Letošní úroda ovoce je na mnoha místech vlivem počasí či po zásahu ptactva velmi omezená, přesto na nějaký lahodný domácí koláč určitě postačí. Bublaniny, koláče s drobenkou nebo třeba tvarohové mohou mít mnoho podob, podobně variabilní jsou také osvěžují nepečené koláče či dorty. Nemáte-li vlastní zahrádku, vyzkoušejte četné samosběry nebo farmářské trhy, chuť takového ovoce bude úplně jiná, než při jeho zakoupení v supermarketu.
Ovoce je skvělým přírodním zdrojem energie, vitamínů, vlákniny, minerálů, antioxidantů i enzymů. Mezi jeho další benefity patří pozitivní vliv na trávicí soustavu a metabolismus, přičemž každý druh ovoce obsahuje vlastní jedinečný soubor živin a prospěšných látek pro naše tělo. Například je důležité jíst různě barevné ovoce. Konzumací ovoce, ovšem v rozumné míře, můžete snížit riziko vzniku srdečních onemocnění, zánětů či rakoviny, zvláště bobulovité ovoce a citrusové plody představují velmi účinnou prevenci různých onemocnění.
Pojďme však k tomu hlavnímu – inspiraci na recepty, které můžete obměňovat dle libosti a dostupného ovoce. Podělte se s námi na oplátku o vaše osvědčené recepty.
Jahodový koláč s drobenkou
Ingredience
Těsto
500 g polohrubé mouky Karlova Koruna
250 ml mléka, vlažného
80 g krupicového cukru
25 g čerstvého droždí
2 žloutky
80 g másla + na vymazání
kůra z 1 bio citronu, nastrouhaná najemno
1 lžička soli
1 vejce na potření
Náplň
250 g tučného tvarohu ve fólii
1 vejce
50 g krupicového cukru
500 g jahod, rozpůlených
Drobenka
50 g másla
70 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru
mandlové plátky na posypání
Postup
Prosejte polohrubou mouku do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přidejte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, máslo, zbývající cukr, citronovou kůru, sůl a postupně i zbývající vlažné mléko. Zpracuje do hladkého těsta a nechte ho na teplém místě vykynout. Předehřejte troubu na 170 °C. Plech vymažte máslem a těsto vymačkejte po celé ploše, okraje nechte vyšší. Vymíchejte tvaroh, vejce a cukr dohladka a rozetřete ho na těsto. Poklaďte ho jahodami.
Na drobenku poprašte máslo hrubou moukou a posypte cukrem a rukama rychle zpracujte. Drobenkou pak posypte jahody a na ni na sypte mandlové plátky. Okraje koláče potřete prošlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova.
Nepečený piškotový dort se zakysanou smetanou a borůvkami
Ingredience
3 kelímky zakysané smetany
3 lžíce medu (nebo dle chuti)
1 kelímek tvarohu
1 balíček želatiny
250 ml mléka
500 g borůvek
1 balení dětských piškotů
Postup
Mléko s želatinou lehce zahřejeme, nevaříme. V míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, med a přidáme mléko s želatinou. Dobře spojíme.
Kulatou dortovou formu vyložíme piškoty, které můžete lehce pokapat třeba uvařenou kávou či likérem. Na piškoty nalijeme polovinu připravené směsi se zakysanou smetanou, na ni naskládáme borůvky, zalijeme druhou částí smetanové směsi a opět poklademe borůvkami. Variantou je, že část borůvek rozmixujete a přidáte do smetanové směsi. Dort dejte dobře vychladit, ideálně přes noc.
Broskvový koláč v křupavé krustě
Ingredience
Těsto (na 2 koláče, těsto jde dobře zamrazit pro pozdější použití)
2 ½ šálku prosáté mouky
1 lžička soli
1 šálek másla
1 rozšlehané vejce
2 lžičky octa
1/4 šálku mléka nebo vody
Krém
4 vejce
1 šálek bílého cukru
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce kukuřičné mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce jablečného octa
1/4 šálku plnotučného mléka
1/2 šálku rozpuštěného másla
2 broskve nakrájené na osminky
Těsto připravíme tak, že smícháme mouku, máslo a sůl. Vytvoříme drobenku a přidáme vejce, ocet a mléko. Použijeme studené přísady nebo je před válením dáme na hodinu chladit, aby se zajistila ještě větší vločkovitost. Těsto vmačkáme do formy na koláč. Ideálně vložíme na 20 minut do lednice.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Vyjmeme formu s těstem, dovnitř vložíme pečicí papír a na něj nasypeme trochu sušených fazolí. Pečeme přibližně 15 minut a po vyjmutí z trouby odstraníme papír s fazolemi. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Troubu opět nastavíme, tentokrát na 175 °C.
Krém: Smícháme vejce, bílý a hnědý cukr a intenzivně šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme oba druhy mouky, sůl, vanilku, ocet, mléko a máslo a intenzivně šleháme, dokud nevznikne hladké, emulgované těsto.
Na dno korpusu naaranžujeme 12 plátků broskví. Těsto znovu prošleháme a pomalu ho vlijeme na broskve. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 175 °C, dokud vrchní část nezhnědne, 50 až 60 minut. Koláč by neměl být tekutý, ale při pohybu by se měl pohupovat. Před podáváním necháme koláč zcela vychladnout.
Zdroj: Wikipedia Commons, PENNY, www.healthline.com, www.allrecipes.com
Foto: Shutterstock a se souhlasem PENNY