Na internetu bohužel existuje mnoho dezinformací o výživě. A zvlášť o ovoci! Skutečně je dobré jíst ho pouze na lačný žaludek? Nevěřte všemu, co se podívá!
Nesmysly, polopravdy a mýty. V oblasti výživy jich existuje nespočet, přičemž některé jsou nesmrtelné. I vy jste si dosud mysleli, že konzumace ovoce má svá pravidla?
Mýtus 1: Vždy jezte ovoce na lačný žaludek
Někdo tvrdí, že konzumace ovoce na lačný žaludek zpomaluje trávení a způsobuje, že jídlo v žaludku fermentuje nebo hnije. Výsledkem je pak plynatost, nepohodlí a řada souvisejících příznaků. I když je pravda, že vláknina v ovoci může zpomalit uvolňování potravy, zbytek těchto tvrzení je nepravdivý.
Výsledky jedné studie potvrdily, že u zdravých lidí vláknina zpomalila dobu potřebnou na vyprázdnění poloviny obsahu žaludku z průměrných 72 minut na 86 minut. I když je tato změna rychlosti významná, v žádném případě neprodlužuje natrávení natolik, aby se v žaludku jídlo kazilo. Kromě toho je takové zpomalení žádané. Pocit sytosti z dlouhodobého hlediska pomáhá proti přejídání.
Pokud jde o zbytek těchto tvrzení, je stejně zavádějící říkat, že konzumace ovoce s jídlem je příčinou nadýmání, průjmu a nepohodlí. Myšlenka, že příjem ovoce na lačný žaludek může ovlivnit dlouhověkost, únavu nebo tmavé kruhy pod očima, také není vědecky podložena.
Mýtus 2: Konzumace ovoce před nebo po jídle snižuje jeho nutriční hodnotu
Zdá se, že tento mýtus je nesmírně rozšířený. Neznalé osoby se domnívají, že konzumace ovoce těsně před jídlem nebo po něm, způsobuje ztrátu živin. To však vůbec není pravda. Lidské tělo se postupem času vyvinulo tak, aby se přizpůsobilo získávání životadárných látek z potravin.
Studie ve skutečnosti ukázaly, že střeva mají schopnost absorbovat dvakrát tolik živin, kolik průměrný člověk za jeden den spotřebuje. Navíc trávicí systém je více než připraven trávit a absorbovat živiny z ovoce, ať už se jedí na lačný žaludek nebo s jídlem.
Mýtus 3: Pokud máte cukrovku, měli byste jíst ovoce 1 až 2 hodiny před nebo po jídle
Myšlenka je taková, že lidé s diabetem mají problémy s trávením, proto by ovoce měli jíst odděleně. Bohužel, toto je spíše špatná rada pro většinu lidí, kteří mají cukrovku.
Výhodou pro osoby s diabetem je to, že se současně s ovocem do těla absorbuje menší množství cukru, což vede k celkovému snížení hladiny cukru v krvi. Je však pravda, že u některých jedinců s diabetem se mohou rozvinout trávicí potíže. Nejběžnějším problémem je pak gastroparéza, tedy stav, kdy se žaludek vyprazdňuje pomaleji než obvykle.
Mýtus 4: Nejlepší čas k ovocné svačině je odpoledne
Za touto myšlenkou není reálná logika a neexistují důkazy, které by ji podpořily. Obecně se tvrdí, že se metabolismus v odpoledních hodinách zpomaluje – a příjem jídla s vysokým obsahem cukru, jako je ovoce, zvyšuje hladinu cukru v krvi a „probouzí“ trávicí systém.
Pravda je, že jakékoli jídlo obsahující cukr dočasně zvýší hladinu cukru v krvi, zatímco se vstřebává glukóza. Ovšem bez ohledu na denní dobu.
Foto: Shutterstock
Autorka: Nikola Strnadová

Tagy:
1 Komentář
  1. Hanka Vránová 1 rokem ago

    Super článek, díky mockrát. Já sama se teď snažím jíst víc a víc ovoce. Je ale pravda, že díky mému zaměstnání je docela těžké si na to najít čas. Právě proto Jsem si teď oblíbila ovocné šťávy. Z https://www.all-the-best.eu/ jsem si nedávno koupila nový odšťavňovač a dělám si teď šťávy víceméně každé ráno.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account