V dnešní době je toto téma velice omílanou větou v mnohých výživových doporučeních, zda tedy maso konzumovat a jak často, a zda je schopné nám způsobit závažná onemocnění, jako je například rakovina.
Jako příklad lze uvést studii z roku 2012, kterou prováděli vědci z Harvardu. Zkoumáno bylo 120 000 lidí a závěrem studie bylo, že konzumace nezpracovaného (tj. surového – NE syrového) červeného masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 13 % a konzumace zpracovaného (tj. salámy, uzeniny, atd.) zvyšuje riziko vzniku rakoviny dokonce o 20 %. Pokud dočtete až sem, tak určitě opustíte tento článek s reakcí “maso je jedovaté, nebudu ho konzumovat, nechci být nemocný”. Samozřejmě je třeba ale přihlédnout k mnohým faktorům zpracování masa. Pokud budete v převážné míře konzumovat uzeniny, které obsahují nitráty, TMAO, heterocyklické sloučeniny, nebo budete maso grilovat, můžete si skutečně zadělat na zdravotní problémy. Je nutné ale říci, že na druhou stranu je do určité míry karcinogenní vše, co konzumujeme. Vždy se jedná o kombinaci celé řady faktorů a také to, jak se celkově staráme o své zdraví. Takže všeho “s mírou a selským rozumem”.
– nepřehánět to s konzumací červeného masa, všeho moc škodí
– dbát na vyváženost stravy. Zásadní je dostatečný příjem zeleniny, která dokáže dle různých studií řadu karcinogenních látek neutralizovat (brokolice, růžičková kapusta).
– střídat způsob úpravy masa (vařit, dusit, péct, občas grilovat a ještě méně smažit)
– dbát na zdravý životní styl. Závažná onemocnění nezpůsobuje pouze strava, ale stres, nedostatek fyzické aktivity, alkohol, kouření, atd…
Je to jen ve vašich rukách ;-).