8-)Piniové oříšky jsou malá olejnatá semínka středozemní borovice známé jako pignoli neboli pinie. Tento jehličnatý strom, typický svojí uzavřenou deštníkovitou korunou a dorůstající do výšky až 30 metrů, je jedním z nejtypičtějších stromů v jižních zemích jako je Itálie, Řecko, Portugalsko a Španělsko.
Háje a stromořadí pinie ve Středozemí jsou velmi krásné a malebné a dotvářejí zdejší krajinu. Pinie však mají kromě estetického i svůj praktický význam, protože jsou velmi odolné vůči silnému větru a ve volné krajině působí jako větrolamy. Piniové oříšky jsou dlouhé asi 2 cm, mají červenohnědou nebo šedavou slupku a ukrývají se v šiškách borovice.
Piniové oříšky mají velkou nutriční hodnotu. Obsahují 61 % tuků, složených převážně z esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité při tvorbě nervové tkáně a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Doporučují se lidem, kteří trpí stresem a depresí, ale i těm, kdo jsou vystaveni vyšší duševní zátěži, tedy např. studentům. Jsou bohaté i na biologicky kvalitní proteiny a železo. Jejich vysoký obsah vitamínu B1 předčí jen slunečnicová semínka, pšeničné klíčky a pivní kvasnice. Jsou vhodné při anémii, mají vliv na artérie, pomáhají při chorobách srdce.
Rady při nákupu
Oříšky se prodávají balené v obchodech s potravinami, supermarketech nebo i vážené ve specializovaných prodejnách se sušenými plody a ořechy, na trzích a v obchodech se zdravou výživou. Oříšky by měly vonět, v žádném případě nesmí mít nahořklý zápach. V takovém případě se může jednat o namíchaná semena jedlá s nejedlými, která mohou paralyzovat naše chuťové buňky až na několik dní.
Využití v kuchyni
Syrové piniové oříšky mají velmi příjemnou chuť. Chuťově se podobají mandlím, mají však navíc mírně pryskyřičnou příchuť. Můžete jich sníst i hrst, ale je třeba dobře je rozžvýkat. Doporučená denní konzumace piniových oříšků je 30 – 35 g. Doporučují se skladovat v uzavřené nádobě při relativní vlhkosti a tmě, protože se rychle kazí. Pro svoji lahodnou chuť se používají jako koření při přípravě delikatesních jídel. Tento typ oříšků se hojně využívá také do italského pesta, masitých nádivek nebo se jimi zdobí hotové pokrmy. Hodí se i do omáček, moučníků, salátů a rýžových jídel a např. štrúdlu dávají velmi zajímavou chuť. Přestože jsou piniové oříšky velmi lahodné, jejich využití není zase až tak časté. Je to dáno tím, že jich je relativně málo, a jsou tedy velmi drahé.
Víte, že
dřevo pinie je hojně využíváno především jako stavební materiál? Velmi vhodné je na výrobu oken, dveří, schodů a také pro výrobu kuchyňského nábytku, protože je velmi pevné, tvrdé a přitom obsahuje oproti jiným druhům borovic minimum pryskyřice.