Domácnost bez utěrky si umí představit málokdo. Jedná se o nenápadný kus látky, ale přitom velkého pomocníka, kterému dáváme často hodně zabrat. Jenže ona není utěrka jako utěrka. Chceme-li, aby dobře sála, vyleštili jsme s ní skleničky a nerozpadla se ani ve chvíli, kdy s ní utíráme linku, nebo si otřeme ruce, je nutné volit opravdu kvalitní. Jak ji poznáte a co dělat pro to, aby nám vydržela co nejdéle? Zeptali jsme se odborníka.

Nové utěrky nesají? Tohle je důvod

Možná to znáte: koupíte si krásnou novou utěrku, ale místo aby vodu absorbovala, spíše ji rozmazává. Důvod je jednoduchý. „Během výroby bývají látky ošetřeny tzv. apreturou, která jim dodá hebkost a hladký vzhled, ale zároveň snižuje jejich savost,” vysvětluje Jan Rosenkranz, majitel firmy Kapatex, která je největším tuzemským dodavatelem froté.

Co pomáhá? Vyprat. A ideálně vícekrát. Bez aviváže, na 60 °C, klidně i s trochou octa nebo jedlé sody. Tyto přírodní pomocníky si utěrky zamilují – odstraní zbytky chemie, změkčí vlákna a obnoví jejich schopnost sát. Savost se s každým praním zvyšuje, a po pár dnech už bude utěrka fungovat tak, jak má.

Jak poznat kvalitní utěrku?

To nejdůležitější, na co při výběru hledět, je materiál. „Bavlna je sázkou na jistotu. Čím vyšší gramáž a hutnější tkanina, tím větší absorpce. Skvělou volbou jsou i směsi s lnem, rychle schnou, jsou odolné a s každým praním je jejich používání snazší,” vysvětluje Rosenkranz.

Pozornost si zaslouží i provedení – pevné švy, možnost praní na vyšší teploty, dobré držení tvaru i po desítkách praní. A co design? I ten hraje samozřejmě roli. Jsou skvělým designovým doplňkem do kuchně, kam mohou přinést barvy a osobitost. A pokud vás každé utření nádobí potěší i vizuálně, práce v kuchyni je zase o kousek příjemnější.

Tipy na správnou péči o kuchyňské utěrky

Vynechte aviváž

I když voní nádherně, u utěrek dělá víc škody než užitku. Zanesená vlákna savost snižují a s každým praním se efekt kumuluje.

Vyzkoušejte vyvářku

Praní na 90 °C se sice dnes příliš nenosí, ale čas od času (např. po práci s masem, rybami nebo silně aromatickým kořením) je opravdu na místě. Vyvářka ničí bakterie a osvěží barvy.

Sušte na vzduchu

Sušička může zkrátit životnost vláken. Venku na prádelní šňůře nebo na sušáku v koupelně se utěrky usuší přirozeněji a šetrněji.

Pravidelně je měňte

Utěrky by se měly měnit ideálně denně, zvlášť v letních měsících. Mít jich doma víc znamená delší výdrž každé z nich a vyšší hygienu v kuchyni.

Lžička octa do každého praní

Ocet pomáhá nejen se zápachem, ale i jako přírodní změkčovač a „osvěžovač“ barev.

Zdroj: Kapatex

Foto: freepik.com

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account