Také od malička slýcháte, že nejzdravější je syrová zelenina, a tak se této poučky poctivě držíte? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Jistě, syrová zelenina je opravdu zdravá, ale pro některé druhy to tak docela neplatí. Naše tělo z nich totiž získá mnohem více prospěšných látek až poté, co projdou varem.
Kterou zeleninu se vyplatí povařit a proč?
Rajčata
Ano, čtete správně. Rajčata patří k nejzdravějším potravinám vůbec a látkou, která je v nich tak cenná, je antioxidant lykopen, který je v mnoha studiích spojen s prevencí závažných onemocnění, včetně srdečních chorob nebo rakoviny. Ovšem ze syrových rajčat nezíská naše tělo tolik lykopenu jako z tepelně upravených. Mimochodem, úplně nejlépe váš organismus cenný lykopen absorbuje, pokud je v kombinaci se zdravým tukem – zkuste tedy opečená rajčata s olivovým olejem. Nejenže skvěle chutnají, ale dostanete z nich maximum!
Špenát
I Pepek námořník ho jedl z plechovky, tedy tepelně upravený – a nejspíš věděl proč. Nejenže když špenát spaříte, sníte ho logicky víc, ale podle studie z roku 2005 se v něm sníží díky vysokým teplotám množství kyseliny šťavelové, která v těle negativně ovlivňuje absorpci železa a vápníku. To tedy znamená, že vaše tělo tyto minerály ze zeleniny získává snadněji a ve větší míře.
Mrkev
Propadli jste kouzlu pečené nebo dušené či mrkvové polévky? Skvělé! Vaše tělo díky těmto dobrotám získá více betakarotenu, než když si připravíte mrkvový salát. Mimochodem, pokud připravíte mrkev i se slupkou, celkově zvýšíte její prospěšnost pro lidské tělo. A proč je betakaroten tak důležitý? Náš organismus jej přemění na vitamin A, který hraje důležitou roli v celé řadě procesů (včetně fungujícího imunitního systému, zraku nebo zdravého vývoje kostí).
Řapíkatý celer
Ačkoli je skvělý syrový k nejrůznějším dipům, podle jisté studie z roku 2009 je přece jen zdravější, pokud je tepelně upravený. Zvýší se v něm totiž množství antioxidantů, které je naše tělo schopné přijmout. Jen pozor – ačkoli pečený celer nebo třeba „prohnaný“ mikrovlnkou vykazoval ony zvýšené hodnoty zpracovatelných antioxidantů, pro vařený to neplatilo…
Mimochodem, výše napsané samozřejmě neznamená, že nemáte jíst uvedenou zeleninu v syrovém stavu. Jen z ní po tepelné úpravě získá vaše tělo více živin. A tak by bylo škoda toho alespoň občas nevyužít!
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková
Kterou zeleninu se vyplatí povařit a proč?
-
Pleť na podzim: Podpořte její regeneraci mikrojehličkovou terapií
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, péče o sebe, tipy
Podzim je tu v celé své kráse a s ním přichází i ten nejlepší čas pro regeneraci pleti. Co...
-
Lítost nad špatným střihem krátkých vlasů? Víme, jak se jí vyhnout!
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, účesy
Ať už uvažujete o zkrácení pár centimetrů, mikádu, změně barvy nebo dokonce o krátkém účesu, jde o razantní krok....
-
Nejlepší tipy, jak vyzrát na břišní tuk (nejen) v menopauze
Lucie Janotová||Krása a zdraví, cvičení, hubnutí, péče o tělo, zdraví
Jakmile žena vstoupí do čtvrté dekády, přibývání na váze se může zdát jako nevyhnutelná záležitost. Opak je ale pravdou!...
-
Oční problémy si děti častokrát samy neuvědomují. Pálení a řezání očí jsou pro děti abstraktní pojmy, říká lékařka
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, děti, zajímavosti
Se syndromem suchého oka často bojují lidé středního věku i starší. V dnešní době technologií však bývá problémem také...
-
Na které největší chyby, jež nám narušují spánek, bychom si měli dát pozor?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Nemůžete večer usnout, v noci se několikrát budíte a ráno vstáváte bez energie? Pak svému tělu nejspíš nedopřáváte tolik...
-
Košile, večerní róba nebo plavky? Jaký šperk se hodí absolutně ke všemu? My to víme!
Petra Kubal||Krása a zdraví
Základy šatníku jako bílé tričko, košile, černé kalhoty a trenčkot máte vzorně vyrovnané ve své šatní svatyni a jen...
-
Nejlepší beauty pomocníci, kteří vás zachrání po každé party
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, tipy, zábava
Sezóna oslav je v plném proudu. Jak minimalizovat škody na vaší pleti v předstihu? Zeptali jsme se odborníků!
-
Originální recepty z dýně, bez kterých se na podzim neobejdete
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá...