Křen. Štiplavá, aromatická pochoutka, která do české kuchyně patří. Jenže ruku na srdce – kdy jste jej naposledy použili při vaření nebo servírování jídla? Křen přitom dokáže vaše kuchařské umění snadno a rychle rozšířit o nový rozměr. A co víc, prospěje i vašemu zdraví.
Možná si říkáte, že používat křen při vaření znamená strávit spoustu času jeho čištěním, škrábáním, strouháním… A právě čas je něco, s čím v dnešní uspěchané době bojujeme všichni. Naštěstí existuje řešení, jež vám práci výrazně usnadní. A tím je strouhaný křen, který seženete v obchodě. Vydrží v lednici a je vždy připraven (zcela bez práce a ztráty času) k použití. A také k tomu, aby vás proměnil v obdivovanou kuchařku či kuchaře. Jak ale strouhaný křen při vaření využít, do jakých pokrmů se hodí a jaké výhody nabízí tato pochutina pro vaše zdraví?
Od čalamád po polévku
Křen dnes většina z nás používá především jako pochoutku k párkům nebo zabijačkovým dobrotám. Ovšem jeho využití je mnohem univerzálnější! „Křen k naší kuchyni zkrátka patří. Dříve se ale používal daleko víc, rostl na každé zahrádce. Přidával se do kdejakého pokrmu – obdobně jako česnek, aby byli lidé zdraví. Používal se do polévek, bramborových placek, sypal se s ním guláš, aby měl ten správný říz,“ říká známý šéfkuchař Petr Kosiner, který je mnohonásobným držitelem ocenění Česká chuťovka, podle kterého je na čase, aby se křen opět vrátil na naše talíře.
O tom, jak všestrannou surovinou křen je, svědčí i fakt, že se může přidávat do sterilované zeleniny, kterou úžasně ochutí, do zelí, čalamád, pálivých kečupů apod. A nejspíš všichni známe křen s jablky (neboli vejmrdu), jenž je oblíbenou přílohou k vařenému nebo uzenému masu. Stačí mít po ruce (respektive v lednici) strouhaný křen a hned můžete servírovat originální večeři, která nejenže skvěle chutná, ale navíc prospěje zdraví celé rodiny!
Pro chuť i zdraví
Křen totiž byl (a je) oblíbenou pochoutkou nejen pro svou nezaměnitelnou chuť, ale také pro své příznivé účinky na zdraví. Posiluje imunitní systém, má protizánětlivé účinky, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a tím i naše zažívání. Navíc snižuje krevní tlak a představuje také skvělého pomocníka, pokud vás trápí nachlazení (při něm pomůže i inhalace křenové vůně) nebo chřipka.
Křen obsahuje řadu cenných vitaminů a minerálů, ostatně zajímavé je, že například vitaminu C v něm najdete více než třeba v citronu. „Nejvíce vitaminu C si křen samozřejmě zachová, pokud jej konzumujete syrový. Při tepelné úpravě se, ostatně jako u jiné zeleniny, jeho účinnost snižuje,“ vysvětluje Petr Kosiner. „Čerstvý křen zkrátka představuje chuť a zdraví na talíři,“ dodává.
Tip šéfkuchaře
A jaký oblíbený křenový recept má Petr Kosiner? „Jednoznačně houskový knedlík s křenem, který jsem vymyslel. Má výraznou chuť a skvěle se hodí například ke guláši, a to jak k vepřovému, hovězímu nebo třeba k dančímu, tak i ke zvěřině,“ říká šéfkuchař, který přidává i recept na křenovou polévku, se kterou jistě potěšíte i ty nejnáročnější strávníky.
Potřebujete strouhaný křen, tmavý chléb, olivový olej, sůl, pepř, smetanu, brambory na kostky, vývar, šalotku a máslo.
Na másle opečeme rozdrobený chleba a šalotku. Zalijeme vývarem, přidáme strouhaný křen a vaříme asi půl hodiny. Pokrájené brambory na kostičky nasypeme do vývaru a vaříme doměkka. Všechno rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, osolíme, opepříme. Nakonec ještě jednou přidáme nastrouhaný křen pro lepší chuť.
Další inspiraci v podobě lahodných receptů s křenem najdete ZDE!
Kde ale čerstvý křen v dnešní době sehnat? Nebojte, jak už jsme psali v úvodu, nemusíte se pod rouškou noci plížit s rýčem na sousedovu zahradu, abyste mu kus křenu „ukradli“. Skvělým tipem je Křen ostrý, jako čerstvě nastrouhaný značky Zimmermann, který seženete v chlazené zelenině ve všech supermarketech BILLA ČR a který díky své jedinečné chuti a aromatu spolehlivě nahradí čerstvě vykopaný křen ze zahrady. Bez strouhání, bez rizika zranění. Nevyčpí, nezešedne, nepřestane pálit, je vždycky po ruce nastrouhaný v lednici. Žádné zbytky, žádné vyhazování, jen křen!
Foto: Shutterstock/Knedlíky Láznička/efko
Vraťte křen do vaší kuchyně. Tato aromatická pochoutka prospěje vašemu zdraví!
-
Čas otevřít bublinky: Zjistěte, jak správně otevřít láhev sektu
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, kultura, tipy
Bez skleničky bublinek si pořádnou oslavu neumíme představit. Jak ale vlastně správně otevřít láhev sektu? Zeptali jsme se profesionálů...
-
Tatarka: Kde se vzala lahodná krémová omáčka, které Češi zcela propadli?
Kristýna Solničková||Kulinářské tipy, inspirace, recepty, tipy, zajímavosti
Snad v žádné české domácnosti nesmí chybět majonéza a tatarská omáčka. Zvláště tatarka doplní spoustu pokrmů. Kde se ale...
-
TIPY na dárky: co dát kamarádce, která miluje vaření
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, domácnost, vánoce
Už jste se také zapojili do každoročního kolotoče vybírání vánočních dárků? My také! Proto se vám budeme snažit toto...
-
Nasušte si dokonalé domácí křížaly, s našimi tipy to půjde snadno
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, domácnost, inspirace, tipy
Jednou z tradičních podzimních činností je bezesporu sklizeň jablek. Jak si je ale uchovat do zásoby na zimu? Zkuste...
-
Poradíme vám, jak nejlépe vybrat to pravé krmivo pro vaši kočku
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Brit Care Cat podporuje zdraví koček: Výživa pro různé potřeby a věk Kočky se od sebe navzájem liší stejně...
-
Bylinková terapie aneb jak léčily naše babičky
SylvaHoráková||Kulinářské tipy
Zpět k bylinkám: Objevte kouzlo tradičního léčení a harmonie Je tu podzim se svými hýřivými barvami oděnými do mlživého oparu...
-
Vyzkoušejte tři skvělé recepty z cukety, tentokrát naslano
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Cuketa je výborná zelenina, kterou lze použít do slaných i sladkých receptů a vlastně nikdo nepozná, že tam vůbec...
-
Nezaměnitelná chuť rebarbory v receptech, které zachutnají všem
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, recepty
Rebarbora neboli reveň kadeřavá je rostlina pocházející z Číny, kterou s oblibou využíváme v kuchyni, a to především do...