Zatímco zelenina je při snahách o zhubnutí přebytečných kilogramů dovolena prakticky všechna a v jakémkoli množství, u ovoce není situace tak jednoduchá. Některé plody dokonce dokáží dietu pořádně zkomplikovat.
Kterému ovoci se vyplatí při hubnutí spíše vyhýbat?
Lákavá exotika
Milujete exotické ovoce, jako je ananas nebo mango? Pak si jej nakládejte na talíř opravdu s mírou a raději jen ve výjimečných případech. Obsahuje totiž velké množství cukru a tedy spoustu kalorií. Na druhou stranu zmíněný ananas je skvělým zdrojem enzymu, který podporuje trávení a metabolismus, a tak nemusíte mít úplně černé svědomí, pokud si ho občas trošku dopřejete (ovšem ne toho z konzervy, ale čerstvého). Nicméně běžně sáhněte raději po obyčejném jablku, nebo chcete-li něco exotičtějšího, třeba grapefruitu.
Sladké mlsání
Máte slabost pro sušené ovoce? Jistě, jako zdroj vlákniny je skvělé, ale to je z hlediska benefitů pro štíhlou linii tak asi všechno. A i tahle výhoda se vlastně smaže, když uvážíte, kolik cukru (a s tím spojených kalorií) sušené ovoce obsahuje. Sušením totiž ztratí veškerou vodu a tím pádem ho sníte mnohem více, než kdyby bylo v čerstvém stavu. Takže s ním velmi opatrně a raději si dopřejte třeba hrstku čerstvých borůvek nebo hrušku.
Zdravá kalorická bomba
Přesně tak by se dalo popsat v dnešní době tolik oblíbené avokádo. Obsahuje důležité zdravé tuky, které pozitivně ovlivňují zdraví oběhové soustavy a srdce, ale na druhé straně právě tyto tuky spolehlivě zajišťují vysokou energetickou hodnotu tohoto plodu. Co s tím? Nebojte, avokáda se úplně nemusíte vzdávat ani při hubnutí, ale ke každodenní konzumaci se rozhodně nehodí. Když si ho ale dopřejete tak dvakrát týdně, bude to jistě stačit.
Ovoce v lahvi
Ovocné džusy či šťávy sice představují skvělý způsob, jak dopřát tělu pořádnou dávku vitaminů, ale pokud se snažíte zhubnout, pak to s nimi nepřehánějte. Především pokud si je kupujete v supermarketu, vždy se přesvědčte, že se v lahvi kromě ovoce neskrývá také cukr (budete překvapení, kolik zdravě se tvářících šťáv a džusů je doslazovaných). Jestliže si ovocnou šťávu připravujete doma, pak platí, že byste na ni neměli použít víc ovoce, než kolik byste snědli. Vyplatí se proto do ovocných šťáv přidávat i zeleninu.
Foto: Shutterstock
Autorka: Kateřina Málková

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account