151

Další z řady zvířecích rodičů, který se vzorně starají o svá mláďata, jsou tučňáci císařští. Zde to jsou paradoxně hlavně samci, kteří mají zásluhu na zdárném vývinu mláďat.

Tučňák sexuálně dospívá ve věku asi tří let. Rozmnožování probíhá na začátku antarktické zimy, kdy se jedinci v koloniích přesouvají z moří do hnízdišť. Samice po oplodnění vyvrhne jedno vejce vážící 460–470 g. Jelikož je velmi vyhladovělá a trpí nedostatkem živin, předá vejce samci a na dva měsíce odchází lovit do moře potravu.

Samec pak drží vejce 64 dní na svých nohách, dokud se mládě nevylíhne. Sám během tohoto procesu ztratí až 20 kg své váhy. Čerstvé mládě se pak stává zcela závislé na rodičích kvůli teplu a potravě. Než se vrátí jeho matka, krmí ho otec tvarohovitou hmotou, která se mu tvoří ve žláze v jícnu. Když se samice vrací, prohodí si role a za potravou se vydává tučňák.

Zajímavostí jistě i je fakt, že tučňák je sériově monogamní – jeden rok je věrný jednomu partnerovi, jen asi 15 % jedinců zůstane věrných jednomu partnerovi více let.

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account