Zahrady už se postupně plní nejrůznějšími pěstitelskými úspěchy, což je velká radost, ale také s tím ruku v ruce přichází otázka, jak vše zpracovat. Zavařování a další způsoby konzervace potravin se tak hlásí o slovo, pojďme se jim tedy chvíli věnovat.

Začněme něčím sladkým, co se skvěle hodí k palačinkám, namazání na chleba, při pečení nebo si prostě jen vezmete lžičku a necháte se unášet na vlnách chutí. Řeč je o marmeládách a džemech všeho druhu. Přinášíme vám inspiraci od našich čtenářek na několik netradičních receptů.

Recept připravila Karin Boušková.

Jahodový džem s kakaovými boby

Ingredience

500 g jahod

500 g třtinového cukru

1 lžíce kakaa

10 kakaových bobů – nepražených

Instrukce

Kakaové boby oloupeme a rozdrtíme v hmoždíři či mixéru. Spolu s jahodami a cukrem dáme do hrnce (postupně můžeme podle chuti doslazovat) a vaříme dlouho na mírnou teplotu, občas zamícháme. Můžeme rozmačkat šťouchadlem na brambory. Ke konci přidáme lžíci kakaa. Džemem plníme sklenice, víčka od sklenice potřeme zevnitř rumem případně lžičkou rumu pokapeme vrch marmelády. Naplněné sklenice zavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Recept připravila Marcela Zavadilová.

Rybízovo-banánová marmeláda s mandlovým nádechem

Ingredience

Mix rybízů (černý, červený, bílý)

banány

4 sáčky cukru s mandlovou příchutí

2 sáčky želírovacího cukru 2:1 (množství ovoce zvolte podle údajů na cukru)

Instrukce

Rybíz pečlivě očistíme a vaříme až do úplného rozvaření. Vzniklou směs rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník či plátno, čímž vzniknou přibližně 3 l šťávy bez peciček. Banány oloupeme a rozvaříme tak, aby vznikl 1 l banánového pyré. Rybízovou šťávu promícháme s banánovou hmotou. Přidáme cukry s mandlovou příchutí a želírovacího cukry 2:1, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Čas se může lišit dle použitého želírovacího cukru. Odebereme případnou pěnu a horkou marmeládu opatrně nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru.

Recept připravila Karin Boušková.

Džem z černého rybízu bez vaření

Ingredience

1 kg černého rybízu

800 g cukru krystal

Instrukce

Rybíz zbavíme stopek, opláchneme a rozmačkáme, postupně přidáváme cukr a třeme, až se všechen cukr rozpustí. Třeme opravdu dlouho, minimálně půl hodiny, směs tak zhoustne na konzistenci džemu. Dáme do čistých sklenic, okraje sklenic přetáhneme celofánem a zavíčkujeme, nebo jen převážeme gumičkami. Džem uchováváme v lednici, vydrží minimálně 4 měsíce. Je výborný na pečivo, vdolky a lívance.

Foto: Shutterstock; se souhlasem Karin Bouškové a Marcely Zavadilové

Tagy:
3 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    zajímavé tipy

  2. Romana Mlynářová 2 roky ago

    Vyzkouším rybízový, vypadá to na úrodu

  3. Domácí marmelády mám ráda. Také jsem vařila višňovou a švestkovou marmeládu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account