Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí hlavně v tučných rybách. Co si ale mají počít ti, kteří mořské stravě „neholdují“? Těm pomocnou ruku nabízejí třeba vejce nebo mandle.
K omega-3 mastným kyselinám se pozornost výživových poradců upírá poměrně často. Bohužel ani častá upozornění na jejich důležitost nestačí k tomu, aby jich moderní populace měla dostatek, jak uvádí nejnovější statistiky. Jakou roli v organismu vlastně hrají a odkud je získat?
Buďte na vlně omega
První a zásadní informací je, že si omega-3 mastné kyseliny tělo nedokáže vytvořit samo, ani kdyby sebevíc chtělo. Nezbývá tedy nic jiného, než se spolehnout na externí zdroje, které optimální hladinu těchto důležitých tuků zajistí. Proč je to nutné?
Jmenované látky jsou klíčové pro správné funkce mozku, přičemž snižují riziko degenerativních poruch. Zároveň omezují pravděpodobnost srdečních onemocnění, obezity, rakoviny i diabetu. Neobejdou se bez nich ani svaly, nehty, vlasy a pokožka, takže posuďte sami – jen s nimi můžete být zdraví a v plné kondici. Za bohaté zprostředkovatele omega-3 mastných kyselin vždycky byly, jsou a budou považovány tučné ryby. Co když je ale nejíte? Naštěstí tu jsou i jiní potravinoví dárci!
Vejce nejen ke snídani
Celá léta byla vejce označována za úhlavního gastronomického nepřítele, protože jejich vysoký obsah cholesterolu údajně škodí úplně všemu. Není to tak dávno, co lékaři úplně otočili s tím, že jsou naopak prospěšná, protože svědčí očím i psychice. Buď jak buď, jedno se jim odepřít nedá, platí za neskromnou zásobárnu zmiňovaných kyselin.
Mandle jako fitness strava
Že jsou mandle tučné a přihrají vám kilogramy navíc? Nevěřte všemu, co se říká! Jistá americká studie publikovaná v časopise zaměřeném na obezitu prokázala, že jejich příznivci mají ve srovnání s těmi, kteří se jim vyhýbají, zpravidla nižší index tělesné hmotnosti. Kromě toho, že vás křupavá úroda mandloně obohatí o omega-3 mastné kyseliny, navýší také energetickou hladinu a posílí kosti.
Nepodceňujte semínka
Chia, lněná nebo slunečnicová? To máte celkem jedno, protože všechny uvedené druhy omega-3 kyseliny obsahují. A rozhodně nejde o žádné zanedbatelné množství! Navíc vyrovnají hladinu hormonů, prospějí trávicímu systému, zlepší náladu, „nakopnou“ metabolismus a zvýší odolnost organismu vůči stresu a bacilům.
Autorka: Karolína Dostálová
Foto: Shutterstock

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account