Ani ve snu by vás nenapadlo „kazit“ chuť kávy smetanou, vanilkovým extraktem, skořicí i cukrem? Nic proti tomu, ale měli byste vědět, že podle vědců jste zřejmě sadista s nemalou poruchou osobnosti. A to jako vážně?!
Trvalo hodně let, než vzali odborníci kávu na milost, přičemž o ní přestali uvažovat jako o něčem, co ohrožuje kardiovaskulární systém, škodí zažívání, způsobuje bolesti hlavy a nahrává depresím. Dnes je ve vědeckých kruzích černé zlato obecně vnímáno jako prostředek, který, užívá-li se s mírou, pomáhá spalovat přebytečný tuk a odvrací hrozbu cévní mozkové příhody, zatímco příznivě ovlivňuje dlouhověkost. Ani vy si den bez šálku aromatického nakopávače neumíte představit? Pak se nabízí otázka, jak ho vlastně pijete.
Tajemství přidaných ingrediencí, které šokuje
Ano, někdo si do zmíněného nápoje směle přidá mléko, cukr či jiná „vylepšovadla“, zatímco jiný by ji s těmito přísadami ani nepozřel. Podle rakouského výzkumu uskutečněného na Univerzitě Innsbruck má však preference chutí hodně společného s lidskou osobností. Jak se to projevuje v praxi? Těžko říct, zda vás tyto informace dvakrát potěší…
Okno do duše, jež číhá v hrnku
Experti do svého výzkumu zahrnuli celkem 950 dospělých jedinců, jejichž věk se pohyboval kolem 35 let. Všichni respondenti absolvovali test osobnosti, jenž hodnotil úroveň možné agrese, neurotismu, otevřenosti, empatie i svědomitosti. Nemalý důraz se kladl i na jakékoli známky sadismu, psychopatie, narcismu, extroverze a manipulativního chování. Účastníci studie byli rovněž požádáni, aby formou dotazníku sdělili, jaké potraviny a nápoje mají nejraději. Co při analýze nashromážděných dat vyplulo na povrch?
Hořké kafe jako signál temné povahy
Z poznatků následně vyplynulo, že adepti, kteří se netajili svou náklonností k hořkým chutím, vykazovali charakteristické rysy, jež autoři průzkumu označili za zlovolné. Velkým překvapením bylo také zjištění, že převážná většina vyznavačů černé kávy se podle expertů v reálném životě chová poněkud antisociálně, neboť jejich osobnostní zkouška odhalila stopy sadismu a psychopatie. Na straně druhé milovníci cukru, kteří si toto sladidlo do kofeinové vzpruhy vždy přidávají, jsou prý pozitivní, přátelští, sympatičtí a tolerantní k okolí.
Foto: Shutterstock
Co o vás vypovídá váš šálek kávy? Pijete černou nebo s mlékem?
-
Připravte si sladké italské dezerty. Je to raz dva!
Petra Kubal||Kulinářské tipy
Milujete sladké, lehké dezerty, které se připraví raz dva? Než rozpálíte troubu na koláč nebo bábovku, ještě si od...
-
Zdravé svačinky do školy aneb výživné dobroty, které si děti zamilují
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, děti, tipy, vaření
Jednou z věcí, kterou děti potřebují pro svůj zdravý vývin, je jíst pravidelně a výživně. Důležité jsou tak i...
-
Osvěžující recepty z okurky pro horké letní dny
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Okurkami se to na zahradách nyní jen hemží a rostou doslova před očima. Inspirujte se jednoduchými neokoukanými a velmi...
-
10 nápadů na super roztomilé dětské narozeninové dorty
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, cukroví, děti, dezert, tipy
Blíží se oslava narozenin vaší ratolesti? V ideálním světě bych měla dostatek času (a energie) na to upéct vlastní...
-
Jahodové mámení aneb recepty pro svátek i všední den
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, nápoje, recepty, tipy
Chuť a vůně čerstvých jahod je jakýmsi příslibem blížícího se léta a většina lidí je miluje v jakékoliv podobě....
-
Znáte nejlepší snídani na světě? Zapečený sendvič z toastového chleba Croque Monsieur nabo Croque Madame!
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. U tohoto receptu hraje hlavní roli toastový chléb bez éček (zkuste nový...
-
Vejce jako symbol jara: praktické rady, které rozhodně v průběhu Velikonoc využijete
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, ekologie a udržitelnost, tipy, velikonoce
Kraslice neboli zdobená vejce jsou odjakživa symbolem Velikonoc a potažmo také přicházejícího teplého období, kterého se všichni už jistojistě...
-
Kam vyrazit na večeři na Valentýna, když chcete něco speciální, vegetariánského nebo degustačního?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, ekologie a udržitelnost, tipy
Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Pokud chcete dnešní den svátku všech zamilovaných připravit pro svou drahou...