Mnozí z nás se snaží o vyváženější stravu. Dosažení rovnováhy v těle je přitom srdcem tradiční čínské medicíny, podle které harmonie mezi „prohřívacími“ a „chladícími“ potravinami přispívá ke spokojenosti těla i ducha. Půjdete do toho?
Čínská medicína je založena na filozofii jin a jang, dvou protichůdných, ale doplňujících se sil, které tvoří život a energii. Proto je v čínské medicíně strava vnímána jako způsob udržování energetické rovnováhy. Potraviny se přitom dělí na ty, které tělo oteplují, a ty, jež ho naopak ochlazují. Tyto termíny nemusí nutně odkazovat na teplotu nebo kořenitost jídla, ale spíš na jeho energii. Takhle to celé funguje!
Naslouchejte svému těl
V praxi to vypadá tak, že tělo může být příliš chladné nebo teplé kvůli vnitřním a vnějším faktorům, jako jsou nemoci, klima, roční období, nadměrné či naopak bídné konzumaci určitých potravin. Je-li tělo teplé, objevuje se kupříkladu dehydratace nebo zácpa. Chlad zase přispívá nachlazení a virům, ale také únavě, průjmu, nesoustředěnosti či kognitivnímu úpadku.
V čínské medicíně jin představuje chlazení a jang oteplování. Mezi potraviny, které se považují za jin, patří třeba tmavá listová zelenina, jako je špenát, brokolice, kapusta, římský salát, tuřín a zelená kapusta. Jin představuje i kořen lotosu, ředkvičky, pampeliška, okurky, bambusové výhonky, mořské řasy, meloun, zelený, heřmánkový či mátový čaj, škeble, krab a tofu. K jangovým jídlům patří papriky, kuřecí, hovězí a jehněčí maso, skořicový čaj, zázvor, česnek, cibule, paprika, pórek, dýně, šalotka a třešně.
Jak začlenit jing a jan jídla do života
Je-li chladno, hodí se polévka, dušené maso s kořenovou zeleninou, česnek, zázvor, cibule nebo třeba dýně. V horku tělo zchladí okurky, rajčata, cizrna, kořen lopuchu, hnědá rýže, tofu a fermentované potraviy, jako je zelí. (Jsou to potraviny kvašené, nebo se jim také říká kysané. I když je zelí nejznámější, na seznam kvašených potravin patří i kvašená zelenina, divoké byliny či kvašená sója.) Chcete-li se cítit dobře a předcházet zdravotním problémům, přihlížejte k ročnímu období a počasí, ale i aktuálnímu zdravotnímu stavu. Třeba při vysoké horečce se nehodí česnek nebo zázvor. Obojí tělo ještě více prohřeje. Vnímejte ho, odmění se vám.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová
Jak vám může prospět stravování podle jin a jang
-
Nejlepší tipy na hubnutí po čtyřicítce, které musíte vyzkoušet
Lucie Janotová||Krása a zdraví, hubnutí, tipy
Dosáhnout čtyřicítky má spoustu výhod. Máte moudrost, o které se vám ve dvaceti mohlo jen zdát. Máte sebevědomí, protože...
-
Jak se připravit na menopauzu? Tohle jsou tipy odborníků
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Období klimakteria může do života ženy přinést řadu změn, ať už po fyzické či psychické stránce. Nemějte však obavy,...
-
Brambory, rajčata nebo fazole: jaké zdroje vápníku by neměly chybět ve vašem jídelníčku
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, tipy, zajímavosti, zdraví
Tahle svatá trojice vám dodá látku, jež ocení celý kardiovaskulární systém, trávení i nervy, které teď dostávají pořádně zabrat....
-
Pandora: vyšperkujte svůj příběh novými způsoby
Lucie Janotová||Krása a zdraví, inspirace, móda
Když se jedná o sebevyjádření pomocí stylu, je základem správná volba. Inovativní nové designy z kolekce Pandora Moments jsou vyjádřením naprosté...
-
Proč je tak důležité dopřát svému tělu dostatek vlákniny
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Odevšad slýcháme, že bychom měli do svého jídelníčku zahrnout dostatek vlákniny. A všichni tak nějak tušíme, že bychom ji...
-
Jak nakupovat chytře? Za jaké oblečení se vyplatí utrácet?
Petra Kubal||Krása a zdraví
Nákupy, a zejména slevy, dokážou mnohým z nás pěkně zamotat hlavu a rozvířit peněženku. Když se emoce a vášeň...
-
Šaty s volány, balonovými rukávy i klasika. Kombinujte a noste je celý podzim
Petra Kubal||Krása a zdraví
I když se léto blíží ke svému konci, šatů se rozhodně nevzdávejte. Ba naopak, můžete si je užít v nových...
-
Nejčastější chyby běžců začátečníků
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Chcete překonat sami sebe, takže to na běžecké stezce „rozpálíte“ hned ze startu? Hodláte si i přes namožené svaly...