Veganství a vegetariánství jsou často obklopena mnoha mýty. Ačkoli se může zdát, že je veganství pouze aktuálním módním trendem, některé zdravotní výhody jsou už vědecky potvrzené a nezpochybnitelné. Jak to s tímto způsobem stravování tedy opravdu je? Jaký má skutečný vliv na náš organismus ale i na životní prostředí?
„Maso a další živočišné výrobky patří do českého jídelníčku naprosto běžně, lidé se v jejich konzumaci neomezují. Stačí přitom, aby maso vyřadili například na dva dny v týdnu, a prospějí tak svému zdraví i životnímu prostředí,“ říká nutriční terapeutka Blanka Procházková.
Kdo je vegan
Lidé si často pletou samotný pojem veganství a vegetariánství. Mnohdy bývají výrobky označovány za veganské, ačkoli jsou vlastně pouze vegetariánské. Zatímco vegetariáni odmítají pouze maso, vegani nejedí jakékoliv živočišné produkty, tady například mléko, máslo, vajíčka nebo sýry.
K veganství i vegetariánství přistupují lidé z mnoha rozličných důvodů. Etický aspekt je asi nejčastějším podnětem pro to stát se vegetariánem či veganem. Soucit se zvířaty, která jsou zpracovávána jak na maso, tak i na kůži a další produkty, bývá zásadní motivací.
„Mnozí se pro tento životní styl rozhodnou ze zdravotního hlediska. Je vědecky podložené, že rostlinná strava má pozitivní vliv na imunitu, srdce a kardiovaskulární systém. Může být prevencí proti infarktům a srdečním onemocněním. Většinou také obsahuje více vlákniny, proto lidské tělo začne zdravěji a lépe trávit,“ vysvětluje nutriční specialistka, která ale upozorňuje, že je vždy důležité i v těchto případech zachovávat pestrý jídelníček a přijímat dostatek bílkovin.
Pro naši planetu
Zajímavá jsou i čísla, která ukazují dopad veganství a vegetariánství na životní prostředí. Živočišná produkce využívá přibližně 30 % z celkové plochy pevnin na planetě. Samotná výroba, zpracování i distribuce potravin je velmi energeticky náročná.
Spalování fosilních paliv a tvorba skleníkových plynů – to jsou hlavní důsledky živočišné produkce, která má zásadní negativní vliv na životní prostředí. Chov zvířat také způsobuje vysoké hladiny metanu v ovzduší, který má až 23x horší vliv na životní prostředí než oxid uhličitý.
Pozor na živiny
Celkově se názory na veganství a vegetariánství různí. Je samozřejmé, že tento životní styl má i několik nevýhod. Nejčastější komplikací nesprávně složeného vegetariánského i veganského jídelníčku je chudokrevnost.
„Příčinou může být nedostatek železa, které je z potravin nejlépe využíváno z masa. Další běžná příčina zejména u veganů je nedostatek vitaminu B 12, který v rostlinné stravě úplně chybí. Kromě chudokrevnosti může dlouhodobý nedostatek způsobit i onemocnění nervové soustavy, je proto nutné jej doplňovat výživovými doplňky,“ upozorňuje Procházková.
Dále je důležité hlídat si dostatečný přísun bílkovin. Živočišné bílkoviny (z masa, vajec, mléka) jsou v lidském organismu lépe využívány než rostlinné.
„Vegani, kteří zcela vylučují živočišné potraviny, musejí přijímat rostlinných bílkovin více a nejlépe jejich zdroje vzájemně kombinovat. Nejlépe jíst luštěniny i obiloviny v jednom dni. Jejich bílkoviny se vzájemně doplní a využitelnost se přiblíží těm živočišným. Existují skupiny lidí, které by striktní změnu jídelníčku měly zkonzultovat s odborníkem. Například vrcholoví sportovci, těhotné a kojící ženy, staří či nemocní lidé, děti a dospívající mají velké nároky na plnohodnotný příjem všech živin. Vegetariánství a veganství je však pro zdravého člověka vhodnou alternativou či ozdravením dosavadního životního stylu,“ uzavírá Blanka Procházková.
Foto: Shutterstock
Jaký má vegetariánství a veganství skutečný vliv na náš organismus
-
Co je homeopatie? Léčebná metoda, jejímž cílem je posílení vlastních obranných sil, obnovení zdraví a harmonie těla a mysli
MagdalenaBílá||Krása a zdraví
Homeopatie ve světě: Jak si tato metoda získala důvěru ve světě celebrit a státních Homeopatie je velmi šetrná metoda,...
-
Klíčem ke štíhlé postavě je balanc
KristinaGrey||Krása a zdraví
Metabolic balance je individuální stravovací program určený k úpravě metabolismu, redukci hmotnosti a potlačení metabolického syndromu. Byl vypracován,...
-
Velikost snídaně ovlivňuje rychlost metabolismu
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
O prospěšnosti snídaně není pochyb. Startuje tělo k práci i k hubnutí, doplňuje zásoby glukózy a stará se o energii potřebnou...
-
Nejlepší BB krémy, které se snadno postarají o váš přirozený vzhled
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, kosmetika, krása
Make-up ve stylu „no make-up“ je jedním z velkých trendů letošní zimy. A mnoho žen si ho právem zamilovala!...
-
Skromná pampeliška jako mocný spojenec proti zadržování vody v těle
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Řadu žen trápí nafouklé břicho kvůli zadržování vody v těle. Pokud pomineme hormonální výkyvy (tedy u žen), pak jsou...
-
Jednoduché slavnostní účesy. Hotové raz dva
Petra Kubal||Krása a zdraví, účesy
Účesy pro každou příležitost: Od drdolu po slavnostní mikádo V prosinci se slaví, možná nejvíc za celý rok. Firemní večírek...
-
Kterými dobrotami můžeme pleť povzbudit a pomoci tělu v boji s akné?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Ačkoli akné trápí především dospívající, nezřídka s nepříjemnými pupínky bojují i lidé, kteří svým teenagerovským letům dávno odrostli. Důvodů může...
-
60 let od vynálezu kontaktních čoček. Přesto mnoho z nás netuší, jak se o ně starat…
Lucie Janotová||Krása a zdraví, zajímavosti, zdraví
Tento rok oslavíme 60 let od vzniku měkkých kontaktních čoček. Jejich první návrh pochází z hlavy českého vynálezce a...