Zatímco běžné domácí spotřebiče a doplňky mají jeden jasně daný účel – topinkovač topinkuje, mlýnek mele, struhadlo strouhá, rýžovar vaří rýži a kávovar kávu, existuje jeden spotřebič, který dokáže zpestřit nejen přípravu pokrmů, ale pomůže nám i s kosmetikou nebo se zkrášlením bytu. Řeč je o sušičce potravin.
4 důvody pro sušení
Proč používat sušičku potravin?
1. Sušení je zdravé
Sušení je jednou z mála metod uchovávání potravin, která umožňuje udržovat potraviny prakticky nezměněné, přičemž si zachovávají své vlastnosti a nutriční složky. Sušené potraviny nepodléhají žádným chemickým nebo mechanickým zásahům a jsou čisté, bez konzervačních nebo jiných umělých látek. Proces odstraňování vody zbavuje rozkládající se mikroorganismy základního prvku pro jejich činnost a v konečném důsledku blokuje jejich aktivitu. Bez vody se zastaví vývoj mikrobů a zabrání se oxidaci potravin.
2. Sušení je ekologické
Sušení je jedním z nejekologičtějších systémů skladování potravin: moderní elektrické sušičky jsou zaměřeny na úsporu energie a jednoduše pracují se vzduchem! Sušením se navíc zmenší počáteční velikost produktu až o 90%. Proto jsou sušičky vhodné především pro ty, kteří mají malý dům a jsou nuceni šetřit místo ve své spíži. A konečně – sušení produktů vám umožní zachovat sezónní ovoce a zeleninu po celý rok, aniž by kvůli vám muselo cestovat uprostřed zimy z opačné strany planety.
3. Sušení je levné
Suchý produkt lze skladovat bez potřeby chladíren a bez nákladů na konzervaci v oleji, octu nebo soli.
4. Sušení je jednoduché
Osvojte si základní pravidla pro sušení – nastavení správné teploty a doby sušení. Víc nepotřebujete.

Sušením ke zdraví i štíhlé linii
Díky tomu, že při domácím sušení v sušičce potravin máte celý proces pod kontrolou, nedostanou se vám do jídla přidané cukry ani žádná chemie. Sušené potraviny jsou proto bezvadné i pro děti nebo při hubnutí. Jen pozor na hlavní zásadu při hubnutí – příjem energie musí být nižší než výdej. Proto si sušené meruňky nebo jablka dopřejte v pár kouscích pro zahnání chuti na sladké, ale k oblíbenému filmu si raději do mísy nasypte chipsy – z červené řepy nebo celeru. Když je jemně nakořeníte, ocení je i vaší hosté na narozeninové party.
Sušené maso si s sebou můžete vzít na rodinný výlet i výpravu do hor, sušené musli tyčinky doplní energii na cyklovýpravě i poslouží jako snídaně v kempu.

Sušením pro krásu
Špičková kosmetika, netestovaná na zvířatech a 100% bio? Vyrobte si vlastní pleťový krém, tělovou mast nebo voňavou přísadu do koupele. Nasušením bylinek – levandule, rozmarýn, tymián, šalvěj, heřmánek, mateřídouška a další získáte ten nejlepší přírodní základ pro přípravu. Spojením s pravým sádlem (výborně se vstřebává do pokožky) nebo masťovým základem (koupíte v každé lékárně) získáte vlastní krém s vysokým zkrášlovacím, léčivým nebo hojivým účinkem.
Sušením pro krásný a voňavý domov
Rozkvetla vám zahrada nebo truhlíky na balkoně? Uchovejte si krásu květů a využijte je i pro zkrášlení a zútulnění svého domova. Naplňte sušenými kvítky průhledné pytlíčky a rozvěste je po bytě nebo naaranžujte sušenou krásu ze své zahrady do misky na stolku jako potpourri.

Jak sušičku (nejen) potravin vybrat?
Nebojte se, koupě sušičky potravin vás nezruinuje, naopak. Jestli si teď ještě nejste jisti, že u sušení vydržíte, pořiďte si pro začátek nejprodávanější model s ideálním poměrem ceny a výkonu – sušičku potravin, která zvítězila v uživatelských recenzích už čtyři roky po sobě. G21 Paradiso Big má nastavitelná plata, digitální displej s časovačem a po uplynutí nastavené doby sušení se sama vypne. Pokud to se sušením myslíte vážně, pořiďte si vyšší model – nerezovou sušičku G21 Breezer nebo G21 Mistral s horizontálním prouděním vzduchu. Tyto sušičky mají i dvířka a při sušení v nich dochází k nejlepším sušicím podmínkám pro sušené suroviny.
Foto: Breezer

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account