Ještě nezoufejte, vůbec nic není ztraceno. Zkuste před hlavním jídlem nastartovat metabolismus pomocí čisté vody. A dejte si také pozor na barvu talířů, ze kterých jíte!
Už jste vyzkoušeli všechno možné i nemožné, avšak hubnutí zatím nepřineslo žádné extra výsledky? Neházejte flintu do žita, stále ještě můžete být do léta podstatně lehčí. Kromě pravidelného pohybu vám v dosažení vytoužených křivek mohou pomoci jisté zlepšováky. Na tyhle přísahají i odborníci!
Hlad je převlečená žízeň
Závěry studie zveřejněné v magazínu Obesity informují o tom, že jedinci, kteří si vždy před jídlem dopřejí velikou sklenici vody, ztrácejí nadbytečná kila rychleji a snadněji. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co žízní „suší pysky“. Je to proto, že tekutý životabudič urychluje metabolickou rychlost o 15 % už po deseti minutách od konzumace, ovšem po půl hodině je to dvojnásobek, tedy svižnější spalování o 30 %. A co vy, zavlažujete své útroby, zatímco čekáte na hlavní chod? Podle všeho jde o jednoduchý, spolehlivý a nízkonákladový způsob, který nezklame.
Barva talíře. Na té prostě záleží
Profesor Brian Wansink, který působí na americké Cornellově univerzitě, se domnívá, že při hubnutí může sehrát zásadní roli i nádobí, z něhož jíte. A to jako bez legrace…
„Při našem experimentu vedlo použití stejné barvy talířů i pokrmů ke zvýšení kalorického příjmu o 18 %. Jestliže jíme světlejší jídla s obsahem škrobu, jako je například rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší kontrastní nádobí. Sníme toho pak mnohem méně,“ vysvětluje zmíněný expert.
Vůně jako překvapivý pomocník
Další zajímavý poznatek přináší závěry výzkumu, o nichž informoval magazín Flavour and Fragrance Journal. Z těch vyplývá, že čím intenzivnější je aroma připravovaného jídla, tím menší má pak člověk potřebu zasytit žaludek. Jak je to možné? Vůně útočí na receptory v mozku, které přímo souvisí s uspokojením, takže ještě dřív, než vůbec uchopíte vidličku, značně utlumíte své chutě. Z tohoto důvodu specialisté doporučují dávat v kuchyni častěji prostor zázvoru, bazalce, skořici i rozmarýnu, a to s cílem zlepšení smyslového zážitku při vaření.
Foto: Shutterstock
Autorka: Kateřina Málková

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account