Únava, bolesti hlavy, žaludeční potíže, vyrážky, bušení srdce a závratě, často i více těchto symptomů dohromady. Tyto nepříjemné stavy se projevují po konzumaci některých potravin, a to i přesto, že testy na potravinovou alergii neprokázaly žádné nálezy. Důvodem potíží může být nesnášenlivost histaminu.

Co je to vlastně histamin?

Histamin je chemická látka potřebná pro mnoho metabolických pochodů v lidském těle. Organismus si histamin sám vytváří a skladuje, a zároveň ho i přijímá v potravě. Histamin se, mimo jiné, podílí na regulaci rytmu spánku a bdění, na řízení chuti k jídlu a působí také na schopnost učit se a pamatovat si. Působí ale také jako mediátor v zánětlivých procesech při alergických reakcích.

Histamin je také obsažen v široké škále potravin. Potraviny, které dlouho dozrávají, nebo podstupují dlouhé skladovací procesy, mají často zvýšené množství histaminu. Kromě toho mohou některé látky v potravinách působit jako tzv. „uvolňovači histaminu“, protože zvyšují uvolňování histaminu v těle. K těmto potravinám například patří: alkohol (hlavně červené víno a šumivé víno), sýry, ryby a ostatní mořští živočichové, uzeniny (salám a šunka), kysané zelí, různé druhy zeleniny (jako rajčata, špenát, baklažán) a různé druhy ovoce (jahody, ananas, banány).

Trpíte histaminovou intolerancí?

Lidský organismus je tak individuálním a sofistikovaným systémem, že co může být pro jednoho super potravinou, to může být pro druhého jedem. A to platí i pro čím dál častěji skloňovanou histaminovou intoleranci.

Jedinci, kteří nejsou schopni metabolizovat histamin, musí omezit konzumaci určitých potravin, které jsou na něj bohaté. Pokud trpíte nesnášenlivostí histaminu, pak může vést konzumace potravin bohatých na histamin k chronickým zdravotním problémům, jako jsou alergie, astma, problémy s dutinami, dýchací problém, ekzémy, chronické bolesti, menstruační problémy a mnoho dalšího.

Kdy se stane histamin problémem?

Histamin se stává problémem pouze tehdy, když máme metabolické poruchy, které nám neumožňují metabolizovat histamin správně. Histamin se štěpí specifickými enzymy. V centrálním nervovém systému je metabolizován histamin N-methyltransferázou (HMT), zatímco v zažívacím traktu je štěpen diaminoxidázou (DAO). DAO je hlavním enzymem podílejícím se na metabolismu histaminu. Enzym přeměňuje histamin na imidazol acetaldehyd, který nespouští v těle žádnou reakci. DAO je zodpovědný za zajištění stálé hladiny histaminu potřebné pro rovnováhu mnoha chemických reakcí v těle.

Kdo je obzvláště náchylný k nesnášenlivosti histaminu?

Nedostatečné odbourávání histaminu častěji postihuje ženy než muže. Potíže se projevují obzvláště během menopauzy. Někteří lékaři se proto domnívají, že existuje souvislost mezi histaminem a hormony. Příkladem by mohly být třeba menstruační křeče, protože křeče obecně jsou jedním z mnoha příznaků histaminové intolerance.

Podle dostupných výzkumů se histaminová intolerance projevuje u přibližně 3% populace. Až ve 20% těchto případů se příznaky vyskytují většinou při konzumaci potravin obsahujících histamin v kombinaci s inhibitory DAO, jako je alkohol. Přibližně 80% jedinců s intolerancí histaminu jsou ženy a většina z nich má více než 40 let.

Mezi 3 největší faktory spojené s intolerancí histaminu patří syndrom propustného střeva, nebo související poruchy jako je Crohnova choroba a celiakie. Druhým faktorem je genetický polymorfismus s enzymem DAO. Alkohol nebo užívání léků je dalším silným rizikovým faktorem. 

Výzkum ukázal, že lidé reagují na zvýšenou hladinu histaminu velmi odlišně, ale pokud reagují špatně na fermentované potraviny, je to většinou známka intolerance histaminu. Většina lidí velmi dobře reaguje na malé množství a postupně se zvyšující hladinu fermentovaných potravin. U osob s nesnášenlivostí histaminu se často objeví příznaky jako je kopřivka, ekzém, vyrážka nebo bolesti hlavy. 

Obvyklé příznaky histaminové intolerance a jejich diagnostika

Histaminová intolerance se od alergie na určitou potravinou liší v tom, že histaminová intolerance je kumulativní problém. Jakmile začneme mít příznaky, kdy příjmeme příliš mnoho molekul histaminu, nebo snížíme hladinu enzymu DAO. Poté histamin přetíží systém. Tyto příznaky pak trvají do doby, dokud tělo histamin neodstraní ze systému.

Pokud zjistíme, že naše tělo reaguje na různorodou skupinu potravin (například špenát, rajčata, víno a zelí) a vykazuje příznaky, od ucpaného nosu až po migrénové bolesti hlavy, neznamená to hned potravinovou alergii. Místo toho se může jednat o tzv. histaminovou intoleranci, protože všechny tyto potraviny obsahují vysokou hladinu histaminu.

Intoleranci je často obtížné diagnostikovat, protože pacient obvykle může zažívat příznaky jednou nebo opakovaně a to nezávisle na sobě, protože rozhoduje i množství samotné potraviny. Často je proto histaminová intolerance chybně diagnostikována jako IBS (syndrom dráždivého tračníku).

Nesnášenlivost histaminu není skutečná alergická reakce. Lidé si často pletou histaminovou intoleranci například s alergií nebo gastrointestinálním onemocněním. Je důležité si uvědomit, že histamin je nezbytnou součástí zdravého imunitního systému a našim cílem není úplně se histaminu zbavit (není to ani možné). Je to důležitý neurotransmiter a vytváří nezbytný zánět během jakékoli reakce imunitního systému, ať už se jedná o úrazy nebo nemoci. Ve zdravém těle by vše mělo fungovat v rovnováze a to i histamin. Intolerance vůči histaminu se vyvine, když je množství histaminu, které se hromadí v těle větší, než množství histaminu, které dokáže tělo eliminovat. Intolerance neznamená, že jste alergičtí nebo citliví na histamin, ale to, že je ho v těle příliš mnoho.

Máte pocit, že vás něco podobného trápí? Cítíte se po konzumaci některých potravin špatně? Přihlaste se do testování na webu Ženy s.r.o.

Při přihlašování se do testování si budete moci vyplnit dotazník, díky kterému zjistíte, zda histaminovou intolerancí trpíte nebo ne.

Více informací se o histaminové intoleranci dozvíte ZDE.

Foto: Shutterstock, archiv

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account