Vejce patří mezi základní potraviny každé české domácnosti. To, odkud vejce pochází, zajímá čím dál více lidí. Jak zjistit, že vajíčko není z velkochovu, kde slepice nemají ani tolik prostoru, aby se otočily ve své kleci, ve které stráví svůj krátký život, a o tom kde se dají koupit vajíčka z farmy, co chutnají jako ta domací, si přečtěte v tomto článku.

Odkud vejce pochází?

„Kde bylo vejce sneseno, zjistí zákazník snadno podle označení na skořápce – způsob chovu určuje první číslice vyražená na vejci. Klecový chov je označen číslem tři a v celkové produkci vajec tvoří 87,58 %, dvojka značí halový chov, ze kterého pochází 11,95 % vajec, volný chov je značen číslem jedna a pochází z něj 0,17 % prodávaných vajec, nejmenší podíl 0,3 %, představuje ekologický chov značený nulou,“ řekla Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. 

Pokud máte jakožto zákazník zájem o vejce z volného nebo ekologického chovu, musíte pro ně zamířit k lokálním prodejcům, nebo na farmářské trhy. A opravdu se to vyplatí, žloutky mají krásně sytě žluté a chutnají jako ta domácí. Nosnice takových vajíček mají možnost nejen volného výběhu, ale také přirozené potravy, jako je tráva, různé bylinky, hmyz atd. Užívají si oproti slepicím z velkochovů opravdu kvalitní život – pohyb na čerstvém vzduchu, znají slunce i déšť a mají pestrou stravu. 

Věděli jste že

  • Každý Čech v loňském roce zkonzumoval průměrně 258 vajec. 
  • V loňském roce se v Česku vyprodukovalo přes dvě miliardy vajec.
  • Ze zahraničí se jich do republiky dovezlo dalších 665 milionů.
  • Průměrná spotřebitelská cena byla v loňském roce 3,63 koruny.
  • Většina vajec na tuzemském trhu pochází z velkochovů.

Supermarkety nabízejí bohužel zpravidla vejce pouze z nehumánních klecových velkochovů. V nich existuje mnohem větší riziko přenosu chorob. To je mnohdy potlačováno preventivní dávkou antibiotik, která se samozřejmě propíše do kvality vejce – lidé tak spolu s vejci konzumují také antibiotika.
Původ vajec
Nejvíce se jich do Česka dováží z Polska. Poznat, ze které země ale vejce pochází, je pro zákazníky často obtížné. Současná legislativa umožňuje, že vejce prodávaná v obalech s uvedenou zemí původu Česká republika vůbec nemusí pocházet z Česka. Za zemi původu se totiž podle zákona považuje ta země, kde došlo k jejich poslední podstatné úpravě, a za tu se považuje i balení. Orientaci, odkud vejce skutečně pochází, usnadňuje kód vytištěný přímo na skořápce, ten ale spousta lidí nedokáže rozluštit. Zemi původu označují písmena za první číslicí. Tuzemská vejce nabízejí opět spíše menší prodejci, v supermarketech tvoří převážnou část nabídky vajec z dovozu.
Kvalita
Jedním z nejrozšířenějších mýtů je ten, že kvalitní vejce se pozná podle barvy žloutku. Tu už ale umějí chovatelé uměle „vylepšit“. „Chovatelé mohou do krmiva slepic přidávat barvivo, díky kterému je potom vaječný žloutek sytě žlutý. Kvalita vajec je zásadně závislá na způsobu života slepice – jak na pohybu, tak krmivu. Drobní producenti jsou v 99 procentech současně i majitelé chovů a více než tlak na maximalizaci zisku je pro ně důležitá kvalita produkce. Proto například používají vlastní krmné směsi namísto průmyslově vyráběných granulátů. To vše následně ovlivňuje výživové hodnoty a chuť vajec,“ řekl Martin Prokop.

Jako u většiny potravin i kvalitu vajec ovlivňuje čas. Lidé ale často nevědí, jakou trvanlivost vejce mají a jak si jejich čerstvost ověřit. „Reálná trvanlivost vejce je zhruba tři týdny. Osobně bych ale doporučil nekonzumovat vejce starší 14 dní. Jedním ze způsobů, jak zajistit čerstvost potravin, je nenakupovat do zásoby, ale průběžně nakupovat v menším objemu několikrát týdně. Zárukou čerstvosti je i nákup od lokálních dodavatelů,“ vysvětlil Prokop, zakladatel projektu Z farmy domů.

Triky jak si ověřit čerstvost vajec
Plavec – čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce vhozené do vody klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.
Konzistence – čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé.

Šplouchání – pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet téměř žádný zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé. Tato metoda má tu výhodu, že ji můžete vyzkoušet rovnou v obchodě.

Foto: Shutterstock, archiv

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account