Vůně pomerančů, zářící ozdoby a první vločky – to značí jediné, Vánoce jsou pomalu a jistě tady. Zpestřete si tento čas nejen zapálenými svíčkami na adventním věnci, ale i výtečnými koktejly. Co si tentokrát namíchat něco z ikonického likéru Grand Marnier, který je díky esenci z divokých karibských pomeranč, vanilky a kandované kůry tou pravou esencí pro sváteční pohodu?
Tajná receptura likéru Grand Marnier Cordon Rouge se zakládá na pravém francouzském koňaku a esenci z divokých karibských pomerančů. Společně s dalšími přísadami se ukládají do sudů z francouzského dubu k pomalému zrání. Likér vznikl na základě tajné receptury, kterou v roce 1880 sestavil Louis-Alexander Marnier Lapostolle. Jeho jedinečnost potvrzuje nejen u likérů unikátní koňaková báze, ale i to, že se používá pouze jeden druh pomerančů, a to divoká odrůda Citrus Bigaradia. Ty se ručně sklízí na plantážích Marnier-Lapostolle v Karibiku.
Zpestřete si předvánoční čas legendárním likérem Grand Marnier s výraznou citrusovou vůní a propadněte jeho jedinečnému kouzlu. Pozvěte přátele na skvělý koktejl s kapkou francouzského šarmu.
Jaký sváteční koktejl namíchat svým přátelům?
Grand Tonic
Ingredience a postup:
- 50 ml Grand Marnier Cordon Rouge
- 150 ml tonik Fever-Tree (ideálně v poměru 1:3)
- led
- plátek pomeranče
Sklenici naplňte kostkami ledu a přidejte Grand Marnier. Doplňte tonikem Fever-Tree, promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.
Grand Collins
Ingredience a postup:
- 50 ml Grand Marnier Cordon Rouge
- 20 ml čerstvé citrónové šťávy
- 10 ml cukrového sirupu
- soda
- pomerančová kůra
Sklenici naplňte ledem a dávkujte postupně Grand Marnier, citrónovou šťávu a cukrový sirup. Dolijte sodou a následně promíchejte. Na závěr ozdobte pomerančovou kůrou.
Grand Old Fashioned
Ingredience a postup:
- 30 ml Grand Marnier Cordon Rouge
- 30 ml Wild Turkey 101
- 3 kapky Angostura bitters
- led
- pomerančová kůra
Do sklenice dávkujte postupně tři kapky Angostury, Grand Marnier a bourbon Wild Turkey. Vložte velkou kostku ledu a dobře promíchejte, dokud se chutě vzájemně nepropojí. Ozdobte sklenici pomerančovou kůrou a podávejte.
Grand Sbagliato
Ingredience a postup:
- 30 ml Grand Marnier Cordon Rouge
- 30 ml Campari
- 30 ml Cinzano Prosecco D.O.C
- led
- pomeranč
Campari a Grand Marnier nalijte do sklenice typu tumbler naplněné ledem. Promíchejte, dolijte proseccem a ozdobte plátkem pomeranče.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Grand Marnier
Zdroj: Grand Marnier
taky jsme děláavali ve škole pomerančový svícen, doma si jen dělám pomeranč s hřebíčkem, který hezky provoní kuchyň. Ale alkohol je u nás sprosté slovo 🙂
Tak s likéry to máme doma jako s kterýmkoli jiným alkoholem, takže nic…Ale vůni pomeranče si vybavuji naprosto přesně, když ještě jako dítě jsme ve škole dělávali pomerančový svícínek…do pomeranče zapíchalý hřebíček, nahoře svíčka, stužka….kolem na talířku kousek jehličnaté větvičky…
Zajímavé recepty
Myslím, že budeme muset na svátky pořídit Grand Marnier 😁😄
Pěkné a sváteční.
je na čase vyzkoušet…