Na začátku září byly slavnostně vyhlášeni výherci soutěže Česká biopotravina roku 2019. A protože v redakci nejen ujíždíme na všem dobrém, čím můžeme potěšit své chuťové buňky, ale poslední dobou objevujeme i svět biopotravin, rozhodly jsme se některé z výherních dobrot otestovat.
A tak jsme svým mlsným jazýčkům podrobily absolutního vítěze celé soutěže Česká biopotravina roku BIO Kaštánkovo sušené maso s tymiánem a zázvorem od Ing. Spitzové, BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej, BIO švestková povidla od Davida Ryšavého a biovíno Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák.
Snídaně, co nejen chutná
Jako první přišel na řadu bio makový olej. S makovým olejem jsme se všechny setkaly úplně poprvé, takže jsme byly vážně zvědavé, jak nám bude chutnat. Nejdřív jsme se musely poradit přímo se stránkami výrobce, jak vlastně makový olej použít. A protože se hodí především ke sladkým pokrmům, rozhodly jsme se jej – společně s povidly – otestovat v naší oblíbené ovesné kaši.
Recept děláme jednoduchý – prostě vezmeme jemně mleté ovesné vločky v biokvalitě, spaříme je v lehce osoleném biomléku (případně v sójovém mléku, pokud mu dáváte přednost). Jak poznat, že jsou suroviny bio? Jednoduše – všechny biopotraviny jsou označeny buď celostátní ochrannou známkou, takzvanou biozebrou, nebo evropským značením neboli biolistem.
Když je základ kaše hotový, přichází na řadu dochucování a zdobení. Úžasně se k tomu hodí oříšky, ovoce (samozřejmě bio), zkrátka cokoli máte rádi. Ke slazení se nám nejlíp osvědčil med od Bářina dědečka, kterým jsme v redakci nahradily cukr. Inovací byl v rámci testování právě bio makový olej od Bohemia Olej, který je lisovaný zastudena z českého máku. Stačilo přidat pár kapek a kaše se úžasně zjemnila a dostala trochu jinou chuť. „Těžko se vlastně popisuje, spíš by se dalo říct, že kaše dostala šmrnc a zvýraznily se všechny chutě dohromady. To jsem úplně nečekala,“ usmívá se Bára. „Ale překvapení to bylo veskrze pozitivní, rozhodně ho budeme zkoušet dál. Skvělý bude určitě i do ovocného salátu,“ dodává. Ostatně díky pár kapkám oleje vaše tělo lépe zpracuje i vitaminy rozpustné tuky a makový olej sám dodá důležitý vitamin E a nenasycené mastné kyseliny.
Svačinka pro milovníky sladkého
A když už jsme začaly den nasladko, rozhodly jsme se v něm i pokračovat. Ostatně jak lépe otestovat bio švestková povidla? Prostora naší redakční kuchyňky nejsou na nějaké velké pečení úplně vhodné, a tak jsme se rozhodly místo tradičních povidlových buchet vsadit na palačinky, které navíc milujeme všechny. Vyzkoušely jsme jejich „odlehčenou“ verzi, která neobsahuje pšeničnou mouku – ale nebojte, na chuť jsou prostě skvělé!
Biovločky, které nám zbyly z rána, jsme dohladka umixovaly s biomlékem, trochou soli, špetkou cukru a biovejci (konzistence by měla připomínat tradiční palačinkové těsto) a pak už přišlo na řadu smažení. Není třeba dodávat, že některé nedočkavé testerky ujídaly palačinky prakticky přímo z pánve.
A mohla za to i bio švestková povidla od Davida Ryšavého. „Úplně mi připomněla chuť domácích babiččiných povidel z dětství. Po prvním ochutnání je jasné, že tyhle švestky uzrály pod českým sluncem,“ pochvaluje si Pája. A měla pravdu – švestky, ze kterých jsou povidla se urodily v ekosadech Komňa, v oblasti Moravského Slovácka, a to bez jakýchkoli chemických postřiků či hnojiv. „Je mi víc než sympatické, že není v povidlech žádný přidaný cukr, o nějakých konzervantech ani nemluvě. Zkrátka úžasný návrat do dětství se vším všudy,“ rozplývá se.
A večer naslano s lahodným mokem
I když nemáme se sladkými dny potíže, přece jen jsme se nakonec rozhodly v rámci testování chutě vyvážit a večer jsme se rozhodly věnovat slaným dobrotám. Tedy jedné – Kaštánkovu sušenému vepřovému masu s tymiánem a zázvorem.
„Nebudu lhát, trochu jsem čekala nějaké ochucené ‚jerky‘, jako si člověk koupí na pumpě, ale Kaštánkovo maso mě vyvedlo z omylu,“ směje se Tereza. Biomaso je získáváno z přeštických prasátek, jejichž maso patří k těm nejkvalitnějším, jež jsou u nás k dispozici. A jemná chuť tymiánu a zázvoru ho úžasně doplňuje. „Přitom ale koření chuť samotného masa nijak nepřebíjí, což musím hodně ocenit. Usušené je maso tak akorát – nehrozí, že si na něm vylámete zuby. A krom toho mě hodně baví i obal,“ dodává Terka.
A my s ní můžeme jen souhlasit – upřímně řečeno není vůbec divu, že se právě Kaštánkovo maso stalo absolutním vítězem České biopotraviny roku 2019.
Abychom testování stylově ukončily, načaly jsme si na samotný závěr bio slámové víno Ryzlink rýnský od Víno Marcinčák. Vinař Petr Marcinčák se na slámová (a také ledová) vína specializuje, jeho výrobky mají za sebou již řadu ocenění. A právem k nim patří i to poslední.
„Mám slámová vína ráda, ale bohužel jen málokdy se najde značka, které bych hned po prvním ochutnání propadla,“ říká Míša. „Tenhle Ryzlink je ale čestnou výjimkou. Má úžasně plnou chuť, která je medová, ovocná, ale i lehce květinová… Rozhodně to není víno, které si dáte k nedělnímu obědu, ale pro večerní upíjení je jako dělané. Navíc když víte, že bylo vyrobeno zcela přirozenou cestou s respektem k surovině i přírodě, musí vám prostě chutnat o to víc,“ chválí Míša.
Nadchly jsme vás také pro bio? Na stránkách www.myjsmebio.cz najdete i řadu dalších tipů, jak objevovat kouzlo biopotravin. Tak dobrou chuť!
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Více tipů na zajímavé akce či příležitosti poznat svět biopotravin a ekologického zemědělství najdete na www.mesicbiopotravin.cz.