Velikonoční sekaná s vejcem v křehkém těstě

Vytisknout recept
Nejprve si vyrobíme křehké těsto, které nám musí chvíli odpočívat. Smícháme sypké suroviny, přidáme máslo, vajíčka a trošku vodu. Řádně prohněteme, uděláme "hroudu", kterou zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice na zhruba půlhodinku odpočinout.
Do hlubší větší mísy si pokrájíme pečivo, zvlhčíme mlékem. Přidáme oba dva druhy masa a veškeré další suroviny. Rukama pořádně prohněteme, ochutíme.
Vajíčka vařená na tvrdo oloupeme.
Sekanou hmotu rozprostřete na obdélník (ideálně na potravinářské folii, pečícím papíru či alobalu), a do jeho středu dejte rozkrojená vejce tak, aby navazovala jedno na druhé. Překryjte je z obou stran hmotou na sekanou a dobře uhlaďte tak, aby v sekané nezůstaly vzduchové bubliny.
Vychlazené těsto pak rozválejte na pomoučené ploše na sílu zhruba 3 až 4 milimetrů, připravenou sekanou položte na střed. Kraje potřete vodou a sekanou do těsta pevně zabalte ze všech stran. Na plech ji dejte spojem dolů a potřete vajíčkem, zbylé těsto použijte na ozdobení. Pečte při 200 °C 20 minut, pak dopékejte při 180 °C dozlatova. (Vnitřní teplota pro zkoušku teploměrem činí 70 °C.)
 
ks - KŘEHKÉ TĚSTO:
400g - hladká mouka (já kupuji Babiččinu)
200g - změklé máslo
2ks - vejce menší celá
1dcl - voda - necelé
ks - špetka cukru, špetka soli
ks - SEKANÁ:
500g - mleté maso vepřové cca
250g - mleté maso hovězí cca
1ks - střední cibule najemno krájená
2-3ks - stroužek česneku
2-3ks - starší housky, rohlíky či pár plátků veky
2ks - vejce menší celá
1,5dcl - mléko
ks - sůl, pepř, majoránka
5-7ks - vařená vejce
příprava - 60
vaření - 40-50
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account