Jaké potraviny volit pro pohodu v intimní oblasti
Kvasinky v naší yoni běžně existují a žijí. Mohou se ale snadno přemnožit a způsobit tak problémy, které porušují naše „3 N“ (nesvědí, nepálí, nezapáchá). Mimo běžných kvasinkových infekcí mezi naě patří i kvasinkové infekce na kůži – u žen často v tříslech nebo pod prsy. Jak proti takovým nepříjemnostem účinně bojovat?
Jídlo jako (ne)přítel vaginálních infekcí
Stejně jako při spoustě jiných onemocnění je třeba hledat příčinu ve vašem životním stylu. Spíte dostatečně? Stresujete se? Saháte spíše po limonádě nebo čisté vodě? A jak se stravujete? Všechny tyto oblasti přispívají k vašemu (nejen intimnímu) zdraví, a tak se dnes zaměříme na jednu z nich. Na složení vašeho jídelníčku. Co myslíte – do jaké míry lze potravinami ovlivnit zdraví vaší yoni?
„Na jedné konferenci jsem dostala dotaz, zda jsem četla knihu Bible vagíny, jelikož tam autorka tvrdí, že stravou opravdu vaginální prostředí ovlivnit nelze. Já jsem sice opačného názoru, ovšem nejsem mikrobiolog. Kdyby to ale byla jen berlička a význam to mělo jen okrajový, stravovat se zdravě s dostatkem vlákniny a minimem cukrů je přeci přidaná hodnota pro celé tělo.“ říká MUDr. Kristýna Koutná.
A jak to vlastně v našem těle funguje? ,,Při normálním příjmu potravin je inzulin schopen glukózu dobře využít nebo jej náš organismus uskladní. Ovšem při nadbytečném příjmu jednoduchých cukrů nebo při porušení glukózové tolerance či diabetu se mohou kvasinky v pochvě velmi rychle přemnožit a způsobit tak kvasinkovou infekci. Samozřejmě se bavíme o cukrech jako takových – sacharidy obecně (obsažené například v těstovinách nebo bramborách) tak velký význam při kolísání cukru v krvi nebo následném přemnožení kvasinek nemají.“ doplňuje Kristýna.
Co tedy můžu jíst?
Na začátek je třeba říct, že neexistuje žádná potravina, která by byla „zakázaná“. Jen jsou některé z nich vhodné více, jiné méně. Záleží jen na každé z vás, co vám bude vyhovovat. Vyhýbat se do konce života rodinným oslavám nebo cukrárnám ale není ta správná cesta. Pokud se nevhodnými potravinami nepřejídáte na denní bázi, je vaše tělo schopné tento krátkodobý výkyv většinou v pohodě zvládnout.
Pokud trpíte na kvasinkové infekce pochvy opakovaně, nakonec zjistíte, že je stejně potřeba něco změnit – ať už jde o vyřazení slazených nápojů, omezení sladkých jídel nebo častou výměnu mokrých plavek. Zkuste tedy začít u stravy a postupně se přesouvat na další oblasti.
Mezi vhodné potraviny, které můžete jíst v „neomezeném“ množství, obecně řadíme:
- Koření (paprika, skořice, hřebíček, lékořice)
- Zeleninu (kysané zelí, kimchi, česnek, cibuli, křen)
- Libové maso (ryby, krůtí, jehněčí, hovězí)
- Přílohy je pohanka, jáhly, quinoa, rýže, špalda, proso
- Oříšky (mandle, vlašské, lískové)
- Semínka
- Mléčné výrobky (spíše ty zakysané jako je jogurt nebo kefír)
Během dne je také vhodné dodržovat pravidelný pitný režim, který by měl být primárně složený z čisté vody nebo bylinkových čajů (např. zázvorový a mátový). Zároveň své tělo můžete podpořit vaginálními čípky, které pomohou obnovit poškozenou vaginální mikroflóru a zároveň zvyšují imunitu vaginálního epitelu.
Čemu se naopak vyhnout?
Nejčastějšími nepřáteli zdravého ženského mikrobiomu bývají:
- Sladkosti a sladká jídla (zejména jejich zvýšený příjem)
- Bílé pečivo
- Ocet (kromě jablečného)
- Konzervy, polotovary nebo mražená jídla
- Uzeniny
- Houby
- Sýry
- Sója
Omezte také pití alkoholu, černého čaje nebo kávy. Zkoušejte, při jaké kombinaci jídel se budete cítit nejlépe.
Za vším hledejte mikrobiom
Nezapomeňte, že strava není tím jediným, co může pH ve vaší vagíně narušit. Vracíme se tak zpět k informacím z 1. Příběhu vagíny, ve kterém jsme si řekli, že našemu vaginálními mikrobiomu, který pomáhá udržovat kyselé pH v yoni, neprospívá kromě sladkých jídel ani stres, koupání ve stojatých vodách nebo časté změny sexuálních partnerů. Zaměřte se tak postupně na všechny oblasti svého života a nastolte svému mikrobiomu rovnováhu.
Inspirace není nikdy dost!
,,Zastávám názor, že stravováním můžeme rozhodně docílit pohody v intimní oblasti. Strašák kvasinkové infekce je totiž tím větší, v čím horším stavu je náš mikrobiom – tedy to, jak je osídleno naše tlusté střevo. Složení bakterií ve střevě určuje naši imunitu, ale také naše chování a psychický stav. Pokud se nám v těle přemnoží některé klony kvasinek, máme zaděláno na mykózu. Pomoct při jejím léčení a také jí předcházet můžeme tedy právě díky tomu, jak se stravujeme.
Pokud máme ve stravě velké množství jednoduchých cukrů – ze sladkostí, sladkých nápojů, zákusků, buchet, ale i bílého pečiva, rychle se přemnoží právě kvasinkové klony, které zapříčiňují tyto problémy. V případě akutních nebo vleklých potíží je tak třeba tyto věci z jídelníčku vyřadit. Naopak v běžném – preventivním režimu je stačí omezit na občasné a zaměřit se na opravdovou kvalitní stravu, která není průmyslově zpracovaná, je ze základních surovin, zahrnuje více vlákniny a živin. Toho dosáhneme tak, že se naučíme používat i u nás stále méně známé suroviny jako je pohanka, jáhly, quinoa nebo luštěniny. Díky takové stravě budeme i lépe zasycení, sníží se nám potřeba konzumace sladkostí a jako bonus si tak můžeme upravit svou hmotnost.
Zaměřte se tedy na to, abyste jedli opravdu plnohodnotná jídla, žádnou prázdnou energii a podpořte tak svůj zdravý mikrobiom. Celý soubor 80 receptů bez masa a přitom pro běžného masožravého strávníka jsem nachystala do knihy Mámin kastrůlek – bezmasá kuchařka (i) pro běžného masožravce. Díky těmto receptům vás mohu naučit jak skvěle a jednoduše vařit zdravá a chutná jídla, jak ušetřit rodinnému rozpočtu a objevit nové chutě. Každý z receptů vznikl s láskou k vaření a péči o rodinu a prošel testováním mlsných jazýčků.” doplňuje Štěpánka Čápová.
#PoweredByGynella
Zdroj odborných informací: MUDr. Kristýna Koutná, Gynella, Štěpánka Čápová
Foto: se souhlasem Štěpánky Čápové, Shutterstock
Skladba našeho jídelníčku má jistě velký vliv na vznik vaginálních infekcí.