Zatímco na vydatných a uklidňujících jídlech zimy a podzimu je určitě mnoho příjemného, osvěžující lehčí jarní recepty mohou být stejně uspokojivé – jen jiným způsobem. Navíc na pultech obchodů je stále více sezónních ingrediencí, které naši motivaci k přípravě lehkých pokrmů budou jen zvyšovat. A pokud bez ohledu na to, jaké je roční období, nemáte chuť strávit v kuchyni hodinu nebo více, jsou tyto rychlé, chutné a zdravé recepty klíčem k vašim obědům nebo večeřím po celý rok.
Co si uvařit na jaře, když chcete něco lehkého, rychlého a zdravého?
Grilovaný losos s řeckým salátem
Snažší už to nebude. Tento osvěžující a lehký pokrm připravíte za pouhých 20 minut!
Ingredience:
1 kousek lososa s kůží
1 kelímek nízkotučného řeckého jogurtu
2 čajové lžičky čerstvé citrónové šťávy
salát
2 polévkové lžíce octa z červeného vína
1 polévková lžíce olivového oleje
1/2 čajové lžičky oregana
1 rajče nakrájené na kousky
1/2 okurky nakrájená na kousky
1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky
olivy
čerstvá máta
čerstvý kopr
citrón
pepř a sůl
Postup:
1. V malé misce smíchejte dohromady jogurt, citrónovou šťávu a pepř a sůl. Přidejte čerstvou mátu a kopr.
2. Rozpalte pánev na středně vysokou teplotu. Lososa ochuťte citrónem, solí a pepřem. Grilujte, dokud nebude růžový – 3 až 5 minut z každé strany.
3. Ve velké míse smíchejte ocet, olej, oregano, sůl a pepř. Promíchejte s rajčaty, okurkou, olivami a cibulí. Podívejte s lososem.
Marocký kuřecí bowl
Sladké a pikantní marocké kuře si zamilujete. Je nabité vlákninou a antioxidanty se spoustou chutné zeleniny.
Ingredience:
1 kuřecí prso
1/2 čajové lžičky sladké papriky
1/2 čajové lžičky drceného kmínu
1/2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky olivového oleje
cherry rajčátka
rukola
mozzarella
1 nakrájená jarní cibulka
2 polévkové lžíce jablečného octa
1 čajová lžička medu
hlávkový salát
avokádo
sůl a pepř
Postup:
1. Smíchejte sladkou papriku, mletý kmín, skořici, sůl, pepř a špetku červené papriky. Natřete na kuřecí prso. Na velké pánvi na středním stupni rozehřejte olivový olej. Kuřecí prso ogrilujte do zlatova – 2 až 3 minuty z každé strany. Přeneste do trouby a pečte při teplotě 200 stupňů Celsia, dokud nebudou hotové – přibližně 9 až 11 minut.
2. Cherry rajčátka promíchejte se salátem, rukolou, jarní cibulkou a Cherry rajčátky a mozzarellou. Na design smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř. Nechte uležet alespoň 5 minut.
3. V míse naaranžujte salát jako základ, přidejte nakrájené kuřecí prso a avokádo. Ozdobte čerstvými bylinkami.
Frittata ze sladkých brambor a kapusty
Kapusta, červená cibule a kozí sýr dělají z tohoto jídla delikatesu. Bonus navíc? Zbytky jsou výborné i na snídani!
Ingredience:
6 velkých vajec
2 sladké brambory
2 polévkové lžíce olivového oleje
Kapusta nakrájená na kousky
1/2 malé červené cibule
2 stroužky česneku
Balení kozího sýra
Sůl a pepř
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Smíchejte vejce, sůl a pepř.
2. Sladké brambory nakrájejte na kousky a opékejte na 1 lžíci olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středním plameni po dobu 8 až 10 minut (dokud nezměknout a nezezlátnou). Kapustu, červenou cibuli a česnek restujte na druhé pánvi na 1 lžíci olivového oleje po dobu 3 až 4 minut, dokud kapusta nezvadne a nezměkne. Poté přidejte hotové brambory.
3. Vaječnou směs rovnoměrně nalijte na zeleninu a vařte ještě 3 minuty. Nakonec směs posypte kozím sýrem.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Janotová
Prima recepty.
Děkujeme!
🙂