Nebude trvat dlouho a v zahradách začne dozrávat nejrůznější ovoce, co si z něj tedy upéct výborný koláč? Zapomeňte však na chvíli na bublaniny a další klasické koláče na plech, vyzkoušejte mini koláče. Jsou roztomilé, nesmírně chutné, jednoduše je sbalíte s sebou i na cesty a snadno se sdílejí s přáteli. Nemluvíme však ani o kynutých koláčkách, nýbrž třeba o zmenšených verzích oblíbených koláčů (například mřížkové, s drobenkou apod.), k jejichž přípravě využijete formu na muffiny či na tartaletky.
Základem tohoto typu mini koláčků je tence vyválené těsto (použít je možné i listové těsto), z něhož vykrájíme kolečka, jimiž vyložíme formu na muffiny (či tartaletky) vymazanou dobře máslem. Zbylé těsto nevyhazujte, využijete ho na ozdobení (například vytvoření mřížky). Těsto udržujte v chladu, ideálně jej tedy během přípravy náplně vložte do ledničky. S náplněmi si můžete vyhrát dle fantazie a kromě sladkých variací vytvářet i slané. Pojďme se inspirovat.
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a vyjměte těsto z lednice, aby se zahřálo na pokojovou teplotu. Postříkejte všechny košíčky formy na muffiny sprejem na pečení, nebo vymažte máslem. Rozválejte těsto a skleničkou nebo vykrajovátkem na sušenky vykrájejte kolečka o velikosti, která se vejde do každého košíčku na muffiny.
V míse smíchejte jahody, cukr, vanilku, citron, kůru a kukuřičný škrob. Naplňte každý košíček do 3/4 jahodovou směsí. Navrch položte koláčovou kůrku (buď vytvořte mřížku nebo použijte plnou horní část a propíchněte ji). Vrchní část každého mini koláče lehce potřete vajíčkem. Pečte 30-35 minut nebo dokud náplň nezezlátne a nevytvoří se bublinky. Vyjměte z trouby, formu na muffiny položte na drátěnou mřížku a před podáváním nechte alespoň 1 hodinu vychladnout.
Postup
Prsty vmíchejte kůru do cukru. Připravte si borůvky (Mražené můžete smíchat s citronovou šťávou, kůrou, cukrem a tapiokou. Nechte je rozmrazit asi 15 minut). Slijte přebytečnou šťávu. Vyválejte těsto na koláč, vykrojte 24 koleček.
Každé kolečko těsta vložte do formy na muffiny. Naplňte borůvkami a pečte 20 minut při teplotě 200 °C.
Postup
Troubu zahřejte na 190 °C. Lehce postříkejte 12 košíčků na muffiny nepřilnavým sprejem na vaření, nebo vymažte máslem. Oloupejte a rozčtvrťte brambory a uvařte je v osolené vodě doměkka (asi 15 minut). Zatímco se brambory vaří, rozehřejte olivový olej na velké nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte mleté hovězí maso a steakové koření a opékejte, dokud maso nezhnědne, a občas ho lžící rozbijte. Do pánve přidejte kečup, worcestrovou omáčku a mraženou zeleninu a vařte 2-3 minuty, dokud se maso neprohřeje. Ochutnejte koření a podle potřeby osolte nebo opepřete.
Odstavte a dejte stranou. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto. Vymačkejte těsto do obdélníku a nakrájejte ho na 12 rovnoměrně velkých čtverců. Do každého košíčku na muffiny vložte jeden čtvereček těsta a jemně ho přitlačte ke dnu a ke stěnám košíčku. Osušte a rozmačkejte brambory, podle potřeby přidejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Každý košíček naplňte 1-2 lžícemi hovězí náplně a navrch dejte lžíci bramborové kaše. Pečte 15-20 minut, dokud těsto nezezlátne. Před podáváním nechte 5 minut vychladnout.
Koláčové těsto
Ingredience
½ šálku rostlinného tuku
1 ½ šálku univerzální mouky
½ lžičky soli
½ šálku studené vody
Postup
Tuk, mouku a sůl smíchejte vidličkou nebo mixérem, dokud se těsto nestane velmi drobivým. Přidejte tolik vody, kolik je potřeba, aby těsto drželo pohromadě, a lehce promíchejte vidličkou.
Zdroj: Wikipedia Commons, thesweetestoccasion.com, spinachtiger.com, www.tablespoon.com, www.allrecipes.com
Foto: Shutterstock