Často vás bolí hlava? Možná za tím stojí sloučenina ukrytá v jistých potravinách. Skutečně ji potřebujete? A tušíte, kterým dobrotám se vyhnout? Kromě zralých sýrů zapomeňte i na oblíbené pivo.
Milujete vzduchem sušené klobásy nebo sójovou omáčku? Obojí je plné tyraminu, což je látka přirozeně se vyskytující nejen v určitých potravinách, ale i v těle či v některých rostlinách. Některé výzkumy přitom naznačují, že právě tyramin může vyvolat migrénu. Znamená to, že je potenciálně nebezpečný? A pokud ano, co s tím můžete dělat?
Kdy jídlo ohrožuje zdraví
Tyramin je monoamin (sloučenina patřící do rodiny neurotransmiterů), která sama o sobě není škodlivá, neboť pomáhá regulovat krevní tlak. Jeho „zdravé podíl“ v dané dobrotě se však významně navyšuje souběžně s tím, jak potraviny stárnout a prochází fermentací. Jakmile tak slupnete něco prošlého nebo zrajícího, můžete si zadělat na pořádnou migrénu a markantní zvýšení krevního tlaku, jenž může ohrozit život.
Konec piv?
Z tohoto důvodu lékaři varují hlavně před zralými sýry (mezi ty, které jsou přípustné, patří ricotta a odstředěná mozzarella), nesprávně skladovaným masem, vzduchem sušenými klobásami a jinou uzeninou, všemi alkoholickými nápoji (včetně nepasterizovaného piva) a fermentovanými sójovými výrobky, jako je sójová omáčka, sójová pasta, fermentované tofu, tamari, miso polévka nebo tempeh. Samozřejmostí by měla být konzumace potravin před datem expirace, nebo ještě lépe, hned po jejich otevření, kdy jsou nejčerstvější. (Udává se, že maximálně do dvou dnů od nákupu.) A kdo všechno by se tomuto seznamu nežádoucích jídel měl vyhnout?
Řešením jsou přijatelné a zdravější náhrady
Lidé, kteří buď netolerují aminy (jako je tyramin nebo histamin). Pokud i vy trpíte nesnášenlivostí aminů, můžete pociťovat bušení srdce, již zmíněné bolesti hlavy, zvracení a nevolnost. Někteří lidé si také po konzumaci čehosi s obsahem tyraminu stěžují na rychlý tep, dýchavičnost, rozmazané vidění a pocení.
V případě, že se tak stane, příště nahraďte laskominy s tyraminem čerstvou nebo konzervovanou zeleninou, čerstvým masem a vejci, ale také luštěninami, ořechy, celozrnným chlebem, ovocnými šťávami, mlékem a mléčnými jogurty. Klasickou kávu vyměňte za tu bezkofeinovou. Vyvarujte se kvašených a nakládaných potravin. A věřte, že bude líp.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account