, dostaly šanci změnit svůj život a zapojit se zpět do společnosti díky svému umu.
„Neměly jsme domov a některé z nás ho stále nemají. Rády vaříme a chceme se přínosně zapojit do společnosti. Nezisková organizace Jako doma nám umožnila získat práci, veřejně prezentovat své kulinářské umění a měnit společenské vnímání bezdomovectví. V březnu 2017 jsme otevřely bistro, kde máme krásnou profesionální kuchyň, ve které připravujeme čistě rostlinné pokrmy i na cateringy a venkovní akce a kde je zároveň můžete v jídelně přímo ochutnat,” říkají ženy z týmu Kuchařek bez domova.
V jejich Jídelně, která má nyní prodlouženou otevírací dobu do 18 hodin, naleznete ve stálé nabídce obědy, nejrůznější slané a sladké dobroty, bezednou kávu a čerstvé ovocné šťávy. Při vaření není použito žádných živočišných složek a při provozu Jídelny se snaží chovat maximálně udržitelně k životnímu prostředí. Vítáni jsou zde i děti a pejsci a chcete-li pomoci dobré věci ještě více, můžete zakoupit tzv. zavěšený oběd pro lidi v nouzi.
Mezi nejoblíbenější jídla patří ukrajinský boršč, česká kulajda, houbová omáčka, segedín a další. Místní specialitou jsou pomazánky s domácím chlebem, který zde sami pečou. Milovníci sladkého si také přijdou na své. Zdejší nabídka může směle konkurovat veganským cukrárnám. Čokoládovo-avokádový dort se jen rozplyne na jazyku, neodoláte ani čokoládovým brownies či banánové bábovce. Vše je navíc zdravé, při slazení využívají především banány, datlový sirup nebo třtinový cukr.
Stánek Kuchařek bez domova potkáte na různých akcích a nabídku má také pestrou. Vždy záleží na akci a ročním období. Velmi oblíbené jsou však bramboráky či pizzoví šneci, dále snídaňové wrapy, sendviče nebo zeleninový guláš. Kuchařky vám také rády zajistí catering na velké i malé akce.
Kdo jsou Kuchařky bez domova
Jde o ženy v sociální tísni, ženy bez domova, se zkušeností s bezdomovectvím nebo bezdomovectvím ohroženy. Tři z žen mají pracovní smlouvu a dalších deset pracuje brigádně. Nikol, Iris, Simča, Kačka, Vlasta, Lenka, Carmen, Terka…, každá žije svůj život jinak, každá má jiné životní zkušenosti, ale ani s jednou z nich se život nemazlil. Některé nemají kde bydlet, jiné již díky dlouhodobé spolupráci s Jako doma bydlení našly. V Jídelně Kuchařek bez domova získaly nejen zaměstnání, ale i zkušenosti, prostor pro popovídání si, setkání se s dalšími ženami a bezpečné prostředí. „Především však zjišťujeme, že něco umíme. Na stánku si rády povídáme s lidmi, kterým naše jídlo chutná a chválu přijímáme s dojetím. I proto náš červený stánek často vídáte na nejrůznějších venkovních akcích. V září a dále na podzim tomu nebude jinak,” říkají Kuchařky.
Nevzdat se ani v době koronavirové
Doba, kdy byly restaurace uzavřeny, nebyla jednoduchá. Ubytovna nebo azylový dům nájem neodpustí ani v době mimořádných opatření, proto se Kuchařky spojily s platformou Breakfastory a rozvážely jídla do domácností. Jejich společný projekt Potěš obědem – objednejte si jídlo pro sebe a druhé získá senior nebo seniorka či rodiče samoživitelé zdarma – je svým způsobem zachránil a žijí z něj dodnes. Provozní Kuchařek, Veronika Zerzánová, zavolala zakladatelce Breakfastory Lucii Hyblerové a zmíněný projekt byl na světě. „Bylo úžasné pozorovat, kolik lidí si objednalo oběd domů ne proto, že by neměli možnost si dojít koupit nebo uvařit sami jídlo, ale proto, že tím pomáhali někomu, kdo si teplé jídlo dovolit nemůže, nebo si ho ze zdravotních důvodů nezvládne obstarat. A skvělé je, že to mělo i třetí rozměr, protože sociální podniky, které jídla vařily, to udrželo v té nejtěžší chvíli nad vodou a mohly dál zaměstnávat svoje lidi,” vzpomíná Veronika.
Facebook: jidelnakbd
Instagram: jidelna.kucharek.bez.domova
Foto: Shutterstock; archiv Kuchařek bez domova
Kuchařky bez domova zvou do svého bistra a vyráží i do terénu
-
Houbařská sezóna je v plném proudu: co dělat s přebytkem hub?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Houbařská sezona je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub...
-
Recepty, které musí vyzkoušet každý milovník hranolků
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Patříte mezi milovnice streetfoodového jídla, které si s oblibou užíváte na trzích nebo festivalech? Nenechte si ho ujít ani...
-
Antidegustace. Jak probíhá večer plný párování úžasného vína s výborným jídlem?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Párování vína s delikatesami: Objevte kulinářský zážitek s Vladimírem Vaňkem Právem se tato vinná degustace jmenuje zážitková. Jde o...
-
Tatarská omáčka: Vévodí letním grilovačkám, ale milujeme ji na různé způsoby
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, testování, tipy, zajímavosti
Tatarská omáčka patří v mnoha zemích mezi nepostradatelné součásti nejrůznější pokrmů. Jak chutná její nová vylepšená verze?
-
Podzimní dýňové recepty, které vás spolehlivě zahřejí
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Sezóna dýní je tady! Sychravé počasí přímo vybízí k tomu, abychom nahradili lehká jídla vydatnějšími pokrmy. Podzim bez dýně...
-
Zařaďte do jídelníčku více luštěnin. Připravíte z nich zdravé a chutné pokrmy
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Náš jídelníček obvykle hýří různými potravinami, ale často zapomínáme zařadit do něho luštěniny. Ty přitom značně prospívají našemu zdraví....
-
Recepty z cukety: špagety, placičky i muffiny, které stojí za to ochutnat
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, zdraví
Sezóna cuket startuje! Kromě toho, že je velmi dietní a má minimum kalorií. Jaké pochoutky si z cuket připravit?...
-
Kam zajít na nejlepší italskou kuchyni (nejen) v Praze
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, kultura, rodina, tipy
Ta nejlepší pizza, čerstvé těstoviny, mořské plody, dokonalá Burrata… Italská kuchyně je prostě láska! Ať už plánujete, kam zajít...